Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα κατά καιρούς πισωγυρίσματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 50 αυτά τελευταία χρόνια από την πτώση της δικτατορίας αποτελούν τη λαμπρότερη, ασφαλέστερη και πιο ευημερούσα περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Η ελληνική μεταπολιτευτική κοινωνία, μετά τον επταετή χουντικό απολυταρχισμό, ταλαιπωρημένη από την τοξικότητα του Εθνικού Διχασμού και πληγωμένη από την εμπειρία της κυπριακής τραγωδίας, αναζήτησε ένα ενωτικό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο όραμα διακυβέρνησης της χώρας.

Αυτό το όραμα φέρνει μαζί του το βράδυ της 23ης Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Για τα επόμενα 50 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία θα αποτελέσει τον συνεπέστερο, σταθερότερο και πιο αδιαμεσολάβητο εκφραστή της βούλησης της ελληνικής κοινωνίας.

Με κορωνίδα την κομβική επιλογή ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Νέα Δημοκρατία συμπορεύτηκε πάντοτε με την ελληνική κοινωνία στις μεγάλες αλλαγές, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατία κι έναν αξιόπιστο διεθνή συνομιλητή.

Θωρακίζοντας αμυντικά τη χώρα, διεθνοποιώντας το Κυπριακό, αλλά και προχωρώντας σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, η Νέα Δημοκρατία μπόρεσε να οικοδομήσει γερά θεμέλια εμπιστοσύνης με τους Ελληνες. Ηταν ακριβώς αυτός ο δεσμός εμπιστοσύνης που περιόρισε τις απώλειες της παράταξής μας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Αποφασιστικότητα

Σήμερα, η Ελλάδα στέκεται πιο ισχυρή από ποτέ στη διεθνή σκηνή και η ΝΔ είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης. Η Ελλάδα, με ρεαλισμό, σχέδιο, αποφασιστικότητα κι έναν υγιή πατριωτισμό, έχει καταφέρει να αναβαθμίσει το ρόλο της και να δημιουργήσει ευνοϊκές για εκείνη συνθήκες. Αυτό φαίνεται στην αντιμετώπιση που έχει η χώρα μας από συμμάχους κι εταίρους, όπως φαίνεται και στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στο εσωτερικό, η αταλάντευτη συνέπεια στην ολοκλήρωση των εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν το 2019 έχει αναδείξει την ελληνική οικονομία σε ευρωπαϊκό success story, δικαιώνοντας τις θυσίες των πολιτών και τη διαχείριση των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επιτυχίες σε εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά κι η ειδική σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει ο πρωθυπουργός με την ελληνική κοινωνία, είναι που επισφράγισαν τη σημερινή πολιτική κυριαρχία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό.

* πρώην υπουργός και βουλευτής Χανιών με τη ΝΔ