Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αντιπολίτευση με τα… μαγκάλια. Τα «τυριά του Σκλαβενίτη» ήρθαν πολύ αργότερα.

Τα «μαγκάλια του Αλέξη» ήταν προπομπός πριν από τις εκλογές του 2015, όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να προκαλέσει την οργή που τον έφερε στην εξουσία μιλώντας και από το βήμα της Βουλής για αυτούς που «πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις γιατί δεν έχουν να ζεσταθούν και βάζουν τα μαγκάλια».

Η νέα εκδοχή ήρθε από τον Νίκο Ανδρουλάκη και πάλι από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για την ενέργεια, όταν μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες που κλείνουν το καλοριφέρ για να καταφέρουν να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ».

Ναι, αυτό δήλωσε ο αρχηγός της –έστω και από σπόντα– αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει επενδύσει στην καταστροφολογία σε σημείο που όποιος τον ακούει να νομίζει ότι η χώρα έχει διαλυθεί. Ουδείς υποστηρίζει πως όλα είναι ρόδινα. Ούτε ότι δεν υπάρχουν πολίτες και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Όταν όμως ακούς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει αυτά που λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι λογικό να θυμάσαι τον Αλέξη Τσίπρα που έκανε την καταστροφολογία σημαία και τον λαϊκισμό πολιτικό… λόγο. Μόνο που την πρώτη φορά τα κατάφερε ξεγελώντας τους αγανακτισμένους της περιόδου της κρίσης, τη δεύτερη βρέθηκε να οδηγείται στην παραίτηση από τη θέση του προέδρου του κόμματός του.

Η αλήθεια είναι ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζει με τον φόβο της επόμενης –των εκλογών– ημέρας, αυτό όμως δεν μπορεί να δικαιολογεί την αντιπολιτευτική τακτική του και τον λαϊκισμό που προβάλλει ως πολιτική τακτική και θέση. Αναφορές όπως η παραπάνω το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τον πανικό της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη και την ένδεια θέσεων και προτάσεων ικανών να πείσουν τους πολίτες. Αντιγράφοντας πρακτικές όπως αυτές του Αλέξη Τσίπρα και ακολουθώντας λογικές όπως αυτές της Ζωής Κωνσταντοπούλου το μόνο που πετυχαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να κατατάσσονται στην πλευρά των κομμάτων διαμαρτυρίας.