Οταν πριν από πενήντα χρόνια ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραφε την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν τόσο επίκαιρη έως σήμερα. Είναι πραγματικά απίστευτο, αν αναλύσει κάποιος την κάθε παράγραφο του ιστορικού αυτού κειμένου, πόσο ταιριάζουν στα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία στις μέρες μας. Θυμίζω, λοιπόν, για ποιο λόγο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προχωρήσει στην ίδρυση της ΝΔ, στις 4 Οκτωβρίου του 1974.

Ηταν αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Αποκατάσταση που έγινε μέσα σε μόλις δύο μήνες! Γράφει, λοιπόν, ο Εθνάρχης: «Το σπουδαίο όμως αυτό έργο, που συνετελέσθη ταχύτατα και μεθοδικά, δεν σημαίνει ότι έλυσε κατά κάποιο τρόπον ασφαλή και μόνιμο το πρόβλημα της ελληνικής Δημοκρατίας. Κίνδυνοι υπάρχουν πάντοτε. Και θα απαιτηθή η επαγρύπνησις αλλά και η συσπείρωσις του λαού σε ισχυρούς πολιτικούς σχηματισμούς, ικανούς να προστατεύσουν την Δημοκρατία, όχι μόνον από τον κομμουνισμό και φασισμό, αλλά και από τα αίτια που προκάλεσαν στο παρελθόν την πτώση της. Γι’ αυτόν ακριβώς τον εθνικό σκοπό εθεώρησα καθήκον μου να δημιουργήσω μιαν ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη - την Νέα Δημοκρατία».

Και συνεχίζει παρακάτω εξηγώντας τι ακριβώς θα είναι η ΝΔ: «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Εθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Εννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Κι ακολούθως αναλύει: «Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν –και σε τελική ανάλυση υπηρετούν– και περισσότερους και ανωνύμους. Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος –που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας– και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος. Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Στην κορυφή

Μισό αιώνα μετά, αυτή η Παράταξη παραμένει στη κορυφή της πολιτικής μας Ιστορίας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι ρίζες που απέκτησε από τον Οκτώβριο του 1974 αποδείχθηκαν τόσο βαθιές και δυνατές, ώστε:

-Η Δημοκρατία στη χώρα μας –παρά τα όποια προβλήματα– να εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

-Η Ελλάδα να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης και να έχει συμμάχους τις άλλοτε ονομαζόμενες «μεγάλες δυνάμεις».

-Η πατρίδα μας να έχει αντέξει επί μία δεκαετία τα καταστροφικά Μνημόνια που της επιβλήθηκαν άδικα και να ανακάμπτει πλέον οικονομικά.

-Η ΝΔ να αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό σε ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο», όταν παραδοσιακοί (σχηματισμοί) έχουν καταρρεύσει ή βρίσκονται υπό κατάρρευση, ενώ την ίδια ώρα «γεννιούνται» ξανά εκείνοι που οδήγησαν στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Σήμερα, λοιπόν, παρότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί υπέρμετρες πολιτικές «μεταγγίσεις» τα τελευταία χρόνια, εντούτοις παραμένει κυρίαρχη εντός συνόρων λόγω του DNA το οποίο «κληρονόμησε» το 1974. Καλό είναι να το γνωρίζουν ΟΛΟΙ. Πρώτοι, όσοι έχουν ανδρωθεί σε αυτή την παράταξη πρέπει να πάψουν να διακινδυνεύουν τη συνοχή της, με επιλογές προσώπων που είναι «ξένα σώματα» για τον κόσμο της, αλλά κυρίως λόγω της αμφίβολης πολιτικής τους ποιότητας. Δεύτεροι, όσοι είναι «ενοικιαστές» και στα δύσκολα θα αποδείξουν τον τυχοδιωκτικό τους χαρακτήρα είναι προτιμότερο να δουλέψουν επιτέλους –παρά να προκαλούν– μέχρι να «μετακομίσουν» αλλού στην πρώτη ευκαιρία.

Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ οφείλει να επανέλθει στις «ράγες» της ιδρυτικής της διακήρυξης για τις οποίες ο ελληνικός λαός την εμπιστεύτηκε ως σήμερα. Ελπίζω ότι έχουν γνώση οι φύλακες...

* πρώην υπουργός, βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ