Ο Στέφανος Κασσελάκης, πιεσμένος από τις ατελείωτες εσωκομματικές διαμάχες, τις αποκαλύψεις για την πισίνα του στις Σπέτσες, τις φωνές για το θολό Πόθεν Έσχες του και την κατακραυγή για τις δωρεές που ψάχνει για το γαμήλιο ταξίδι του ενώ οι εργαζόμενοι της Αυγής είναι απλήρωτοι, επιδίδεται στο γνωστό σπορ του ΣΥΡΙΖΑ: τη δυσφήμηση της Ελλάδας στο εξωτερικό και μάλιστα με αφορμή τις πυρκαγιές. Ο ίδιος εμφανίζεται «τυχαία» σε ρεπορτάζ του CNN και βρίσκει ευκαιρία να ασκήσει αντιπολίτευση στις πυρκαγιές, λέγοντας μάλιστα ότι δεν το κάνει για να κερδίσει πολιτικούς πόντους!

Αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει την Ελλάδα στο εξωτερικό ως μια χώρα επικίνδυνη, η οποία καίγεται διαρκώς, μόνο που ξεχνά ο άνθρωπος που ήρθε μόλις πριν από ένα έτος από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει καθημερινά δεκάδες εστίες πυρκαγιών και τις αντιμετωπίζει επιτυχημένα και μάλιστα σε μια εποχή με μεγάλη ξηρασία και έντονους ανέμους. Λίγο μετά κάνει το show στη δημοσιογράφο του CNN, δείχνοντας ένα καμένο σπίτι και λέγοντας ότι εδώ μέσα μπορεί να ζούσαν οι γονείς μας. Ξεχνά βέβαια ότι γι' αυτό η κυβέρνηση ξεκίνησε το 112 και τα σχέδια εκκενώσεων, τα οποία εφαρμόζονται παγκοσμίως και επιτυχημένα σώζουν ανθρώπους και στην Ελλάδα τα τελευταία έτη. Ό,τι δηλαδή δεν έπραξε το κόμμα του στο Μάτι, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Ξεχνά επίσης ότι παρ' όλα αυτά το ίδιο του το κόμμα έχει καταφερθεί ουκ ολίγες φορές κατά του 112 και των εκκενώσεων, σε μια προσπάθεια να κάνει φθηνή αντιπολίτευση.

Κάπου εκεί αναρωτιέται, ενώ παραδέχεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, γιατί άλλες χώρες δεν έχουν τέτοιες μεγάλες καταστροφές σε φωτιές. Ίσως δεν άκουσε ότι αυτές τις ημέρες στη Σμύρνη της Τουρκίας μαίνεται επί τρεις ημέρες πυρκαγιά σε δάσος, η οποία έχει εισέλθει και στον αστικό ιστό, με τραυματίες και ζημιές σε σπίτια. Ίσως να πρέπει να ρίξει και μια ματιά στον χάρτη EFFIS για τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις καμένες εκτάσεις σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, της Τουρκίας και της Β. Αφρικής. Ίσως θα έπρεπε να απαντήσει στο CNN γιατί το κόμμα του ψήφισε αρνητικά στη συνδρομή του στρατού στις φυσικές καταστροφές μόλις πριν από έναν μήνα στη Βουλή.

Αφού έκανε το show του κατά της χώρας μας, το οποίο φυσικά και ανέβασε στα social media και το αναπαράγουν τα ίδια τρολ που στην πυρκαγιά στο Μάτι έβριζαν τους κατοίκους, αναρωτιέται τι έγιναν τα κονδύλια που έλαβε η χώρα για την πυρόσβεση. Κι εδώ φυσικά ο λαϊκιστής που δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, πιάνεται αδιάβαστος. O ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με στοιχεία ότι η κυβέρνηση όχι μόνο υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας (όπως άλλωστε παραδέχεται έμμεσα και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας για μεγάλα κονδύλια) αλλά ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα 1,6 δισ. για την πυρόσβεση και πυροπροστασία, ήτοι το 55% του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, 250εκ. έχουν εκταμιευθεί για δράσεις πρόληψης, 35,8 εκατομμύρια δόθηκαν φέτος μόνο για δράσεις πρόληψης στους δήμους της Ανατολικής Αττικής ενώ αναφέρει μια σειρά άλλων δράσεων με ποσά για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Φυσικά το να κατηγορείς τη χώρα διεθνώς είναι εύκολο και πάντα έκανε γκελ στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάντα δίχως ουσιαστικές προτάσεις ή καλύτερα ανεδαφικές προτάσεις που υπόσχονται εύκολες λύσεις.

Η αλήθεια για τα πυροσβεστικά μέσα


Και φυσικά, επειδή αναρωτιέται ο Στέφανος Κασσελάκης, τί έγινε αυτά τα χρόνια σε θέματα πυρόσβεσης, καλό είναι να παραθέτουμε σε αριθμούς τα πυροσβεστικά μέσα, σε σύγκριση με την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 η χώρα είχε 69 εναέρια μέσα, σήμερα έχει 89 ενώ η δαπάνη για τις πτήσεις τους εκτοξεύθηκε, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πραγματικές ώρες πτήσεις για την κατάσβεση πυρκαγιών. Η Ελλάδα συμμετέχει στην παραγωγή νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να παραλάβει από τις πρώτες χώρες μέσω του μηχανισμού RescEU. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον 17.500 πυροσβέστες έναντι 14.200 το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δημιουργήθηκαν οι ειδικές ομάδες δασοκομάντος για επιχειρήσεις σε δύσκολες δασικές περιοχές. Και φυσικά η ριζική επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία κάποτε ήταν ένα γραφείο σε ακατάλληλο κτίριο, όπου δούλευε μόνο πρωινές ώρες. Είναι φυσικό να μην τα άκουσε αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης, όντας τόσα χρόνια στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον ας πληροφορείται πριν μιλήσει, κυρίως από σεβασμό στους ανθρώπους που δίνουν τον εαυτό τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί στην εντέλεια σε κάθε καταστροφικό γεγονός, ούτε φυσικά σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που σβήνει πυρκαγιές αλλά η «κακιά» κυβέρνηση το αποκρύπτει.

Ακολουθεί η ανάρτηση Κασσελάκη: