Σε τακτική αποδυνάμωσης των πιο δυνατών εσωκομματικών αντιπάλων επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το «περιβάλλον» του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να αποδημήσει τους πιο επικίνδυνους επίδοξους μνηστήρες για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στον μακρύ ακόμη δρόμο προς τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Γράφει ο Κώστας Κορέλλης

Βασικοί στόχοι αυτής της τακτικής αποτελούν, προς το παρόν και βάσει των σχηματισμένων εσωκομματικών συσχετισμών, οι Χάρης Δούκας και Νάντια Γιαννακοπούλου, με τη δεύτερη να μην καταγράφεται ακόμα στις μετρήσεις, λόγω του γεγονότος ότι ανακοίνωσε πολύ αργότερα από τους υπόλοιπους την υποψηφιότητά της.
Η τακτική που εφαρμόζεται από το κλειστό περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στους δύο συγκεκριμένους υποψήφιους βασίζεται σε χτυπήματα… κάτω από τη μέση, με τη διοχέτευση στοχευμένων παραπολιτικών ή πληροφοριών, δεξιά και αριστερά, κάτι που φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τα επιτελεία Δούκα και Γιαννακοπούλου.

Κακές συνήθειες

«Δεν αποτελεί νέο στοιχείο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και στις προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες, όταν τότε ως ευρωβουλευτής του κόμματος διεκδικούσε την ηγεσία. Και τότε διοχεύοντουσαν στοχευμένες πληροφορίες σε μορφή παραπολιτικών ή πληροφορίες κατά του Γιώργου Παπανδρέου, που τότε ήταν "απέναντι", μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με περίτρανη απόδειξη σχετική σελίδα που είχε δημιουργηθεί στο facebook, με την επωνυμία "Κίνημα Υποστηρικτών Ανδρέα Παπανδρέου - ο μεγαλύτερος Eλληνας Πολιτικός"».

Μέσα από αυτή τη σελίδα χτυπήθηκαν, με δυσμενή σχόλια, τόσο ο ΓΑΠ όσο και άλλοι υποψήφιοι, πλην φυσικά του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο «Μανιφέστο», θέλοντας κατά αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν το καθόλου τυχαίο της χρονικής στιγμής που είχε δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ομάδα, με ενδείξεις – αλλά όχι αποδείξεις– εμπλοκής του περιβάλλοντος Ανδρουλάκη που βασίζονται στο γεγονός ότι «ο μόνος που εξαιρούταν από τις επιθέσεις ήταν ο νυν πρόεδρος».

Στη παρούσα χρονική στιγμή, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, το περιβάλλον Ανδρουλάκη στοχεύει εκείνους τους υποψήφιους που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στον δεύτερο γύρο και που διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, στον στενό περίγυρο του Νίκου Ανδρουλάκη τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο ο νυν πρόεδρος να τεθεί εκτός δεύτερου γύρου, στον οποίο, με βάση τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, θα μπορούσε να δημιουργήσει τις απαραίτητες συμμαχίες.

Ο αχάριστος...

Παραπολιτικά δημοσιεύματα και πληροφορίες που χαρακτηρίζουν τον Χάρη Δούκα «αχάριστο απέναντι στη… γενναιοδωρία του Νίκου Ανδρουλάκη να τον χρίσει υποψήφιο για τον δήμο Αθηναίων, ενώ ο ταυτόχρονος ρόλος δημάρχου - προέδρου θα οδηγήσει σε πλημμελή αντιμετώπιση των θεμάτων και της ατζέντας που θα έχει να διαχειριστεί στους δύο αυτούς διαφορετικούς τομείς, όπως επίσης η επισήμανση ότι ενώ ψηφίστηκε για δήμαρχος τετραετίας με την απόφασή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στους πρώτους μόλις 6 μήνες θητείας του, δείχνει βιασύνη στο να ξεδιπλώσει τις ηγετικές του φιλοδοξίες» είναι σίγουρο ότι δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από το επιτελείο του νυν δημάρχου, που γνωρίζει πολύ καλά πώς παίζεται το εσωκομματικό παιχνίδι, έχοντας δίπλα του έμπειρα και ικανά στελέχη του κομματικού μηχανισμού, όπως οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Λαζαρος Καραούλης και Μανώλης Χριστοδουλάκης.

...και η άπειρη

Παρόμοια η τακτική και απέναντι στη Νάντια Γιαννακοπούλου, με κύκλους γύρω από τον νυν πρόεδρο να επιχειρούν να υποβαθμίσουν την δυναμική που έχει η υποψηφιότητά της, παρουσιάζοντάς την «άπειρη και χωρίς να διαθέτει τον πολιτικό ανάστημα να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τη βαριά ατζέντα της πολιτικής καθημερινότητας».

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι, φαίνεται ότι τρέμουν μπροστά στην πιθανότητα τελικά η Αννα Διαμαντοπούλου να μη θέσει υποψηφιότητα αλλά να υποστηρίξει ανοιχτά τη Νάντια Γιαννακοπούλου, «ως ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο της πολιτικής, που μπορεί να διεισδύσει στον κεντρώο και μεσαίο χώρο, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος για το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, οι στενοί συνεργάτες της Νάντιας Γιαννακοπούλου, με «αρχιστράτηγο» την αδελφή της Ελένη και «στρατηγό» τον Θανάση Γαρίνη, γνωρίζουν πολύ καλά πώς παίζεται το εσωκομματικό παιχνίδι. Οψόμεθα….