Να αποφύγει μια ακόμα ήττα θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα σε μια περίοδο που κατά πάσα πιθανότητα θα «τρέχει» και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα επιχειρήσει την επανεκλογή του: αυτήν των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι οι ευρωεκλογές του 2024: «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα» είπε στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής. Εκείνο που δεν είπε ήταν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν εκ προοιμίου αδιάφορο πεδίο λόγω της λάθος στρατηγικής που είχε ακολουθηθεί με αποτέλεσμα να μην καταφέρει το κόμμα να αποκτήσει τους απαραίτητους δεσμούς με την τοπική κοινωνία.

Πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη στήριξη του κόμματος σε συγκεκριμένα πρόσωπα, διεκδικητές δήμων. Από τον Απρίλιο όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ήδη πριν από την εκλογική μάχη του Μαΐου, εν όψει της επικείμενης συντριβής, η ανησυχία μεταξύ εκείνων που είχαν ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκδηλη.

Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, θα πρέπει να θεωρείται αυτοκτονική επιλογή για κάποιον υποψήφιο να διεκδικήσει το χρίσμα της Κουμουνδούρου, ειδικά απέναντι σε υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Πόσο μάλλον όταν το ΠΑΣΟΚ, παρά τη φθορά των τελευταίων ετών, κατάφερε να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική αυτοδιοίκηση, οπότε πλέον επενδύει σε αυτήν για την ολική του –όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη– επαναφορά.

Ανατροπή ενόψει


Ο εκλογικός αναλυτής και πρώην πρόεδρος της Singular Logic Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη μάχη του Οκτωβρίου εκτιμώντας πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερη δύναμη στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο διατηρώντας τη θέση του, αλλά προφανώς ενισχύοντας τα ποσοστά του. Αλλωστε και το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτη δύναμη, γεγονός που αποτυπώθηκε εύγλωττα και στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ όπου κατέλαβε μόλις 3 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει σχεδόν διπλάσιους δήμους μολονότι το κόμμα περιοριζόταν περίπου στο 8% στις εθνικές εκλογές.

Τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της Κουμουνδούρου που είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη να βρουν υποψηφίους για την τοπική αυτοδιοίκηση αναλώθηκαν σε διαδικασίες παζαριών. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός πως υποψήφιοι βουλευτές συγκεκριμένων περιοχών είχαν εμπλακεί σε αυτήν τη διαδικασία, προτάσσοντας φυσικά τη δική τους εκλογή.

Η κεντρική γραμμή που είχε δοθεί επέτασσε οι υποψήφιοι να είναι πρόσωπα που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και όχι αποκλειστικά σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικοί υποψήφιοι επιστρατεύθηκαν σε περιοχές όπου ήδη τον δήμο κατέχουν «πράσινοι» δήμαρχοι, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, όπου μπορεί να είναι πολυσυλλεκτικός και υπερκομματικός σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του (από αριστερά μέχρι και δεξιά) παρ’ όλα αυτά οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητούνται. Εκεί η Κουμουνδούρου έδωσε το χρίσμα σε ένα παλαιό στέλεχος, τον Γιώργο Γαβρίλη, αντιπεριφερειάρχη της Δούρου. Και μάλιστα κόντρα στις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες που είχαν προτάξει άλλο πρόσωπο για επικεφαλής.

Τοπική φαγωμάρα


Η τακτική που ακολουθείται έχει οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ των αυτοδιοικητικών στελεχών ΣΥΡΙΖΑϊκών καταβολών που επί σειρά ετών δίνουν το παρών στις τοπικές κοινωνίες και τα κομματικά στελέχη που ξαφνικά προωθούν υποψηφίους παντελώς ξένους προς το κόμμα. Είναι πολλά τα παραδείγματα δήμων όπου ενώ το κόμμα έχει επιλέξει «εκλεκτό» και εκκρεμούσαν μόνο οι ανακοινώσεις, ξάφνου προκύπτουν αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες ως αντάρτικα διαχωρίζοντας τη θέση τους από την επιθυμία της Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζουν ταχύτητες για τις κάλπες του Οκτωβρίου στοχεύοντας στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Από το ΠΑΣΟΚ αποκλείουν οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όσον αφορά τις Περιφέρειες, καθώς θέλουν μέσα από αυτήν την εκλογική διαδικασία να κερδίσουν τον άτυπο ρόλο της αυτοδιοικητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είναι δεύτερη δύναμη, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο σε 10 εκλογικές περιφέρειες (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Δράμα, Δωδεκάνησα, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβος, Χαλκιδική, Χίος).