Η κατεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη για το θέμα της έκτισης ποινών είναι ξεκάθαρη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν τη νομοθεσία, ώστε να έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει εκ νέου το πλαίσιο, ώστε από εδώ και πέρα οι ποινές που επιβάλλει η Δικαιοσύνη, όποιες κι αν είναι αυτές, να εκτελούνται στο ακέραιο.

Αυτό περιλαμβάνει και τα πλημμελήματα που συνήθως έχουν ποινές λίγων μηνών. Ο καταδικασθείς θα πρέπει να εκτίσει την ποινή για όσους μήνες καταδικάζεται στη φυλακή ή κάνοντας κοινωνική εργασία. Το μήνυμα του υπουργείου θα είναι όποιος σκέφτεται να παρανομήσει να το σκέπτεται δύο φορές ή καλύτερα να μην παρανομήσει.

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου εξετάζει, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θέματα αυστηροποίησης ορισμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, αλλά και θέματα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οσον αφορά τον εμπρησμό, στην κυβέρνηση εξετάζουν βελτιώσεις αφού είναι ήδη κακούργημα, συνεπώς δεν χρειάζεται αυστηροποίηση, καθόσον τιμωρείται με δέκα χρόνια κάθειρξη και ισόβια εάν έχουμε θάνατο. Εκείνα όμως που θα αυστηροποιηθούν άμεσα είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται για εμπρησμό εξ αμελείας. Θεωρούνται εξαιρετικά μικρά και θα δεκαπλασιαστούν. Εναρμόνιση της Ελλάδας με τις σοβαρές χώρες και σε αυτόν τον τομέα.