Σε επίσκεψη επικοινωνιακού χαρακτήρα, και προκειμένου να φανεί ότι το ζήτημα μένει ανοιχτό, εξελίχθηκε η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει κοινωνός της αιτίας παρακολούθησής του, τουλάχιστον μέχρι να επιδοθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να καθαρογραφεί! Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης έφυγε κυριολεκτικά με άδεια χέρια, εντούτοις παραμένουν σημαντικά ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης κυρίως από τον ίδιο:

• Σε περίπτωση που όντως υπήρχε ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθησή του, θα ενημερώσει το ελληνικό λαό θέτοντας σε κίνδυνο κρίσιμους θεσμούς και υπηρεσίες της χώρας;

• Εχει όντως στοιχεία η ΑΔΑΕ σχετικά με τους λόγους της παρακολούθησής του, διότι ο Χρήστος Ράμμος έχει υποστηρίξει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι έχει ζητήσει το φάκελο αλλά δεν τον έλαβε, ενώ δεν του απάντησαν αν έχει καταστραφεί ή όχι, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μη γνωρίζει τι έχει συμβεί με τον φάκελο του Νίκου Ανδρουλάκη.

 Με άλλα λόγια, μήπως –όπως λένε ορισμένοι– ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ στο επικοινω­νιακό παιχνίδι του, εν όψει των ευρωεκλο­γών, για να θυματοποιηθεί ο ίδιος;

• Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμενε να μη μάθει –εξ αρχής– τους λόγους παρακολούθησής του, ενώ του είχε προταθεί, εφόσον ήθελε, να μάθει την αλήθεια;

Αλλαξε... τροπάριο

Σε κάθε περίπτωση, και μπροστά στον δημο­σκοπικό κατήφορο που δείχνει ότι το ΠΑ­ΣΟΚ θα παλέψει με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, είναι πασιφανές ότι η Χαρι­λάου Τρικούπη θα παίξει τα ρέστα της. «Το σκάνδαλο αυτό δεν είναι μόνο σκάνδαλο. Προφανώς, το να παρακολουθείς πολιτικούς αντιπάλους, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα σκάνδαλο, αλλά είναι και οικονομικό σκάνδαλο γιατί κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια εμπορευόμενοι ένα παράνομο λογισμικό, το οποίο είχε τη σφραγίδα στις εξαγωγές του σημερινού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης έπειτα από τη συνάντησή του με τον Χρήστο Ράμμο και μάλιστα, ενώ την Κυριακή έλεγε ότι θα βρεθεί στην ΑΔΑΕ προκειμένου να ενημερωθεί, χθες άλλαξε... τροπάριο λέγοντας ότι «ήρθα εδώ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ζητήσω από τον κύριο Ράμμο να επιταχύνει τις διαδικασίες»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι μόλις λάβει τη σχετική ενημέρωση, με τη σειρά του θα ενημερώσει και τον ελληνικό λαό, όπως έχει δεσμευτεί και παλαιότερα. «Είμαι σίγουρος ότι ανοίγοντας το δρόμο της αλήθειας σε αυτήν τη νοσηρή υπόθεση, ανοίγω και το Κουτί της Πανδώρας για τον κύριο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι βαθιά εμπλεκόμενοι σε μια ιστορία που έχει πλήξει βαθιά τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν δύο πράγματα: Αφενός ότι η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα αποφασίσει επί της αιτήσεως του Νίκου Ανδρουλάκη και αφετέρου ότι ⁠η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη η οποία ψηφίστηκε το 2022. Μάλιστα, για τη νεότερη ρύθμιση το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.

Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο του 2022 η ενημέρωση του ανθρώπου που τέθηκε υπό παρακολούθηση προβλέπεται υπό την προϋπόθεση πως δεν κινδυνεύει ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου και σίγουρα αφού έχουν παρέλθει τρία έτη από το τέλος της παρακολούθησης. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε και χθες ότι στόχος του είναι ο λαός να μάθει την αλήθεια. «Εχουμε χρέος εμείς, οι πολιτικοί, οι βουλευτές αυτοί που εμπλεκόμαστε με τον δημόσιο βίο, να αγωνιζόμαστε γιατί δεν αξίζει στο λαό μας να βιώνει αυτές τις απαξιωτικές καταστάσεις, διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας. Είναι ντροπή και θα αγωνιστώ για να ανατραπούν όλα αυτά τα κακώς κείμενα», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.