Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς και μας κάνει περήφανους. Ιδιαίτερα εμείς, τα μέλη του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού, αισθανόμαστε μεγάλη τιμή, χαρά και ικανοποίηση να το βλέπουμε να κατατάσσεται παγκόσμια στην ελίτ των καλύτερων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και μάλιστα επί τη βάσει αυστηρών και απαιτητικών κριτηρίων λειτουργίας και αξιολόγησης. Σε ένα περιβάλλον με οικονομικοκοινωνικές προκλήσεις και με ιδιαίτερο ανταγωνισμό, όπου η Επιστήμη συνεχώς μετακινείται προς νέα γνωσιακά σύνορα με ρυθμούς ραγδαίους και αλματώδεις, στα εύσημα του Πανεπιστημίου μας έρχεται να προστεθεί πρόσφατα και η κατάταξή του στην 1η θέση μεταξύ των λοιπών Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (βάσει της κατάταξης της Σαγκάης).

Για την πρωτιά αυτή αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια σε όλους τους νυν φοιτητές αλλά και τους αποφοίτους, στους καθηγητές και συνεργάτες αυτών που με κόπο, ζήλο και αυτοθυσία υπερβαίνουν εαυτόν και μεταλαμπαδεύουν γνώση, εντρυφούν σε δύσβατα επιστημονικά θέματα και επενδύουν στην έρευνα, προσδίδοντας στην Επιστήμη το δικό τους λιθαράκι γνώσης αλλά και στο διοικητικό προσωπικό που «τρέχει» τα προγράμματα, οργανώνει τις παρουσιάσεις, εξασφαλίζει τις υποδομές και προσφέρει από το δικό του μετερίζι.

Μεταξύ άλλων, αξίζει να αναφερθούμε στη δυναμική και ενεργητική παρουσία του νυν πρύτανη, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου που χαράσσει τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές με αξιοσημείωτα αποτελέσματα και διακρίσεις, αλλά και στον αντιπρύτανη Ερευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, που, ως εκ της θέσεώς του, προωθεί δράσεις για την εξέλιξη και διεύρυνση του ερευνητικού έργου. Αξιόλογη είναι και η συμβολή της αντιπρυτάνιδος Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, καθηγήτριας Σοφίας Παπαΐωάννου και του αντιπρύτανη Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθηγητή Αριστείδη Σάμιτα.

Η ελληνική κοινωνία και η πολιτεία οφείλει να επενδύει διαχρονικά στην έρευνα και στην καινοτομία μέσω των Πανεπιστημίων της, αναζητώντας τη συνεργασία με επενδυτές, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας και με στόχο να παράγεται εξαγώγιμο έργο προς όφελος της κοινωνίας και πάντως όχι εξαγώγιμοι επιστήμονες. Ο δρόμος αναστροφής της μετανάστευσης και διασποράς των νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο «brain drain», είναι μακρύς, η πορεία δύσβατη, όμως όταν η βάση είναι στερεή, η συνέχεια θα αποδειχθεί το ίδιο, αν όχι περισσότερο, επιτυχημένη. Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους και μια τεράστια αίσθηση περηφάνιας!

* Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ