Η ατμόσφαιρα στο Κίνημα Δημοκρατίας θυμίζει καζάνι που βράζει. Τη στιγμή που το κόμμα δείχνει σταθερή άνοδο στις δημοσκοπήσεις και αχνοφαίνεται το πολυπόθητο 3% για την είσοδο στη Βουλή, οι εσωκομματικές έριδες απειλούν να τινάξουν το εγχείρημα στον αέρα.
Αφορμή στάθηκε η επιστολή-τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη προς τα μέλη, με την οποία ουσιαστικά καλεί όσους «δημοσιοποιούν εσωτερικές διαφωνίες» να μαζέψουν τα πράγματά τους και να αποχωρήσουν.
Ο ίδιος επιχειρεί να δείξει αποφασιστικότητα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εγγυητή της ενότητας. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει παιχνίδια με αυτήν την προσπάθεια», ξεκαθάρισε με ύφος που άλλοι εκλαμβάνουν ως ηγετικό και άλλοι ως αυταρχικό.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δημόσιες κόντρες στα κοινωνικά δίκτυα για τον τρόπο συγκρότησης των οργανωτικών δομών και την επιρροή στελεχών που προέρχονται από τη λεγόμενη ομάδα της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ. Τα παράπονα για «φράξιες» και παραγοντισμό είχαν φουντώσει, με αποτέλεσμα ο Ν. Καρανίκας να γράψει ένα μανιφέστο κατά της παρασιτικής δράσης ομάδων που «μολύνουν κάθε συλλογικότητα». «Οι φράξιες καθιστούν όμηρο τον κάθε πρόεδρο και γίνονται το περιβάλλον του όπου μπορούν», κατήγγειλε δημόσια, προκαλώντας θόρυβο στις τάξεις των μελών.
Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ένα από τα πιο γνωστά στελέχη του ΚΙΔΗ, εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «απόλυτα απαράδεκτη εγκύκλιο». Με ανάρτησή του, επισήμανε ότι η ηγεσία κινείται με λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», προσβάλλοντας κατάφωρα το δημοκρατικό αίσθημα των μελών.
Η ηγετική ομάδα του κόμματος αντιτείνει ότι χωρίς ένα πλαίσιο πειθαρχίας η εσωστρέφεια θα καταπιεί το εγχείρημα. Στην επιστολή του ο Στ. Κασσελάκης επαναλαμβάνει το δικό του αφήγημα: ότι το Κίνημα Δημοκρατίας δέχεται επιθέσεις και πιέσεις από «συριζαϊκές πρακτικές», ενώ ο ίδιος επιμένει πως οι διορθώσεις είναι αναγκαίες για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
«Εχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια να στηθεί ένα εθνικό και διεθνές δίκτυο, καθώς και μια καθημερινή αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς. Δεν θα αφήσω να την υπονομεύσει κανείς», τονίζει.
Ωστόσο, οι επικριτές βλέπουν πίσω από τις αυστηρές υποδείξεις μια προσπάθεια ελέγχου και φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής. Ο Ευ. Αντώναρος, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του, υπογραμμίζοντας: «Δεν πρόκειται για βιλαέτι του οιουδήποτε».
Αυτοανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος
Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η νέα αντιπρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη. Το ανακοίνωσε… η ίδια! Το κόμμα, από την άλλη, δεν μπήκε καν στον κόπο να το επιβεβαιώσει –ίσως γιατί ήταν απασχολημένο με σοβαρότερα θέματα, όπως η επίκαιρη ερώτηση του εκπροσώπου Τύπου, δρ Χουρδάκη, πρώην Πλεύση Ελευθερίας, νυν Κίνημα Δημοκρατίας.
Η κ. Τζάκρη, αυτοπροσώπως και αυτάρεσκα μέσω Facebook (αφού εξελέγη με το σταλινικό 92,44%) μας ενημέρωσε πως είναι αντιπρόεδρος. Αντιπρόεδρος τίνος θα ξέρουμε σε λίγο καιρό, που πιθανώς να έχουν απομείνει μόνο αυτή και ο Κασσελάκης στο Κίνημα Δημοκρατίας.
Παρά την εσωτερική θύελλα, το ΚΙΔΗ συνεχίζει να καταγράφει αξιοσημείωτη διείσδυση, αξιοποιώντας την κόπωση πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική. Η σκληρή παρουσία του Κασσελάκη στο μέτωπο των Τεμπών και η αντιπολιτευτική διάθεση έχουν δώσει πόντους στο κόμμα, που για πρώτη φορά φαίνεται να ξεπερνά το όριο εισόδου στη Βουλή.
Ωστόσο, οι φωνές ότι το project διολισθαίνει σε καθεστωτική νοοτροπία πληθαίνουν. Κομματικά στελέχη παραδέχονται ότι η ανοιχτή σύγκρουση με προβεβλημένα ιδρυτικά μέλη μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του «φρέσκου και δημοκρατικού εγχειρήματος» που θέλησε να προβάλει ο Στ. Κασσελάκης.
Τις επόμενες εβδομάδες, το Εκτελεστικό Γραφείο θα κληθεί να διαχειριστεί την κρίση και να σχεδιάσει την «επανεκκίνηση» που εξήγγειλε ο πρόεδρος. Προς το παρόν, οι διαδικασίες έχουν παγώσει, τα chats έχουν κλείσει και η εσωτερική κουλτούρα τελεί υπό αναθεώρηση.]
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει αποφασισμένος να μη χαριστεί σε κανέναν. Είτε η στρατηγική του θα εμπεδώσει την εικόνα ενός στιβαρού ηγέτη που βάζει τάξη είτε θα γραφτεί ως η αρχή του τέλους για μια πολιτική προσπάθεια που ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες. Οπως είπε χαρακτηριστικά ένα μέλος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, «ή θα καθαρίσει το τοπίο ή θα καθαριστεί ο ίδιος».