Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση και εδραιωμένους θεσμούς, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωση του στο «Μανιφέστο» με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

«Η πτώση της δικτατορίας, η εγκαθίδρυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και η ψήφιση του πρώτου μεταπολιτευτικού συντάγματος σηματοδότησε την εκκίνηση μίας νέας εθνικής περιόδου με σαφή έμφαση στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οδήγησε δε μετά βεβαιότητος στην ενεργό συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διεθνή φόρα, με την ένταξη στην ΕΟΚ να αποτελεί την απαρχή ριζικών αναμορφώσεων στον ελληνικό χώρο. Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η προσχώρηση της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν και στην ΟΝΕ, με την υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου κοινού νομίσματος. 

Πλέον, η χώρα μας, ως μία σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία που σέβεται και υπηρετεί το κράτος δικαίου και έχει εδραιώσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αντιμετωπίζεται ως ένας στιβαρός, ενεργός και ανταγωνιστικός δρών. Ο αποκλεισμός από τη διεθνή κοινότητα και η εμμονή σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές αποτελούν, ευτυχώς, παρελθόν για την ελληνική κοινωνία και πολιτική. 

Η Ελλάδα της Γ´ Δημοκρατίας είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση και εδραιωμένους θεσμούς. Με συνέχεια και συνέπεια θα προχωρήσουμε για περισσότερη ευημερία και μεγαλύτερο διπλωματικό κεφάλαιο διεθνώς» επισημαίνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.