Μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, το ελληνικό κράτος είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οιωνδήποτε ζητημάτων ανακύψουν σε όλους τους τομείς. 

Ο πρωταγωνιστής και τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας μας, ο Τουρισμός, ήδη έχει επιτύχει αξιοσημείωτες αποδόσεις και επιτυχίες. Ανά την υφήλιο, η Ελλάδα θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων θερινών ταξιδιωτικών προορισμών, ενόσω διθυραμβικά άρθρα για την εξυπηρέτηση και τη φιλοξενία της Ελλάδας «κοσμούν» τα διεθνή Μέσα. 

Οι συνθήκες των εργαζομένων στα τουριστικά καταλύματα, τα ωράρια εργασίας, οι μισθοί περιφρουρούνται με τα σχετικά νομικά πλαίσια που έχουν τεθεί, ενόσω η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί τους αντίστοιχους ελέγχους προς αποφυγήν δυσλειτουργιών και κακώς κειμένων.
Σε επίπεδο φυσικών φαινομένων, που πλήττουν και τη χώρα μας στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η Πολιτική Προστασία, σε αγαστή συνεργασία με τα σχετικά υπουργεία, ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα τους πολίτες και βάσει των πληροφοριών αυτών ρυθμίζονται τα ωράρια εργασίας, η τηλεργασία, τα πλάνα κρίσεων και πρόληψης για να προστατεύονται οι πολίτες από τις υψηλές θερμοκρασίες και να προφυλάσσουν και το φυσικό περιβάλλον από κίνδυνο πυρκαγιάς. Παράλληλα, δεν παραλείπονται και οι έτεροι τομείς ευθύνης του κράτους. 

Αδιαμφισβήτητα, μεταξύ των εκκρεμοτήτων που απασχολούσαν τους πολίτες και για το οποίο έκρουε το «καμπανάκι κινδύνου» και η Κομισιόν ήταν ο ΕΦΚΑ και οι συντάξεις. Πλέον, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό, οι συντάξεις αποδίδονται σε χρόνο-ρεκόρ, πολύ νωρίτερα πλέον σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τυχόν επανυπολογισμοί διενεργούνται κατά προτεραιότητα. Τα προβλήματα στις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης αντιμετωπίστηκαν και ξεπερνιούνται όλο και γρηγορότερα. Οι συνταξιούχοι δεν αντιμετωπίζονται σκαιά, αλλά τίθενται σε προτεραιότητα, αφού δεν διεκδικούν τίποτε λιγότερο από την ανταπόδοση των εισφορών των ετών εργασίας. 

Οι διαδικασίες για προσλήψεις στο Δημόσιο έχουν επιταχυνθεί και τυπικά, η αξιολόγηση διενεργείται κανονικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται για την έξτρα προσπάθεια που καταβάλλουν στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του πολίτη και της διεκπεραίωσης των αιτημάτων του.
Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί επίσης όσον αφορά την ακρίβεια, το αυξανόμενο στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και ως προς την αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών στον τομέα της Υγείας. Δεν περιμένει ασφαλώς κανείς «εν ριπή οφθαλμού» να λυθούν μαγικά τα θέματα αυτά, αλλά το γεγονός ότι οι λόγοι που τα επιτείνουν έχουν επισημανθεί και αναδειχθεί, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετωπίσεώς τους από την κυβέρνηση, δείχνει αν μη τι άλλο ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση υπεκφυγής ή εθελοτυφλίας.

* Ο Νίκος Παγώνης είναι πρώην υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ