Περήφανη για το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνωρίζοντας τις “δυσκολίες” που έχουν βουλευτές της ΝΔ αλλά και από άλλα κόμματα να το στηρίξουν.

«Ιστορική μέρα σήμερα, γιατί εμβαθύνει τη δημοκρατία μας. Δίνουμε ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους που τα στερούνταν. Δίνουμε προστασία σε παιδιά που ήταν αόρατα για το ελληνικό κράτος. Θα μου επιτρέψετε μερικές πολιτικές παρατηρήσεις» ανέφερε αρχικά για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, η Ντόρα Μπακογιάννη,

«Πρώτον, είναι τεράστιο κεκτημένο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν. Κεκτημένο για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν χρειάζονται μικρότητες. Η ουσία μετράει και στην ουσία συμφωνούμε. Αργήσαμε να δώσουμε τα δικαιώματα αυτά, αλλά σήμερα τα δίνουμε.

Δεύτερον, ποτέ δεν σας είδα τόσο αμήχανους. Δηλαδή πρώτη φορά είδα τον κύριο Κουτσούμπα τραγικά αμήχανο. Είναι δύσκολη η θέση σας. Είναι δύσκολο να είσαι κομουνιστικό κόμμα και στη συνέχεια να έρχεσαι να καταψηφίζεις, αλλά να θες να πείσεις το πανελλήνιο γιατί το κάνεις αυτό και να είσαι παράλληλα και οπαδός των ομόφυλων ζευγαριών. Δύσκολος ο ρόλος αγαπητοί συνάδελφοί.

Τρίτον, είμαι περήφανη για το κόμμα μου. Αυτό το νομοσχέδιο – έστω και με πόνο – το φέρνει η Νέα Δημοκρατία. Ήταν εύκολο; Όχι είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο, γιατί είμαστε κεντροδεξιό κόμμα. Και έχουμε ανθρώπους που έχουν να κάνουν αυτό το βήμα. Και δεν είναι έτοιμοι, Και είναι προς τιμή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που δεν το επέβαλε, γιατί οι πολίτικοι θα κρύβονταν πίσω από την κομματική πειθαρχία. Τώρα έχουν την ευθύνη της ψήφους του. Δεν μου κάνει εντύπωση αν κάποιοι του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον καταψηφίζουν. Η μεγάλη πλειοψηφία σήμερα στη βουλή των Ελλήνων αποδέχεται αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Τέλος συμπλήρωσε πως «τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα πράγμα. Από αγάπη. Δεν έχει σημασία ποιος της δίνει. Αν είναι άσπρος, μαύρος, κίτρινος πράσινος, πλούσιος η φτωχός Τα παιδιά θέλουν συναισθηματική σταθερότητα. Αυτό το δικαίωμα η ελληνική πολιτεία τους το στερούσε. Επέτρεπε στον έναν (άνδρα ή γυναίκα) και το επέτρεπε στους δύο. Δεν επέτρεπε να πάρουν διπλή αγάπη, διπλή στήριξη.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής. Είμαι δυστυχής για τον ρατσιστικό λόγο που ακούστηκε. Αλλά είμαι σίγουρη ότι η ποιότητα της δημοκρατίας κρίνεται από την υπεράσπιση των μειονοτήτων, Κρίνεται για το αν είσαι εδώ και είσαι αποφασισμένος να διορθώσεις την αδικία.