Ισχυρό προβάδισμα 14,5 μονάδων και ποσοστά από 28% έως 32% δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό του Attica TV, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση, που έγινε το διάστημα 5-10 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά για την κυβέρνηση, παρά τις απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής κομμάτων, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 14,5 μονάδες.

Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα κυμαίνεται από 28 έως 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 13,5% έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ από 11,5% έως 14,5%, το ΚΚΕ από 8% έως 10%, η Ελληνική Λύση από 9% έως 11%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 13%, δύο μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οριακά μπροστά από το ΚΚΕ έχει περάσει η Ελληνική Λύση με 8,5% (στο 8% το ΚΚΕ). Ακολουθεί με 4 μονάδες η Πλεύση Ελευθερίας, με 3,5% η Νέα Αριστερά και με 2% το ΜεΡΑ25.

Στο κόμμα που προτίθενται να ψηφίσουν αυτοί που αυτοτοποθετούνται στη δεξιά, η ΝΔ κυριαρχεί με 54%, με την Ελ. Λύση να ακολουθεί με 14% και τη Νίκη με 3%.

Σε αυτούς που προσδιορίζουν τον εαυτό τους στη δεξιά και την ακροδεξιά, οριακή είναι η πρωτιά της ΝΔ με 31%, έναντι 30% της Ελληνικής Λύσης.

Τον Μητσοτάκη εμπιστεύονται ως πρωθυπουργό

Στο ερώτημα για τον ποιο πολιτικό εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό (33.5%) έναντι των αντιπάλων του, με τους Στ. Κασσελάκη και Κ. Βελόπουλο να ακολουθούν με 6%. Ο «κανένας», ωστόσο, κυριαρχεί με 40%.

Για την άποψη που έχουν για τον κάθε πολιτικό ξεχωριστά, ο Κ. Μητσοτάκης έχει με διαφορά τη θετικότερη εικόνα, αφού το 33% λέει πως έχει θετική άποψη, με τον Δ. Κουτσούμπα να ακολουθεί με 27% και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου με 18%, μία μονάδα μπροστά από τον Κ. Βελόπουλο.

Στην ερώτηση για το τι θα καταγράψουν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, το 58% βλέπει μεγάλη ή μικρή άνοδο και το 22% καμία ιδιαίτερη αλλαγή.

Όσον αφορά το σημαντικότερο θέμα που θα επηρεάσει την απόφασή τους για την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, το 46% αναφέρει πως είναι η ακρίβεια, ενώ ακολουθεί με 30% η εγκληματικότητα και στη συνέχεια η διαφθορά (25%), τα Τέμπη (24%) και η Υγεία (19%).