Οταν μιλάει την ακούν όλοι με πάρα πολλή προσοχή. Οταν μπαίνει σε μια αίθουσα, πετάγονται πάνω όλοι σαν ελατήρια. Αυτό συνιστά τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, προϊόν δεκαετιών αγώνων για την πατρίδα, αλλά και για την παράταξη και τις φιλελεύθερες αρχές της. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μια αρχόντισσα –όπως την αποκάλεσε η κόρη της Αλεξία– της πολιτικής, έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση. Η παρουσία της έχει προσδώσει ποιότητα στην πολιτική σκηνή και έχει ανοίξει δρόμους για τις Ελληνίδες.

Ψύχραιμη και άφοβη, απολάμβανε και απολαμβάνει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, δεν χάνει ευκαιρία να παραδώσει μαθήματα ιδεολογικοπολιτικής συγκρότησης και συνέπειας, τακτικής, αλλά και χιούμορ. Και να υπενθυμίσει πως «στην πολιτική δεν είμαστε εχθροί, είμαστε αντίπαλοι μόνο. Εχθροί είναι εκτός συνόρων». Επίσης, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να κινηθεί θαρραλέα ενάντια στο ρεύμα, ως μπροστάρισσα και πάντα σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, αποτυπώνοντας παράλληλα στο λόγο της την πραγματικότητα με ρεαλισμό.

Δεν φοβήθηκε ποτέ

Διά της πρόσφατης συνέντευξής της στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, η μητέρα του Κώστα Μπακογιάννη, πρώην περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τέως δημάρχου Αθηναίων, προκάλεσε αίσθηση και συγκίνησε πολύ, ιδιαίτερα τις γυναίκες. Φυσικό ήταν, καθώς άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για περίπου τα πάντα. Αφοβα, ανεπιτήδευτα, χωρίς αναστολές ή κόμπλεξ, διατηρώντας τη γραμμή ειλικρίνειας με το ευρύτερο κοινό που έχει ανοίξει εδώ και δεκαετίες. Μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έζησε λόγω της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη από τους εγκληματίες της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», μίλησε και για την πολύ δύσκολη συνέχεια, ασκώντας και κριτική στον εαυτό της. Μίλησε για τον Ισίδωρο Κούβελο, μίλησε με θέρμη για την οικογένειά της γενικότερα, για τα παιδιά και τα εγγόνια της. Ανθρώπινη, όσο περνά ο χρόνος δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να τη βλέπει όλο και καλύτερα, να την επαναξιολογεί διαρκώς και να την εκτιμά ακόμα περισσότερο. Και κερδίζει έτσι κάθε μέρα που περνά περισσότερους εξ όλων όσοι κάποτε της άσκησαν κριτική.

Η δημοφιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στις τάξεις της ΝΔ παραμένει πολύ υψηλή. «Τι αίσθηση δημιουργεί η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Κοινοβούλιο και για εσάς τους νεότερους πολιτικούς, τι σημαίνει η πορεία της, η διαδρομή της και ειδικά για τις γυναίκες πολιτικούς;», ρώτησε στη διάρκεια της εκπομπής «Ενώπιος ενωπίω» τη Σοφία Ζαχαράκη ο Νίκος Χατζηνικολάου. «Δέος, δέος, δέος», ήταν η αρχή της απάντησης της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Ντόρα Μπακογιάννη. Και αυτό απαντά στην ερώτηση για το πώς βλέπουν την πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώην δήμαρχο Αθηναίων τα νεότερα άξια στελέχη, που σήμερα, έχοντας παραλάβει το δαυλό της παράταξης που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της, δίνουν τη μάχη για την πατρίδα. Οντως, δέος. «Τη θεωρώ φίλη μου… Στο πολιτικό επίπεδο έχει μερικές αρετές που είναι δυσεύρετες. Ξέρει να κερδίζει και ξέρει και να χάνει… Είναι ευθύς… Παίρνει το τίμημα των αποφάσεών της και κυρίως έχει ένα κουράγιο το οποίο είναι αξιοθαύμαστο», είπε η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. «Είναι μακριά η διαδρομή για μια γυναίκα, είναι δύσκολη», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Νίκο Χατζηνικολάου. «Αξίζει σε αυτή την πολιτική να έρθουν περισσότερες γυναίκες και να στηριχθούν περισσότερες γυναίκες», πρόσθεσε η πρώην υπουργός.

Αισιόδοξη για το μέλλον

Η απόπειρα κατά της ζωής της, τον Δεκέμβριο του 2002, ήταν άλλη μια δύσκολη στιγμή από τις πολλές που βίωσε στη διάρκεια της διαδρομής της, που συνεχίζεται. Η ίδια ανακοίνωσε το πρόβλημα υγείας της τον Οκτώβριο του 2021. «Πεντακόσιοι άνθρωποι το χρόνο διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ», έγραψε στο προφίλ της στα κοινωνικά μέσα. Και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου… Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια. Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται». Και δήλωσε «πολύ αισιόδοξη για το μέλλον». Διότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι γενναία και ακατάβλητη και το αποδεικνύει καθημερινά, ενώ έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει στον δημόσιο βίο.