Σε έναν τριπολικό πολιτικό σχεδιασμό, που εν πολλοίς θα καθορίσει την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε εμμέσως -απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων- ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ένας από τους πόλους είναι ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, αφού η σ/ξη Τύπου άνοιξε με την ερώτηση από την ΕΡΤ3 για το αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Η απάντηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί με διαφορετικές αποχρώσεις. Από το δεν θα είναι υποψήφιος μέχρι το κλείνει το θέμα της υποψηφιότητας... μέχρι να το ξανανοίξει ως εγγυητής της ενότητας και της σύνθεσης.

«Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτήν τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπό μου αλλά τους πάντες. Άρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόλος είναι και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κρατά καμουφλαρισμένες επί του παρόντος τις προθέσεις του για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς ανέσυρε μία... δίγλωσση τοποθέτηση. Σχετικά με την καθαίρεσή του -δηλαδή την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του- μίλησε για καθαρό αποτέλεσμα και διαδικασία απολύτως εναρμονισμένη με τις προβλέψεις του καταστατικού για «ανακλητές και ελεγκτέες εξουσίες». Ήταν όμως κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής Κασσελάκη και κανένα κώλυμα για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά. Σας καλώ να το διαβάσετε. Σας παραπέμπτω στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή. Θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΠΓ και ΚΕ που έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σεβαστούμε τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή», πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς.

Τρίτος πόλος, ασφαλώς, ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, το κόμμα επί των ημερών του αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο. Ας μην τον επικαλούνται και τον μεθερμηνεύουν. Είναι κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά, έχει διεθνή ακτινοβολία και οφείλουμε όλοι να μένουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις του», είπε ο Νίκος Παππάς ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Στο κάδρο, προφανώς ανάλογα και με την τελική διάταξη των πόλων στο κόμμα ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να καθορίσει και τις θέσεις των πάλαι ποτέ συντρόφων του και νυν βουλευτών της Νέας Αριστεράς. «Για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλιση, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».