Θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία που θα κατατεθεί το σήμερα το μεσημέρι προς ψήφιση, η οποία αφορά τις άδειες εργασίας που θα χορηγηθούν σε λαθρομετανάστες -οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια, που προβλέπει η εν λόγω τροπολογία- όπως δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι υπερψηφίζουν, καθώς ο Κώστας Ζαχαριάδης κάνει λόγο για αλλαγή διαδικασίας στην απόδοση ιθαγένειας, ενώ βγάζει αριθμούς ανθρώπων από το κεφάλι του, κάνοντας λόγο για 200.000 μετανάστες που θα έρθουν (!) και για αυτό θα πρέπει να ετοιμαστούν τα νοσοκομεία.

Δεν είναι σίγουρο, εάν η «πατριωτική Αριστερά» του Στέφανου Κασσελάκη αντιδρά ως «σκύλος του Παβλόφ» μόλις ακούει για άδεια εργασίας σε λαθρομετανάστες, κάνει λογικά άλματα για εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που θα έρθουν -και θα πάρουν ιθαγένεια συν τοις άλλοις- και ορέγεται «καραβιές ψηφοφόρων». Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο φερετζές της «πατριωτικής Αριστεράς» πετάχτηκε πολύ γρήγορα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, αφορά 30.000 άτομα που είναι ήδη εδώ και έχουν συμπληρώσει 3 έτη στη χώρα έως και τις 30/11/2023, μπορούν να αποδείξουν ποιοι είναι, δεν έχουν ποινικό μητρώο και έχουν προσφορά εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αφενός, η εν λόγω τροπολογία δεν παρέχει απολύτως κανένα άλλο δικαίωμα πέραν της εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η αυστηρή πολιτική απόδοσης ιθαγένειας, εξακολουθεί να ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί μερικοί εκ των ακραίων ριζοσπαστών Αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να πήγαν στη Νέα Αριστερά, αλλά τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ονειρεύονται απόδοση ιθαγένειας με το «καλημέρα σας». Μένει να δούμε, για πόσο ακόμη θα «χωράνε» στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Χριστίνα Βίδου: «Κύριε Ζαχαριάδη, θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Επειδή προσεγγίζει ένα θέμα που υπάρχει ανάγκη -έστω ατελώς, έστω με μια απολύτως αποσπασματική λογική- εμείς θα την υπερψηφίσουμε. Άκουσα προσεκτικά τον κύριο Γεωργαντά και εδώ νομίζω ότι έχουμε ένα κρεσέντο λαϊκισμού από τον κύριο Μητσοτάκη και το κόμμα του, την περίοδο που ήταν κυβέρνηση και έρχεται σε κραυγαλέες αντιφάσεις σε σχέση με την τωρινή περίοδο που είναι στην κυβέρνηση - και σωστά είπε ο κύριος Παπαχλιμίντζος ότι υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα, κάποια και με φασίζουσα λογική, που πανελλαδικά έχουν πάρει ποσοστό περίπου 15% αθροιστικά και σε κάποιες περιοχές, μπορεί να είναι πάνω από 20%. Ποιος εισήγαγε αυτή τη ρητορική στη χώρα; Ποιος έλεγε σαν αξιωματική αντιπολίτευση ότι όποιος - δεν τους λέγανε καν ανθρώπους και εργάτες γης. Χαίρομαι που έστω και αργά που η διαδικασία της διακυβέρνησης φέρνει αυτές τις λέξεις στα στόματα της Νέας Δημοκρατίας. Τους λέγανε "λάθρο" σκέτο. Λάθρο! Πρώην πρωθυπουργοί, κορυφαίοι σημερινοί υπουργοί. Εμείς λέμε ότι η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας, χρειάζεται να προετοιμαστεί το κράτος μας - δεν άκουσα αριθμό κύριε Γεωργαντά, 30.000, 70.000 ή 200.000; Γιατί πρέπει να προετοιμάσουμε αν έρθουν 30.000, ή 200.000 άνθρωποι, αναλόγως τα νοσοκομεία μας. Θα το κάνετε αυτό;

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «30.000 βρίσκονται εδώ»

Γιώργος Γεωργαντάς: «Λέτε λάθος τον αριθμό, βρίσκονται ήδη εδώ. Υπολογίζονται γύρω στις 30.000»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Λέω λοιπόν ότι χρειάζεται μια τέτοια σύγχρονη διαδικασία - η πολιτική του κυρίου Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών την προηγούμενη τετραετία απέτυχε, γιατί έβαζε αυστηρά κριτήρια, γιατί έβαζε τον πήχη για τις εξετάσεις πάνω από το ύψος που μπορούσαν να περάσουν, ζητάγανε απαντήσεις σε εξειδικευμένα ζητήματα και οι άνθρωποι αποτύγχαναν. Υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν επί δεκαετίες στην χώρα και είναι σε παράνομο status - και είναι επίτηδες σε παράνομο status, γιατί έτσι μπορούν μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα να τους κρατάνε ομήρους, να μην τους πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Πόσα έχουν χάσει οι σημερινοί συνταξιούχοι από την μη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, από μεταναστευτικούς πληθυσμούς εδώ και τριάντα χρόνια στη χώρα. Και που πήγαν αυτά τα λεφτά, αυτών των ασφαλιστικών εισφορών;»