Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο πρωθυπουργός, ακριβώς μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη διακαναλική συνέντευξη, για τις εκλογές στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε τα εξής: «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα εκφράσω προτίμηση για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Στο βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της "γαλάζιας πατρίδας" θα υπάρχουν δυσκολίες. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της Τουρκίας. Μία βασική διαφορά μας χωρίζει, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θα καλέσω να συγχαρώ όποιον εκλεγεί και θα επιδιώξω και μία συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια. Ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν αλλάζουν. Μακάρι να βρεθεί ένα πρόσφορο έδαφος για οδηγηθούμε σε μια πιο μόνιμη εκτόνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

mhtsotakhs-laurio.jpg


Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν η ΝΔ στις εκλογές την επόμενη εβδομάδα είναι πρώτο κόμμα τι θα κάνει με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, απάντησε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών. Για το αριθμητικό ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα, αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, οι πολίτες ψηφίζουν και για πρωθυπουργό. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, θα αναγκαζόμαστε περισσότερο να πατάμε φρένο παρά γκάζι. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας».

Για την κυβέρνηση ηττημένων

Επαναλαμβάνω τη δήλωση Τσίπρα ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν τέλος οι προεκλογικές υπερβολές. Αυτό που τους ενώνει είναι να φύγει ο Μητσοτάκης. Επιμένω ότι αν τους βγαίνει θα κάνουν κυβέρνηση ηττημένων. Αυτή την 4ετια δεν έκανα ριζικούς ανασχηματισμούς και πιστεύω ότι αξίζει να μείνουν για μια 4ετια. Θα δείτε όμως πιο τολμηρές αλλαγές στην επόμενη κυβέρνηση.

Για το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης

Με πάτε πολύ μπροστά. Εμένα το ενδιαφέρον μου είναι στην πρώτη κάλπη. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων. Και σε αυτό δεν πιστεύω ούτε τον κ. Ανδρουλάκη. Ο μόνος τρόπος για να μην γίνει μαθηματικά πράξη αυτό είναι να είναι πρώτη η ΝΔ αριθμητικά αλλά και να ξεκαθαριστεί πολιτικα΄ότι στη ΝΔ εναποθέτει τις ελπίδες για το μέλλον.

Για την πρόταση περί κοστολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων αλλά και για τα μέτρα στήριξης των μητέρων

Όλες οι ώριμες δημοκρατίες αναθέτουν την κοστολόγηση των προγραμμάτων από τρίτους φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει αυτό γιιατί γνωρίζει ότι αν κοστολογηθεί το πρόγραμμά του από κάποιον θα φανεί ότι είναι τόσο πλουσιοπάροχο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ωφέλιμη, επαναλαμβάνω την πρότασή μου στον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένω ακόμα απάντηση αντί για σιωπή. Δεν μπορεί να μην βλέπετε τη δυσκολία που έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν για το κόστος των μέτρων τους. Η χώρα δεν πρέπει να περάσει ξανά τη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα. Αν δεν θέλει ελληνικούς φορείς ας το στείλει σε διεθνείς οίκους αξιολόγησης και να δούμε αν θα πάρουμε ποτέ επενδυτική βαθμίδα.
Πρέπει να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες με περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, επέκταση του ολοήμερου σχολείου. Όπως ξέρετε αυξάνουμε το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνουμε τα επιδόματα παιδιών σε δημοσίους υπαλλήλους. Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες για να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αλλάζουν και οι κουλτούρες και οι άνδρες συμμετέχουν περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών. Είμαι υπέρμαχος αυτού για να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα ότι ο άνδρας μπορεί να επιστρέφει απ΄οτο σπίτι και να βλέπει ποδόσφαιρο ενώ η γυναίκα πρέπει να μαγειρεύει κα.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Έχω εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις για το θέμα αυτό με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα για τη θέση της πατρίδας. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα αναγνωρίζοντας τις νομικές και πολιτικές δυσκολίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε γενικά για το μέλλον. Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό δεν αλλάζει ούτε κατ' ελάχιστον.

Οι σχέσεις με Τουρκία Αλβανία και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου 

Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι γιατί εγώ ξέρω τι έπρεπε να κάνω 4 χρόνια για να είναι η χώρα θωρακισμένη. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση με την Τουρκία ούτε θέλουμε να μας απασχολεί μονίμως η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας, όμως είναι υποχρέωση απέναντι σε έναν γείτονα που έχει αποδειχθεί απρόβλεπτος. Το ποιος θα ηγηθεί της χώρας αποκτά γεωπολιτική σημασία στο ευρύτερο περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας. Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και κρίσεις θα υπάρχουν συνέχεια. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των συνόρων και την ενίσχυση της άμυνας.

Αυτό που έγινε με τον Φρέντι Μπελέρη είναι απαράδεκτο και αδιανόητο. Δύο ημέρες πριν τις εκλογές να φυλακίζεται μέλος της ελληνικής μειονότητας σε μια περιοχή οπως η Χιμάρρα. Έχω καταστήσει σαφές στον κ. Ράμα ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. θα γνωρίζει η Αλβανία ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολτική αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και την πορεία της στην Ευρώπη. Δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές. Ελπίζω η υπόθεση αυτή να εκτονωθεί το γρηγορότερο. Θα έχει σημαντικές σχέσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και στην πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θωρακίστηκε θεσμικά η ΕΥΠ, επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι εκείνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ στην προσφυγική κρίση, να προστατεύσουμε τα σύνορα μας. Δεν είναι δυνατόν να μας κουνάει το δάχτυλο για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα και ομόφωνα με 13-0 καταδικασμένο κ. Παππά. Κακή και κατευθυνόμενη η Δικαιοσύνη λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για "δικαιοσύνη Τσαουσέσκου". Αυτές είναι απόψεις που μας απομακρύνουν πάρα πολύ από την έννοια του κράτους δικαίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες αρκετοί εξ αυτών ζορίζονται. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται, έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα τρόφιμα, εκτιμώ ότι θα έχουμε και εκεί αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Το Market Pass δεν λύνει το πρόβλημα, συζητάμε την ενδεχόμενη επέκταση αν οι τιμές είναι υψηλές, είναι μια βοήθεια προς τα νοικοκυριά. Η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών. Γι αυτό επιμένω για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων. Γι αυτό έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων, για αλλαγές στα τεκμήρια και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η βασική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών γιατί αυτές είναι μόνιμες. Ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε με την ευρώπη είναι η οικονομία να τρέχει πιο γρήγορα και να δημιουργεί καλύτερες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό σε ορίζοντα 4ετιας με έναν πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι είδαμε. Θα είμαστε αυστηροί για τη λειτουργία της αγοράς.

Για τη φορολογική πολιτική και το ιδιωτικό χρέος

Για τη φορολογία ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις του 2019 για μειώσεις φόρων. Αποκλίναμε σε ορισμένα θέματα όπως η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις. Για το ζήτημα των έμμεσων φόρων στο δεύτεορ μισό της 4ετιας και εφόσον διατηρούμε την χώρα σε παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων θα εξετάσουμε μείωση του ΦΠΑ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν είχε επίπτωση στις τιμές οπως είδαμε σε σινεμά και καφέ. Όποιες χώρες το έκαναν την πάτησαν, είδαν υστέρηση εσόδων και όχι μείωση των τιμών.

Για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους κάναμε σημαντικά ζητήματα όπως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που δουλεύει. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι έχουμε πάνω από 50 δισ. ρυθμίσεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να γίνονται ρυθμίσεις.

 Για τη δήθεν μετάλλαξη του χώρου της κεντροδεξιάς

Δεν συμμερίζομαι τις περιγραφές του κόμματος που ηγούμαι, ο κ. Σκέρτσος δεν ταιριάζει σε μια κυβέρνηση που «επιστρατεύει ακροδεξιούς» για να τσιμεντώσει την πολιτική της θέση. Είμαι υπερήφανος που μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες όπως δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ. Η ΝΔ ασχολήθηκε με τους άστεγους όχι οι προηγούμενες «προοδευτικές κυβερνήσεις».Δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική ο φράχτης αλλά υποχρέωση οποιασδήποτε κυβέρνησης να προστατεύει τα σύνορά της. Να ρωτήσετε την αξιωματική αντιπολίτευσή για την πολιτική της με τα ανοιχτά σύνορα που έφεραν 600.000 μετανάστες μόνο στη Λέσβο. Πιστεύω στον υπεύθυνο πατριωτισμό και αυτόν θα υπηρετώ.

Για τις προσφυγές κατά του ΒΟΑΚ

Η ΝΔ σέβεται πάντα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα για τον ΒΟΑΚ για πρώτη φορά έχουμε ένα έργο που ξέρουμε ότι θα γίνει πράξη. Ήδη έχουν κατατεθεί 3 προσφορές για το μεγάλο κομμάτι της παραχώρησης. Κατανοώ ότι κάθε τοπική κοινότητα θα ήθελε μια διαφορετική χάραξη. Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω αλλαγές. Ας δούμε για μια φορά την μεγάλη εικόνα.-