Στην Αντιγόνη Στίγκα 

Μόλις 35 ετών αλλά με μια σημαντική πορεία ο Όμηρος Τσάπαλος διεκδικεί την εκλογή του στην Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία. «Η πολιτική για εμένα είναι ο τρόπος για να γίνομαι καθημερινά καλύτερος άνθρωπος. Μέσω της προσφοράς και της συμβολής στο κοινό καλό» δηλώνει ο ίδιος στον «Μανιφέστο». «Οπαδός» του Ιωάννη Καποδίστρια, έχει θέσει στόχο του «να μπορέσω να μιλήσω με όσο γίνεται περισσότερους πολίτες της Αθήνας. Να με δουν και να τους δω, να με ακούσουν αλλά και να ακουστούν». 

Κύριε Τσάπαλε, τι σημαίνει για εσάς η ενασχόληση με την πολιτική;

Από μικρή ηλικία μου άρεσε η πολιτική. Η διαδικασία του να εντοπίζεις και να λύνεις ένα πρόβλημα που αφορά τους πολλούς και ενδεχομένως και εσένα τον ίδιο είναι η ουσία της πολιτικής. Αυτό προσπάθησα να κάνω από μικρός. Σπούδασα Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανα μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο ίδιο αντικείμενο στο LSE και μπήκα από μικρός στα Υπουργεία, εκεί δηλαδή που παράγεται η πολιτική. Θεωρώ πως κάποια πράγματα στη ζωή εξελίσσονται από μόνα τους, αρκεί να εμπιστευθείς το ένστικτο και την αγάπη που έχεις για όσα σε γεμίζουν και σε κάνουν να νιώθεις καλύτερος άνθρωπος. Η πολιτική για εμένα είναι ο τρόπος για να γίνομαι καθημερινά καλύτερος άνθρωπος. Μέσω της προσφοράς και της συμβολής στο κοινό καλό.

Τι σας έκανε να «βγείτε μπροστά» και να διεκδικήσετε τη ψήφο των πολιτών στην Α’ Αθήνας με τη ΝΔ;

Όλα αυτά τα χρόνια συνδεόμουν με την πολιτική επαγγελματικά. Νιώθω ωστόσο πως είμαι σε μια ηλικία με ένα αντίστοιχο πλήθος εμπειριών και γνώσης που μπορώ να προσφέρω στον συμπολίτη μου μέσα από μια θέση ευθύνης. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είσαι «μαθουσάλας» για να ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική, αυτό αποδεικνύεται άλλωστε καθημερινά σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ και η εμπλοκή μου με την κοινωνική πολιτική ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που με έκανε να κατέβω στις εκλογές. Εδώ, στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, βιώνεις με τον πιο άμεσο τρόπο την ανάγκη, την βιοπάλη, την ταλαιπωρία, τον πόνο, την προσδοκία και την ευγνωμοσύνη του απλού πολίτη. Εδώ βιώνεις το φιλικό αλλά και το απάνθρωπο πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης. Εδώ καλείσαι να βρεις λύσεις σε προβλήματα από τα οποία εξαρτάται κυριολεκτικά η επιβίωση του συνανθρώπου σου. Ο ΕΦΚΑ για εμένα ήταν η Κοινωνία σε μικρογραφία. Και όπως υπηρέτησα την αποστολή μου -θεωρώ στον μέγιστο δυνατό βαθμό -έτσι θα υπηρετήσω και την εντολή των συμπολιτών μου στην Α΄ Αθήνας, εφόσον με εμπιστευθούν με την ψήφο τους.

Έχετε κάποιον πολιτικό ως πρότυπο;

Τον Ιωάννη Καποδίστρια. Πατριώτης από την αρχή και μεταρρυθμιστής μέχρι το τέλος. Άνθρωπος με σπάνιες γνώσεις, διαπραγματευτική ικανότητα, διεθνές κύρος και δυνατότητα να εμπνεύσει. Αλλά και μοιραίο πρόσωπο που θυσιάστηκε στον βωμό των αρχέγονων παθογενειών μας.

Τα τελευταία 2 χρόνια ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης μειώθηκε στις 60 ημέρες, από 19 μήνες που ήταν το 2019. Πού οφείλεται αυτή η σημαντική μείωση; Τι «πήγε» καλά;

Στον ΕΦΚΑ χρησιμοποιήσαμε τακτικές κοινής λογικής προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα και το καταφέραμε. Για αυτό και εκδόθηκαν πάνω από 570.000 συντάξεις σε 27 μήνες και με 900 λιγότερους υπαλλήλους! Στοιχεία που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν ήταν ποσοτικό, δηλαδή η έλλειψη προσωπικού, αλλά ποιοτικό. Πώς έγινε αυτό; Με την χρήση σύγχρονων μεθόδων management κυρίως. Θέσαμε σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό Πύργο Ελέγχου όπου παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο πόσες συντάξεις εκκρεμούν και πόσες εκδίδονται από τον κάθε υπάλληλο. Βάλαμε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεργαστούν άξια στελέχη του δημοσίου τομέα με εταιρίες προερχόμενες από τον ιδιωτικό τομέα που και ξέρουν και μπορούν να υλοποιήσουν σύνθετα projects αναμόρφωσης οργανισμών. Δώσαμε στους υπαλλήλους 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ο ΕΦΚΑ λειτουργούσε για δεκαετίες με windows 2000…). Και επιβραβεύσαμε εκείνους τους υπαλλήλους που έκαναν σωστά τη δουλειά τους με επιπλέον χρήματα. Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Εγώ προσωπικά νιώθω υπερήφανος που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας που κατάφερε να επιλύσει το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης.

Για ποιες άλλες μεταρρυθμίσεις είστε υπερήφανος;

Στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ μέσα σε 25 μήνες έγιναν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 25 χρόνια. Για πρώτη φορά στη χώρα μας θεσπίστηκε άδεια πατρότητας 14 ημερών. Επεκτάθηκε η ειδική άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα από 6 στους 9 μήνες. Τέθηκε σε λειτουργία το 1555 όπου έχει ανταποκριθεί ήδη σε πάνω από 5,5, εκατ. κλήσεις πολιτών για σύνθετα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα. Θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που κατοχυρώνει τα δικαιώματα τόσο των εργαζόμενων όσο και των εργοδοτών. Θεσπίστηκε η 4ήμερη εργασία, όπου ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει λίγο περισσότερο για 4 ημέρες και την 5η ημέρα να παίρνει άδεια χωρίς απώλεια στον μισθό του. Τέθηκαν σε λειτουργία τα ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΠΑ, ο νέος ψηφιακός τρόπος πιστοποίησης αναπηρίας που μειώνει τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία στο ελάχιστο. Έγιναν με άλλα λόγια μεταρρυθμίσεις όπου έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Να λοιπόν που έγιναν από αυτήν την Κυβέρνηση προς όφελος εκατομμυρίων πολιτών.

Αναφορικά πάλι με τις συντάξεις. Ακούγεται συχνά μεταξύ των νέων «εμείς δεν θα δούμε ποτέ σύνταξη». Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας τότε ναι θα δούμε σύνταξη. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε κάποιες βασικές λεπτομέρειες. Όσο πιο υψηλές εισφορές καταβάλλουμε τόσο πιο υψηλή σύνταξη θα πάρουμε. Και κάτι ακόμα, γνωρίζετε ότι μπορούμε να πάρουμε και επικουρική σύνταξη; Δηλαδή να πάρουμε όχι μια αλλά δυο συντάξεις; Μέσα από τον νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που δημιουργήσαμε, νέοι άνθρωποι μέχρι 35 ετών μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, να πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές και όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας να μπορέσουν να πάρουν τόσο την κύρια όσο και την επικουρική τους σύνταξη. Πρόκειται για τον λεγόμενο «ατομικό κουμπαρά». Πάνω από 170.000 νέοι άνθρωποι έχουν ενταχθεί σε αυτό και προσκαλώ την πολίτες της γενιάς μας να το ερευνήσουν και αν το επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό. Είναι ένας από τους ασφαλέστερους και αποδοτικότερους τρόπους αποταμίευσης που μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιπλέον εισόδημα την περίοδο της συνταξιοδότησης μας.

Σημαντικός αριθμός νέων απαξιώνει, διαχρονικά, την πολιτική και ακολούθως βρίσκει ανούσιο να προσέλθει στις κάλπες. Όντας στην κατηγορία των «κάτω των 40» πολιτευτών, τι έχετε να πείτε σε έναν νέο; Αξίζει να «πάει» να ψηφίσει;

Θέλω από το έργο μου, τις ιδέες και τις δράσεις μου καθόλη την προεκλογική περίοδο να πείσω όσο γίνεται περισσότερους νέους ανθρώπους να εμπιστευθούν ξανά την πολιτική. Γιατί η πολιτική είναι το μόνο μέσο προκειμένου οι ανάγκες τους να γίνουν ικανοποιηθούν και οι επιθυμίες τους να εισακουστούν. Θέλω να καταφέρω να αγγίξω τις ψυχές των συμπολιτών μου και να τους θυμίσω τις χαμένες αξίες της πολιτικής που είναι η ειλικρίνεια, η αλήθεια, η σεμνότητα και η εντιμότητα. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα, ασχέτως του αν θα εκλεγώ ή όχι. Αν τα καταφέρω, στο τέλος της ημέρας θα έχω ήσυχη την συνείδηση μου.

Βλέποντας και πάλι το βιογραφικό σας, υπάρχει αλήθεια ελεύθερος χρόνος για τον «Όμηρο»;

Από τις αρχές του 2023 όπου ξεκίνησα την προεκλογική μου εκστρατεία μπορώ να πω πως ο ελεύθερος χρόνος μου περιορίζεται μόλις στα 30 λεπτά! Είναι η μισή ώρα που βρίσκω όταν φτάνω σπίτι το βράδυ και προσπαθώ να ηρεμήσω, ξεχνώντας την πίεση της καθημερινότητας. Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι πολύ λίγος και ο στόχος μου είναι να μπορέσω να μιλήσω με όσο γίνεται περισσότερους πολίτες της Αθήνας. Να με δουν και να τους δω, να με ακούσουν αλλά και να ακουστούν. Πάντως ήδη μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα εντός της Αθήνας προσπαθώντας να μεταφέρουμε το μήνυμα της ανανέωσης αλλά και της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας στη πολιτική. Και πως ο βουλευτής- ειδικά της Αθήνας- πρέπει να είναι πρωτίστως βουλευτής της γειτονιάς και των κατοίκων της. Να είναι δίπλα στους πολίτες και πάνω από τα προβλήματα. Αυτό θα επιδιώξω να κάνω. Με την ψήφο των συμπολιτών μου.