Η συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο κόμμα αλλά και στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών οδήγησε στην… έξοδο πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων σημαντικό αριθμό των αποκαλούμενων πασοκογενών.

Προβεβλημένα, εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενα, στελέχη βρέθηκαν να χάνουν την έδρα τους ή να μην εκλέγονται στη δεύτερη κάλπη, δημιουργώντας νέους συσχετισμούς δυνάμεων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Χάνουν όμως και ερείσματα στο κόμμα αφού μέσω της βουλευτικής ιδιότητας που κατείχαν μπορούσαν να έχουν ισχυρό ρόλο και λόγο στα εσωκομματικά δρώμενα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου εκτός Βουλής μένουν οι Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούσης, Άγγελος Τόλκας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θάνος Μωραΐτης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Πρόκειται για στελέχη που βρέθηκαν από τη στιγμή της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και για άλλα που ακολούθησαν μετέπειτα έχοντας στην πορεία, τα περισσότερα, καταλάβει και υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Είναι αυτά στα οποία ο ίδιος στήριξε τα περί προοδευτικής κυβέρνησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατασκεύαζαν το δεύτερο συνθετικό του κόμματος, το ΠΣ, δηλαδή το Προοδευτική Συμμαχία.

Η συντριπτική ήττα αποδεκάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Τα εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενα στελέχη που αντιμετωπίζονται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως ένα είδος «γενίτσαρων» χάνοντας τις έδρες, χάνουν και τη δυναμική που φέρονται να ανέπτυξαν στην Κουμουνδούρου, σε σημείο μάλιστα οι συγκρούσεις με τους παλαιοκομματικούς και αυτούς της Ομπρέλας να είναι συνεχείς.

Τώρα αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Προς το παρόν έχουν χάσει τη δυνατότητα ελέγχου των εσωκομματικών διεργασιών ευελπιστώντας πως οι σχέσεις με τους «σκληρούς» προεδρικούς θα επιτρέψουν την... ανάκαμψή τους.