Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, με την αντιπολίτευση να παίζει τα ρέστα της προκειμένου η διαφορά από τον... δεύτερο να μην είναι χαοτική. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούσαν ότι δεν θα είναι απίθανο το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας να πέσει κάτω από το 30%, αλλά η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι εντελώς διαφορετική. Η ανακοίνωση του ονόματος του Φρέντι Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, σε συνδυασμό με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αλλάξει εντελώς το κλίμα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σταθερά στο 32-33%, με ανοδική τάση. Μάλιστα, ο Σταν Γκρίνμπεργκ εκτιμά ότι εάν δεν γίνει κάποιο μεγάλο λάθος ή δεν τύχουν προσωπικές αστοχίες μπορεί να αγγίξει το 35%, να πλησιάσει δηλαδή το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Θα ήταν, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δύσκολο να πιάσει τα νούμερα των εθνικών εκλογών του 2023, δεδομένου ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή, καθώς δεν διακυβεύεται η κυβερνητική σταθερότητα, συνεπώς ορισμένοι ψηφοφόροι πιθανόν θα επιλέξουν να βρεθούν σε κάποια παραλία. Εξ ου κιόλας, από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ότι οι κάλπες της 9ης Ιουνίου έχουν ξεχωριστή σημασία και πολιτική κρισιμότητα και «δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με καμία χαλαρότητα από τους Ελληνες πολίτες και ειδικά από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις διπλές εκλογές του 2023».

Η Metron Analysis

Οι προβλέψεις του Σταν Γκρίνμπεργκ επιβεβαιώνονται και από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega Channel, καθώς στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα από το 31,4% συγκεντρώνει 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 15,4% (από 15,1%), ενώ το ΠΑΣΟΚ πέφτει μία μονάδα, στο 12%, από το 13% της προηγούμενης μέτρησης. Μάλιστα, στην ίδια δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και πάλι πρώτος στη δημοτικότητα με ποσοστό 41% έναντι 40% του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ακολουθούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (36%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης (33%).

Παράλληλα, ο Σταν Γκρίνμπεργκ φέρεται να επιμένει ότι δύσκολα θα απειληθεί η Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της. Ναι μεν ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζεται κατά τι κερδισμένος, ωστόσο δεν μπορεί να συγκεντρώσει σημαντικές δυνάμεις. Αλλωστε, ο λαϊκισμός έχει –λένε– κοντά ποδάρια και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έχει επενδύσει πολιτικά μόνο σ’ αυτό το κόμματι. Ταυτόχρονα, η Νίκη εμφανίζεται στάσιμη με πτωτική τάση, ενώ δύσκολα αναμένεται να συμμετάσχουν οι Σπαρτιάτες στις ευρωκάλπες, με τους βουλευτές του κόμματος να περιμένουν την απόφαση του Εκλογοδικείου, αλλά και συνολικά των δικαστηρίων, έπειτα από την ποινική διαδικασία που ξεκίνησε από τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα.

Διπλή επισήμανση

Επίσης, στο memo του Αμερικάνος αναλυτής έχει επισημάνει δύο ακόμα στοιχεία:

Ο μονομέτωπος κατά του Στέφανου Κασσελάκη θα ήταν λάθος γιατί τον κάνει αντίπαλον δέος – που δεν είναι και αυτό αποτυπώνεται στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «παλεύει» με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

• Να μην υποτιμηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πάντως «χάνει» συνεχώς δυνάμεις, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να κρατά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως έχοντας πιάσει ταβάνι. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναγάγουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας έτσι να βάλουν στο «παιχνίδι» και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο δεν υποτιμούν σε καμία περίπτωση. Κι αυτό διότι αφενός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να «ψαρέψει» ψήφους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, στους οποίους απευθύνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφετέρου θέλει να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να χάσει «κεντρώους» ψηφοφόρους που θα στραφούν στο ΠΑΣΟΚ.

Προσεκτικό διάβασμα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που παρουσιάζει πολύ υψηλή συσπείρωση, γεγονός που προϊδεάζει για νέα άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές. «Αν κάποιος πολίτης θέλει να στείλει μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, αξίζει να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί όσες ήττες έχει υποστεί το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη προέρχονται από δικές μου πρωτοβουλίες, είτε στο θέμα των υποκλοπών είτε στο θέμα των Τεμπών είτε στις δημοτικές εκλογές» ήταν μάλιστα το μήνυμα Ανδρουλάκη, ο οποίος αντιλαμβάνεται πού πρέπει να στοχεύσει.