To δίλλημα της κάλπης της 21ης Μαΐου έθεσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας σε συνεντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξήγησε τους λόγους γιατί οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τη Νεα Δημοκρατία. «Στις εθνικές εκλογές θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και ισχυροποίησης της χώρας, των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και της προόδου που αντιπροσωπεύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στο φθηνό λαϊκισμό, την όξυνση και τις πολιτικές διχασμού, που εκπροσωπεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας», επισημαίνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Στα σημαντικά επιτεύγματα της απερχόμενης κυβέρνησης ο κ. Κώτσηρας επικεντρώνεται: «Στην αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Απριλίου και ανέρχεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά και με τη δέσμευση να αυξηθεί στα 950 ευρώ εντός της νέας τετραετίας» και στις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή της νεολαίας μας και την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες για μια νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους με την εφαρμογή του προγράμματος "Σπίτι μου", που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα "Κάλυψη" για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Χαρακτηριστικά, επίσης, παραδείγματα, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας "Πρώτο Ένσημο".

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών».

Παράλληλα, όμως ο κ. Κώτσηρας υπογραμμίζει ότι υπήρξαν επιτεύγματα και για τα παιδιά, τονίζοντας με έμφαση ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ελήφθησαν και υλοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις με σκοπό να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των παιδιών και να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία της ανηλικότητας».

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, καλεί τους περίπου 430.000 νέους και νέες που αποκτούν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά, να προσέλθουν στις κάλπες «να ψηφίσουν και με τη συμμετοχή τους να εκφραστούν». Δεν παραλείπει ο κ. Κώτσηρας να επισημάνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση πραγματοποίησε κομβικές παρεμβάσεις και έργα στη Δυτική Αττική, τα οποία άλλαξαν την εικόνα της, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, για να δρομολογηθούν στη Δυτική Αττική μία σειρά εμβληματικών επενδύσεων και έργων, που καθιστούν πλέον την περιοχή από "ουραγό" και έναν παραμελημένο τόπο, σε πρωταγωνίστρια στους τομείς της οικονομίας, των υποδομών και του πολιτισμού. Και η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής φέρει τη σφραγίδα του σημερινού πρωθυπουργού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Παναγιώτη Τσιμπούκη

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει εν τέλει την αυτοδυναμία και ποιο είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών;

Κατά την τρέχουσα τετραετία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετώπισε επιτυχώς μία σειρά από μεγάλες και σοβαρές κρίσεις και προκλήσεις, όπως την πανδημία, γεωπολιτικές καταστάσεις, εθνικά ζητήματα και την ενεργειακή κρίση.

Δεν κρυφτήκαμε, ούτε κάναμε πίσω σε ό,τι αφορά στο μεταρρυθμιστικό μας έργο! Θωρακίσαμε τη χώρα σε όλους τους τομείς, υλοποιήσαμε άλματα στον ψηφιακό χάρτη, μειώσαμε φόρους και βελτιώσαμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Όλα αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα που πέτυχε η κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία, την ψηφιακή πολιτική, δεν αποτελούν τίποτε άλλο από τη συνέπεια λόγων και έργων που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνησή μας.

Οι πολίτες, λοιπόν, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες έχουν πλέον τη δυνατότητα να συγκρίνουν πολιτικές, έργα και να δώσουν την τελική ετυμηγορία.
Εμείς, από τους συμπολίτες μας, ζητάμε μία ανανέωση της ισχυρής εντολής που μας έδωσαν τον Ιούλιο του 2019.

Στις εθνικές εκλογές θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και ισχυροποίησης της χώρας, των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και της προόδου που αντιπροσωπεύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στο φθηνό λαϊκισμό, την όξυνση και τις πολιτικές διχασμού, που εκπροσωπεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΡ: Στις εκλογές της 21ης Μαΐου περίπου 430.000 νέες και νέοι αποκτούν δικαίωμα για να ψηφίσουν πρώτη φορά. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τα νέα αυτά παιδιά, που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξουν.

Αδιαμφισβήτητα η νέα γενιά είναι το μέλλον της Ελλάδας και αυτά τα παιδιά πρέπει να στηρίξουμε με τις πολιτικές μας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι νέοι ψηφοφόροι να έρθουν και να ψηφίσουν και με τη συμμετοχή τους να εκφραστούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν ισχυρές δυνατότητες και ευκαιρίες στις νέες και στους νέους.

Πρώτον, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Για πρώτη φορά, μετά από περίπου μία δεκαετία, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί. Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση, αυξήθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Παράλληλα, στηρίξαμε τα Πανεπιστήμιά μας, με στόχο να αναβαθμίσουν τη συνολική εικόνα τους και να προσφέρουν στους φοιτητές μία βιώσιμη επαγγελματική προοπτική.

Δεύτερον, θέλω να σταθώ στην αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Απριλίου και ανέρχεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Με τη δέσμευση να αυξηθεί στα 950 ευρώ εντός της νέας τετραετίας.

Επίσης, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες για μια νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Χαρακτηριστικά, επίσης, παραδείγματα, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο».

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.

Με τέτοιας κατεύθυνσης πολιτικές, την τελευταία τετραετία, καταφέραμε σε ένα σημαντικό βαθμό να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να αντιστρέψουμε το "braindrain" της περασμένης δεκαετίας.

Η συνολική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στοχεύει στο πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, στο πώς θα βελτιώσουμε τα εισοδήματα και θα μειώσουμε την ανεργία. Για το πώς τελικά θα μπορέσουν, ειδικά τα νέα παιδιά, να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτούς και για τις οικογένειές τους.

ΕΡ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει πρωτοβουλίες στο πεδίο των δικαιωμάτων των παιδιών, ποιες είναι οι κυριότερες από αυτές

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ελήφθησαν και υλοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις με σκοπό να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των παιδιών και να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία της ανηλικότητας.

Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω καίριες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όπως το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχοντας ως βασικό άξονα την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων. Ακόμη, η λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» Αθήνας και Πειραιά και η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, μέσω ειδικών σεμιναρίων για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Η πρόοδος της Ελλάδας στα παραπάνω πεδία αποτυπώνεται στον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboard) για το έτος 2022, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία. Επίσης, στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου (2022) αναφέρεται πως για πρώτη φορά ο κατάλογος των υποχρεωτικών μαθημάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών περιλαμβάνει τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και τις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλο αυτό το διάστημα λάβαμε καίριες πρωτοβουλίες, υψώνοντας ένα τείχος ασφαλείας και προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και των ευάλωτων συμπολιτών μας.

ΕΡ: Έχετε λάβει πρωτοβουλίες στο πεδίο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ποιες είναι βασικότερες από αυτές;

Καταρχάς θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 στην Ελλάδα υπάρχει για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Μεταξύ των παρεμβάσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, στο επίπεδο που αφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται η πλήρης καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων σε σχέση με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα κτήρια αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και του ευρύτερου νομικού κόσμου στο αντικείμενο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Η ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία επιδιώκεται μέσα και από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η εκτύπωση του οδηγού ρατσιστικού εγκλήματος σε γραφή Braille καθώς και η επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία μας είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Έτσι, υλοποιούνται κομβικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που στοχεύουν στη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τις τελικές παρατηρήσεις της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Επεκτείνεται η γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς της ζωής (κάτι που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος), απαλείφονται υποτιμητικές και στερεοτυπικές εκφράσεις για τα άτομα με αναπηρία σε βασικά νομοθετήματα και εναρμονίζεται η σχετική ορολογία με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας.

Τέλος, ενισχύεται η άμεση και αποτελεσματικήπρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη Δικαιοσύνη τόσο με τον ορισμό -σε κάθε δικαστήριοή εισαγγελία της χώρας- υπευθύνου για ζητήματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ενημέρωσής τους και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησής τους, με σκοπό τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων τους, όσο και με την επέκταση της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Μάλιστα, θα ήθελα να τονίσω πως στο πλαίσιο του ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου που αναπτύχθηκε με το αναπηρικό κίνημα, έγιναν δεκτές πολλές από τις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.
ΕΡ: Εκλέγεστε στη Δυτική Αττική, μία εκλογική περιφέρεια ιδιαιτέρως απαιτητική και με σημαντικά θέματα προς επίλυση. Από τις συζητήσεις με τους συμπολίτες σας, πώς ιεραρχούνται οι προτεραιότητες και ποιες παρεμβάσεις υλοποιήσατε στην Δυτική Αττική αυτή την τετραετία;

Αυτή η κυβερνητική θητεία, η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, αποτέλεσε μία τετραετία κομβικών παρεμβάσεων και έργων που άλλαξαν την εικόνα της Δυτικής Αττικής.
Η κυβέρνηση δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, για να δρομολογηθούν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής μία σειρά εμβληματικών επενδύσεων και έργων, που καθιστούν πλέον την περιοχή από «ουραγό» και έναν παραμελημένο τόπο, σε πρωταγωνίστρια στους τομείς της οικονομίας, των υποδομών και του πολιτισμού.

Και η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής φέρει τη σφραγίδα του σημερινού πρωθυπουργού! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανειλημμένως, έχει επιβεβαιώσει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη Δυτική Αττική, με προσωπικές παρεμβάσεις και πολιτικές που αφήνουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στον τόπο μας.
Πρόσφατα, επισκεπτόμενος την Ελευσίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το αυτονόητο: «Ότι για εμάς δεν υπάρχουν μπρος και πίσω αυλές στην Αττική». Η σημερινή κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα όλες τις πόλεις της Δυτικής Αττικής, οι οποίες στο παρελθόν δεν τύγχαναν της δέουσας προσοχής από την Πολιτεία.

Ενδεικτικά, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μία σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και υλοποιήσαμε για τη Δυτική Αττική, αυτή την τετραετία:
Το σχέδιο εξυγίανσης και επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου εξασφαλίστηκαν όλες οι θέσεις εργασίας και παράλληλα μία βιώσιμη προοπτική για την επιχείρηση, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμβολίζεται όλη η πολιτική της Κυβέρνησής μας για το πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, για το πώς θα βελτιώσουμε τα εισοδήματα, για το πώς θα μειώσουμε την ανεργία.

Στον Ασπρόπυργο και στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, αναπτύσσεται το μεγαλύτερο Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και καθιστώντας τη χώρα μας διεθνή κόμβο logistics.

Το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης της νέας γραμμής του προαστιακού σιδηρόδρομου, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα, με νέους σταθμούς. Ένα εμβληματικό έργο που εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω ακόμη μία σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών, που επιτύχαμε σε συνεργασία με τους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, στους τομείς της Υγείας (αναβάθμιση Θριασίου νοσοκομείου, Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ερυθρών), της Παιδείας και του Πολιτισμού. Όπως και τα σημαντικά έργα που εξασφαλίστηκαν και εκτελούνται, μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στους Δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Φυλής, Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης.
Η Δυτική Αττική αλλάζει εικόνα και αναβαθμίζεται σε όλους τους τομείς! Οι συμπολίτες μου αυτό το αναγνωρίζουν.

Αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, ευελπιστώ πως θα τη συνεχίσουμε όλοι μαζί, για όλα όσα σημαντικά υλοποιήσαμε αυτή την τετραετία για τη Δυτική Αττική, με δουλειά, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, συστατικά που χαρακτηρίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε με τους συμπολίτες μου. Σε αυτό το όραμά μας για μία καλύτερη Ελλάδα και ένα βιώσιμο μέλλον που οφείλουμε να διαμορφώσουμε για τη Δυτική Αττική, δεν περισσεύει κανείς.