Η ανεύθυνη κριτική και αμφισβήτηση της Ελλάδος, ως υπεύθυνου, σοβαρού και συνεπούς στις διεθνείς αρχές κράτους, υπονομεύει τη χώρα και δίνει λαβή σε όλους εκείνους που κατά καιρούς ασκούν εις βάρος μας κριτική.

Μέσα στον προεκλογικό πυρετό και τις πραγματικές ή τεχνητές εντάσεις που παρατηρούνται, επισημαίνουμε με ανησυχία τη ζημιογόνο για τη διεθνή εικόνα της χώρας εξωτερική διάσταση που αυτές έχουν λάβει. Τόσο ο θόρυβος που έχει προκληθεί στην Κομοτηνή από ανεύθυνες παρασκηνιακές παρεμβάσεις και συνεννοήσεις εις βάρος της εκεί ασκούμενης εθνικής πολιτικής, αλλά και των πραγματικών συμφερόντων της μειονότητας, όσο και η κριτική που ασκείται απέναντι στις ελληνικές Αρχές στην αντιμετώπιση του δραματικού ναυαγίου, με θύματα εκατοντάδες απελπισμένους ανθρώπους, προκαλούν εθνική βλάβη.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν κυριάρχησε από τη μέχρι πρόσφατα αξιωματική αντιπολίτευση εθνική ευθύνη, παρά κομματική σκοπιμότητα, που απέβλεπε στον επηρεασμό του εκλογικού σώματος εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Και όλα αυτά, με επίπτωση στην εξωτερική εικόνα της Ελλάδος, η οποία αδικείται, γιατί και η μειονοτική της πολιτική όχι μόνο δεν αντιβαίνει τις προβλέψεις των διεθνών συνθηκών, αλλά δείχνει τον ανώτερο βαθμό κράτους δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι στους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, ήδη από το 1991.

Σεβασμός, ευαισθησία και ανθρωπισμός

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία έχουν έμπρακτα αποδείξει το σεβασμό τους απέναντι στους άτυχους αυτούς ανθρώπους, που έχουν πέσει στα χέρια αδίστακτων διακινητών, με αποτελεσματικότητα ήδη από το 2015 και μετά, όπου σε συνδυασμό με ευαισθησία και ανθρωπισμό η χώρα και ο λαός μας έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης και επαίνου.

Ωστόσο, η ανεύθυνη κριτική και αμφισβήτηση της Ελλάδος, ως υπεύθυνου, σοβαρού και συνεπούς στις διεθνείς αρχές κράτους, υπονομεύει τη χώρα και δίνει λαβή σε όλους εκείνους που κατά καιρούς ασκούν εις βάρος μας κριτική.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας που θέλει και επιδιώκει να ζημιώσει την πατρίδα μας. Πλην όμως, στο ισοζύγιο ανάμεσα στο κομματικό πρόσκαιρο συμφέρον και στη διεθνή στήριξη και προβολή της Ελλάδος, με ανησυχία βλέπουμε ότι η πλάστιγγα βαραίνει υπέρ της στενόμυαλης κομματικής τακτικής.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί στην απόγνωσή της να μεταβάλει, ματαίως, τους εκλογικούς συσχετισμούς, δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στη διεθνή εικόνα της Ελλάδος, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, όπου στο ευρύτερο γεωπολιτικό της περιβάλλον, και πάντα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινωνία των πολιτών, την τραυματίζει, με συνέπεια να της μειώνει το ρόλο και την αξία της στο μεταβαλλόμενο και ρευστό διεθνές γίγνεσθαι. Δεν αποδίδεται δόλος, αλλά ανευθυνότητα και αφέλεια.

Αυτονόητο πατριωτικό καθήκον

Αναμφίβολα είναι υποχρέωση όλων μας, όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανάμεσα στα άλλα, και η προάσπιση του εθνικού μας κύρους. Και είμαι σε θέση να κάνω αυτές τις επισημάνσεις, γιατί με την ιδιότητά μου, του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια της Ευρώπης, όταν η Ελλάδα ήταν εκτεθειμένη σε σκληρή κριτική από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, και παρά το γεγονός ότι ως εκ του θεσμικού μου ρόλου είχα περιορισμούς, δεν δίσταζα να στηρίξω τη χώρα μου και κατ’ επέκταση την τότε κυβέρνηση, γιατί ακριβώς αυτό απαιτούσε το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον.

Αυτές τις ώρες, έστω και τη δωδεκάτη, καλό θα είναι να αναλογισθεί η αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη που της αναλογεί και να αλλάξει τροχιά, για να μην της χρεωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού εθνική ζημιά, αλλά ούτε και μία ισχυρή δόση αδικίας απέναντι στη δημοκρατική μας χώρα, τα συντεταγμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας και του μεγάλου κοινού όλων μας επιτεύγματος, να έχουμε χτίσει μία σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.

Στο δε ερώτημα, κομματισμός ή πατριωτική ευθύνη, νομίζω ότι δεν υπάρχει Ελληνας που να μη δίνει την εύλογη απάντηση.

* Πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Ηλείας