Ούτε το αφήγημα της Ισπανίας, που επικαλείται ως υπόδειγμα φιλολαϊκών πολιτικών, τού «βγαίνει» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι «πρωταθλήτρια» στη νεανική ανεργία είναι η Ισπανία, πρώτη ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν στην Ελλάδα μειώνεται δραστικά τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την προσφιλή τακτική τους να κάνουν το άσπρο μαύρο, μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για δήθεν κατάρρευση του «αφηγήματος» Μητσοτάκη για μείωση της ανεργίας, όταν σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το ποσοστό των  ανέργων νέων 15 έως 24 ετών διαμορφώθηκε στο 24,2% τον φετινό Μάρτιο, μειωμένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή τον τελευταίο πλήρη μήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (38,2%).

Αντίθετα στην Ισπανία το ποσοστό των νέων που αναζητούν αλλά δεν  βρίσκουν εργασία στην ιβηρική χώρα μετρήθηκε στο 29,5% τον Μάρτιο και παραμένει «κολλημένο» στη ζώνη του 30% από το καλοκαίρι του 2021.

Η δραστική μείωση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών που στήριξαν την εργασία και τις επενδύσεις, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέθεσε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παράλληλα μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές  και τα φορολογικά βάρη σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπερνά πλέον σταθερά τα 4 εκατομμύρια, ενώ τον Μάρτιο η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 11%.

Στην κατέυθυνση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι στοχευμένες πολιτικές για την τόνωση της συμμετοχής των νέων στην αγορά εργασίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο» για τη διευκόλυνση πρόσληψης νέων χωρίς προϋπηρεσία. Επίσης η προσέλκυση επενδύσεων σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία διετία ώστε να δημιουργούνται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η αύξηση της εξωστρέφειας των δημόσιων πανεπιστημίων, χάρη σε συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού και η καλύτερη σύνδεση των σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς.