Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. 

Αντίθετα καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών». 

Ειδικό κεφάλαιο για την ενδοοικογενειακή βία στον Ποινικό Κώδικα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε και για αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις σχετικά με την προστασία των γυναικών και μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας. 

Η αναφορά έγινε ύστερα από αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου να αναλάβει η κυβέρνηση σοβαρές πρωτοβουλίες για να θεσμοθετηθεί η γυναικοκτονία ως ειδικό αδίκημα με βαριά ποινή και τη σύσταση ειδικών ομάδων για την προστασία των θυμάτων και στο πλαίσιο της Δικαστικής Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, «το σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την ενδοοικογενειακή βία». Ο υπουργός ενημέρωσε ότι «σε λίγες ημέρες θα δοθούν σε διαβούλευση» και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα εκεί».

Φλωρίδης: Απόλυτη προστασία για όσους καταγγέλουν

Επεσήμανε ακόμα ότι θα ληφθεί υπόψη να υπάρχει το απόλυτο ακαταδίωκτο για όποιον καταγγέλει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: «Θα υπάρξει δίχτυ προστασίας για όσους καταγγέλλουν, με τρόπο ώστε να έχουν το απόλυτο ακαταδίωκτο και έτσι δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, προπονητές που θα έχουν μπροστά τους ένα τέτοιο περιστατικό θα οφείλουν να το καταγγείλουν και όταν το καταγγείλουν θα έχουν απόλυτη προστασία».

«Υπάρχουν διατάξεις που δημιουργούν πλέγμα προστασίας των γυναικών, αυξάνουν τον αριθμό των επαγγελματιών που όταν βλέπουν περιστατικά θα έχουν την υποχρέωση να τα αναφέρουν» σημείωσε ο κ. Φλωρίδης.