Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών. Ουσιαστικά το κόμμα βιώνει μια νέα διάσπαση εντός λίγων μηνών, καθώς μέχρι το τέλος του έτους προβλέπονται μαζικές αποχωρήσεις της μιας ή της άλλης πλευράς, αναλόγως του αποτελέσματος της κάλπης. Αυτός που υπήρξε καταλύτης για την αποπομπή Κασσελάκη, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο Παύλος Πολάκης, με τον οποίο η πλευρά του έκπτωτου προέδρου είναι εξοργισμένη. 

Η απουσία του Παύλου Πολάκη πράγματι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό Κασσελάκη. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρέμεινε χθες στα Χανιά, στελέχη, ωστόσο, της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον ίδιο προσήλθαν στη συνεδρίαση, με απότοκο τη διαμόρφωση της απαραίτητης απαρτίας. Στην ομάδα Πολάκη ανήκουν έξι σημαντικά στελέχη του κόμματος: Βασίλης Σμπώκος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μάρκος Χατζησάββας, Δημήτρης Παρθένης και Μιχάλης Γιαπιτζής. 

Αν και ο Παύλος Πολάκης δήλωνε αντίθετος στον αποκλεισμό Κασσελάκη διότι θέλει να τον νικήσει με κάλπη, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, τα ανωτέρω στελέχη όχι μόνο δεν καταψήφισαν την πρόταση της ομάδας των 87, αλλά ουσιαστικά τη στήριξαν με τη στάση τους. Τα στελέχη αυτά μάλιστα έβγαλαν και μια ανακοίνωση, η οποία έλεγε ότι δεν πρόκειται να συνταχθούν με καμία από τις δύο ομάδες που διαμορφώνονται (του Κασσελάκη και της ομάδας των 87) και τους κατηγορούσαν για το σκηνικό διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εν τέλει βοήθησαν στην ψήφιση της πρότασης της ομάδας των 87! Στη δήλωσή τους ανέφεραν: «Στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος (είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων), εργαζόμαστε για την ενότητα και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγοντας ότι «δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες που τις θεωρούμε ακραίες».

Οργή Κασσελάκη για Πολάκη 

Κατόπιν αυτών, στην καθοριστική ψηφοφορία που ακολούθησε μόνο 12 μέλη του οργάνου καταψήφισαν, με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σύμφωνα με την πλειοψηφία, στα 138 υπέρ του αποκλεισμού του Κασσελάκη από την κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας οξείες αντιδράσεις των «Κασσελίστας». Το επιτελείο Κασσελάκη κατηγορεί ευθέως τον Παύλο Πολάκη για ύπουλη στάση, καθώς θεωρεί ότι ουσιαστικά συμμάχησε με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και τους υπόλοιπους υποψήφιους για να αποκλειστεί ο έκπτωτος πρόεδρος. Ο ίδιος μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται οργισμένος με τον άλλοτε φανατικό υποστηρικτή του, Παύλο Πολάκη και δεν είναι τυχαίο ότι τα τοξικά τρολ του πρώην προέδρου από χθες κάνουν προσωπικές επιθέσεις και στον Παύλο Πολάκη. Φυσικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ένας από τους δύο δεν θα έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συμβίωση στο ίδιο κόμμα είναι αδύνατη.