Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νέο σχέδιο νόμου το οποίο βάζει σε τάξη τη αγορά διαχείρισης-απαίτησης των κόκκινων δανείων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εταιρείες πιστώσεων αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας: «Μέσα στο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχει και μια πρόβλεψη για την επέκταση λειτουργίας των λεγόμενων εταιρειών παροχής πιστώσεων. Μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες με έδρα υποχρεωτικά την Ελλάδα, που θα εποπτεύονται πάρα πολύ στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν την δυνατότητα να παρέχουν πιστώσεις σε πολίτες, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με συγκεκριμένους όρους και υποχρεώσεις. Δεν είναι funds, είναι ανώνυμες που εδρεύουν στην Ελλάδα που έχουν κύριο σκοπό να παρέχουν πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πιστώσεων στην ουσία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τους βοηθούν να αναχρηματοδοτήσουν επίσης τα δάνεια», είπε αρχικά.

Όπως συμπλήρωσε, ήδη από το 2014 υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά μόνο για καταναλωτικά δάνεια. «Εμείς με τον νόμο που φέρνουμε δίνουμε τη δυνατότητα σε τέτοιες επιχειρήσεις να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάνεια, με αυστηρές προϋποθέσεις, δίνοντας λύση σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ζητούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης. Είναι ανταγωνιστικό επιτόκιο του τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά. Είναι ευέλικτες οι εταιρείες για να παράσχουν πιστώσεις σε κάποιες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που είχαν προβλήματα πληρωμών στο παρελθόν και μπήκαν στον Τειρεσία», πρόσθεσε ο Όμηρος Τσάπαλος.