Με στόχο την πρωτιά κατεβαίνει στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δήλωση του Νίκου Παππά, σε πάνελ του ACTION 24, με τους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη, στο οποίο συμμετείχε και ο Μάκης Βορίδης από τη Νεά Δημοκρατία. Αν το έπαιζε στο στοίχημα ο Νίκος Παππάς, θα πήγαινε στον «κουβά» με συνοπτικές διαδικασίες, απλώς -όπως παραδέχεται και ο ίδιος- το λέει γιατί αυτό «οφείλει» να πει. Το πολύ ενδιαφέρον, προφανώς δεν είναι το αυταπόδεικτο, αλλά το επιχείρημα που θέλησε να προβάλλει, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν στηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είπε ευθαρσώς ότι τα ελληνικά συμφέροντα στηρίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις!

Το επιχείρημα είναι έωλο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατ' αρχάς δεν δουλεύει έτσι: τα ελληνικά συμφέροντα προάγονται μονάχα όταν παρουσιάζονται σοβαρά, με πολύ μετρημένες θέσεις και τεχνοκρατική επάρκεια, όχι λόγω πολιτικής συνάφειας. Για αυτό άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να περάσει πολλές ελληνικές θέσεις, που έχουν γίνει ευρωπαϊκή πολιτική. Απεναντίας, η πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ, η GUE/NGL είναι μονίμως κόντρα στα ελληνικά συμφέροντα, ιδίως στο λαθρομεταναστευτικό, όπου αναπαράγουν αυτούσιο το αφήγημα των Τούρκων λαθροδιακινητών και των ΜΚΟ που σιτίζονται από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωβουλευτής της Ολλανδίας, Τινέκε Στρικ, μαζί με τη γνωστή -και μη εξαιρετέα- ευρωβουλευτή της Ολλανδίας, Σόφι Ιντ Βελντ (η οποία ήταν εκλεγμένη με το Κόμμα D66 που ήταν στην συγκεκριμένη ευρωομάδα και προσφάτως αποχώρησε για να προσχωρήσει στο Volt), καθώς και με την «Πράσινη» ευρωβουλευτή του Βελγίου, Σάσκια Μπρικμόντ, καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες να περάσουν το αφήγημα των Τούρκων λαθροδιακινητών. Όσο για τους Σοσιαλιστές; Μάλλον είναι σχετικά νωπή η απόπειρα πειρατείας του Γερμανού σοσιαλιστή καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ζητώντας να παρακάμψει το ελληνικό βέτο για την Αλβανία, με ψήφιση από κάποια βολική «ειδική πλειοψηφία». Για αυτό κύριε Παππά να προσέχετε λίγο, τα παπατζιλίκια μόνο στο παζάρι έχουν θέση, όχι στον πολιτικό διάλογο.

  

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Ντόρα Κουτροκόη: «Ποιος είναι ο πήχης των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ; Μιλήσατε και για πρωτιά - ο πρόεδρός σας».

Νίκος Παππάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει-δεν θέλει, δεν μπορεί να μπαίνει σε εκλογικές μάχες, με άλλο στόχο. Αλλά ότι η πολιτική οικογένεια που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Βορίδης σε αυτό το πάνελ, είναι μια πολιτική οικογένεια που δεν έχει στηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα. Σε πολλαπλά επίπεδα, τα ελληνικά συμφέροντα στηρίζονται κατά κύριο λόγο από τις προοδευτικές δυνάμεις, τους Σοσιαλιστές, τους Πρασίνους και την Αριστερά. Είναι οι δυνάμεις με τις οποίες συγγενεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι εκτός της ευρωπαϊκής διάστασης, θα είναι και μια ευκαιρία απέναντι στον κόσμο που βιώνει το τέρας της ακρίβειας, ή που ακούει ότι πρέπει τα παιδιά να περπατάνε στο χιόνι και το κρύο για να έχουν την υγειά τους, ή ότι η γιατροί μας θα τρώνε εμπειρία, να καταρρίψουν το επιχείρημα του σαρανταένα τα εκατό (sic)».