Ο Ομηρος Τσάπαλος έχει πάρει πολλά άριστα από την περίοδο των σπουδών του, ομοίως έχει αριστεύσει στην επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του – σήμερα ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απαντά στο «Μανιφέστο» για όλα εκείνα που απασχολούν την κοινωνία: πληθωρισμός, ακρίβεια, φοροδιαφυγή, μέτρα στήριξης. «Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι απόλυτη προτεραιότητα και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», λέει με ένταση και επισημαίνει ότι μια ακόμη ύψιστη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τους πολίτες «στο μέτρο του δυνατού και με έμφαση στους πλέον ευάλωτους που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη». 

Με τι αφορμή θα προχωρήσετε σε ελέγχους όσων δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10 χιλιάδων; Εχετε ενδείξεις πως σε αυτήν την κλίμακα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή; 

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι και αφορούσαν το 2021, περίπου 3,8 εκατ. πολίτες δήλωσαν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να φοροδιαφύγουν, καθώς σε αυτούς η δυνατότητα φοροδιαφυγής είναι περιορισμένη και εστιάζει κυρίως στη μη δήλωση πρόσθετων εισοδημάτων (π.χ. από ενοίκια κ.λπ.). Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι πως η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν και αυτοί εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες τους μέσω των χρεωστικών καρτών τους είναι πολλαπλάσιες. Εδώ λοιπόν πρόκειται για μια εξόφθαλμη φοροδιαφυγή. Η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει αυτό το διάστημα τη διασταύρωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε πιο εξατομικευμένους ελέγχους για να διαπιστώσει την ύπαρξη φοροδιαφυγής και να επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δραστικού περιορισμού της φοροδιαφυγής, που θα βασιστεί από τη μια στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων (διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, επέκταση POS σε επιπλέον επαγγέλματα, ψηφιακό δελτίο αποστολής κ.ά.) και από την άλλη στην κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, στην αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, στην εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA κ.ά. Το σχέδιό μας θα ξεδιπλωθεί το φθινόπωρο. Για την κυβέρνηση ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι απόλυτη προτεραιότητα και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω! 

Δημιουργήθηκε μια γενικότερη αίσθηση πως «λεφτά υπάρχουν». Στη βάση ποιας λογικής θα γίνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; 

Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκε μια παραφιλολογία για νέες παροχές, χωρίς καλά να έχει στεγνώσει το μελάνι της ψήφισης των προηγούμενων παροχών –τον Ιούλιο– ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα τετραετίας. Θυμίζω πως η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ήδη το 50% του προεκλογικού προγράμματός της και μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται οι αυξήσεις –για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια– των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, η επέκταση του Μarket Pass μέχρι τον Οκτώβριο, η θέσπιση του Youth Pass για νέους 18 και 19 ετών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η αύξηση του αφορολoγήτου για εξαρτώμενα μέλη, η κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες μας κ.ά. Πέραν των παραπάνω, που σταδιακά υλοποιούνται, δεν υπάρχουν άλλες παροχές που να μην τις έχουμε ανακοινώσει στους πολίτες. Βέβαια, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τόσο τα κοινωνικά αντανακλαστικά της κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη όσο και την προσήλωσή της στη δημοσιονομική σταθερότητα, που είναι προαπαιτούμενο της οικονομικής ευημερίας. Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον. 

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις τιμές; Στα τρόφιμα υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα καύσιμα. 

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη για τους γνωστούς –εξωγενείς κυρίως– λόγους. Για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του Μarket Pass μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά ταυτόχρονα και στην ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια προχωρήσαμε σε τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σε αυξήσεις –για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία– στις αποδοχές των συνταξιούχων, καθώς και σε αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα. Το ίδιο κάνουμε από 1ης/1/2024 με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους της τάξεως του 3-4%. Δεν αφήνουμε τους πολίτες ανυπεράσπιστους απέναντι στην εξωγενή πληθωριστική κρίση. Τους στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού και με έμφαση στους πλέον ευάλωτους που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη. 

Αναρωτιούνται πολλοί τι θα σημαίνει για τον μέσο Ελληνα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας... 

Η χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από περίπου 14 χρόνια. Η επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει μια σειρά από οφέλη όχι μόνο για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού θα μειωθεί αισθητά γιατί όσο υψηλότερη είναι η αξιολόγηση μιας χώρας τόσο καλύτερη η πιστοληπτική ικανότητα μιας οικονομίας και άρα περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν τα ομόλογά της, με αποτέλεσμα να μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και για τις επιχειρήσεις που δανείζονται κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγων. Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει ευκολότερα τις δανειακές ανάγκες του και επομένως να μειώσει γρηγορότερα και το χρέος προηγούμενων ετών. Τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να δανείζονται ευκολότερα από τις τράπεζες, αφού και οι ίδιες με τη σειρά τους θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό. Η χώρα μας έχει ήδη μπει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I και τη Scope Ratings. Εργαζόμαστε με συνέπεια και σοβαρότητα προκειμένου και οι υπόλοιποι μεγάλοι οίκοι να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αναβαθμίσεις μέσα στο επόμενο διάστημα και να επανέλθει η χώρα μας στους ισχυρούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως. 

Πώς εντέλει μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες; Είναι λύση τα μεγάλα πρόστιμα;  

Η αξιοποίηση των παραλιών και του αιγιαλού εντάσσεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς πρόκειται για δημόσια περιουσία. Μέσα σε 25 ημέρες διενεργήσαμε πάνω από 2.300 ελέγχους σε όλη τη χώρα και διαπιστώθηκαν πάνω από 750 παραβάσεις. Με τη συνεργασία των πολιτών και των ΜΜΕ προχωρήσαμε σε ελέγχους και επανελέγχους κυρίως στα νησιά, οι οποίοι και απέδωσαν αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι πως στην Τήνο απελευθερώθηκαν πάνω από 3.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας. Πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να καταλάβουν πως δεν αστειευόμαστε, ούτε μπλοφάρουμε! Θα συνεχίσουμε τους έλεγχους και το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα δρομολογούμε την αλλαγή του νομοθετικού και οργανωτικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και αυστηρότερες ποινές στο μέλλον. Ηδη πάντως, εκτός από την επιβολή προστίμων, έχουμε προχωρήσει και στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης επιχειρήσεων από τις παραλίες. 

Θα προχωρήσετε στη δημιουργία αριθμού της ΑΔΑΕ στα πρότυπα του 112. Τι ακριβώς θα αφορά; 

Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή για κινητά από την ΑΑΔΕ, που θα λειτουργεί ως «φορολογικό ημερολόγιο». Θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε μέσω ειδοποιήσεων για τις οφειλές μας και για την προθεσμία αποπληρωμής τους. Και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές οι φορολογούμενοι ξεχνούν να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές, παρά το γεγονός πως έχουν τα χρήματα για να το κάνουν. Αποτέλεσμα είναι ρυθμίσεις να χάνονται, ενημερότητες να μην εκδίδονται ή να επιβάλλονται προσαυξήσεις λόγω καθυστερημένης πληρωμής. Αυτός ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης θα λειτουργήσει ως σύμμαχος για τους πολίτες προκειμένου να είναι πιο τυπικοί στις πληρωμές τους, μειώνοντας ταλαιπωρία και εξαλείφοντας το επιπλέον οικονομικό κόστος για τους ίδιους.