Μπορεί να επιτίθεται στον Τσίπρα, δεδομένης της μάχης που θα δοθεί για τη δεύτερη θέση, αλλά ο Ανδρουλάκης δεν λέει όχι σε συνεργασία.

Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε απόφαση στο Συνέδριό του για μη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία αν χρειαστεί μετά τις επόμενες ή και τις μεθεπόμενες εκλογές να σχηματιστεί συγκυβέρνηση. Αντιθέτως, δεν έκανε κάτι σχετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για τον Αλέξη Τσίπρα και το νέο κόμμα που ετοιμάζει.

Και ναι μεν τα δεδομένα, μέχρι σήμερα, δείχνουν πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, είναι όμως άξιο λόγου το σκεπτικό που αναλύει και ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Είναι άξιο λόγο αφού όχι απλά δεν αποκλείει, αλλά ανοίγει και την πόρτα για ενδεχόμενη συνεργασία με ένα κόμμα ο αρχηγός του οποίου έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, έριξε μια κυβέρνηση στην οποία μετείχε το ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ήταν λάθος που δεν έκλεισε τις τράπεζες μετά την εκλογή του τον Ιανουάριο του 2015.

Δεν είναι μόνο αυτό. Μιλάμε για τον αρχηγό ενός κόμματος που χαρακτήριζε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους «νενέκους» και «γερμανοτσολιάδες» στήνοντας κρεμάλες στην πλατεία Συντάγματος και κυνηγώντας στελέχη ακόμη και σε ταβέρνες.

Ας δούμε τι λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρώτα απ’ όλα, δηλώνει πως θέλει να βγει πρώτο κόμμα για να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Μιλά για χαμένη ψήφο αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς –όπου έχει προσχωρήσει– και ότι αν καταφέρει να βγει με μια ψήφο διαφορά θα κάνει προοδευτική κυβέρνηση με όσους δεχθούν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ας μη λάβουμε υπόψη αυτό που ο Κώστας Τσουκαλάς –εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, άρα του Νίκου Ανδρουλάκη– έχει δηλώσει σχετικά με το πρόγραμμα και κατά πόσο θα γίνουν συνεννοήσεις με τα κόμματα που θα επιχειρηθεί –στο φανταστικό αυτό σενάριο– να συνεργαστεί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίσθηκε στο Open και έγινε ο εξής διάλογος:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με κάποιο άλλο κόμμα της Αριστεράς ή με ένα κόμμα του Τσίπρα θα συνεργαζόσασταν;

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει και τα κόμμα που θα γίνουν και τα κόμματα που δεν θα υπάρχουν, γιατί σήμερα δεν ξέρουμε ούτε ποια κόμματα θα υπάρχουν. Πιθανότατα κάποια κόμματα θα κλείσουν και θα ανοίξουν κάποια άλλα. Εγώ λοιπόν λέω στον ελληνικό λαό αυτό που είναι στα δικά μου χέρια και είναι προσωπική μου δέσμευση. Το ΠΑΣΟΚ πρώτο, έστω και με μια ψήφο, το σύστημα Μητσοτάκη είναι παρελθόν, η ΝΔ πάει στην αντιπολίτευση και έχουμε μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή η πολιτική μου δέσμευση είναι για εμένα τα δύο στοιχεία τα οποία ζητώ από τον ελληνικό λαό να εμπιστευτούν, να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους και έτσι η χώρα να πάει μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να πάρω το δικό σας και να πω ότι έρχεστε μπροστά με μια ψήφο και με τρεις, αλλά επειδή υπάρχει αυτό το εκλογικό σύστημα ξέρετε ότι η αυτοδυναμία είναι πολύ μακρινός στόχος ακόμη και για τη ΝΔ που είναι μπροστά. Εσείς με ποιον θα συνεργαστείτε;

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Θα επιλέξει ο ελληνικός λαός ποιοι θα υπάρχουν και ποιοι δεν θα υπάρχουν…

Δηλαδή; Αν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι στη Βουλή θα συνεργαστεί; Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ με όσους μείνουν καταφέρει να πιάσει το όριο εισόδου; Διότι καλά όσα λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ψήφο των Ελλήνων, αλλά τα κόμματα είναι συγκεκριμένα ως προς το ποια μπορούν να μπουν στη Βουλή. Εκτός και αν κοιτάζει προς την πλευρά της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία επίσης ενδέχεται να μπει στη Βουλή, ή προς την πλευρά άλλων κομμάτων. Όμως μιλά για την Αριστερά με την οποία μπορεί να συνεργαστεί, οπότε τα κουκιά δεν είναι πολλά.

Με αυτά που λέει κρατά την πόρτα ανοιχτή. Επιβεβαιώνει όμως αυτούς που λένε ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και παίρνεις δώρο Αλέξη Τσίπρα και λοιπούς συγγενείς.

Όλα τ’ άλλα είναι απλά υπεκφυγές και αφορούν μόνο την προεκλογική κόντρα για τον καλύτερο δεύτερο. Μετά τις εκλογές όμως...