Στην πιο ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, καθώς κομίζει στον δημόσιο διάλογο την «ΠΑΣΟΚική ορθοδοξία» και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Εμείς από τη σειρά μας, ως λάτρεις του ρετρό, δεν μένουμε ασυγκίνητοι. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Γιώργο Γρηγοριάδη και Γιάννη Πιτταρά, ο κύριος Κανελλάκης είπε ότι ο στόχος του είναι «να αναβιώσουμε το παλιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, στη βάση της διακήρυξης του Ανδρέα Παπανδρέου - που τον ζητάνε πάρα πολλοί και για αυτό και ξεκίνησα να είμαι υποψήφιος. Επειδή μου το ζήτησαν πολλοί συνάδελφοι, φίλοι, πολίτες, να αναβιώσουμε τον Ανδρέα. Δεν ξεχνιέται ο Ανδρέας, τι να το κάνουμε;», ενώ στην ερώτηση του Δημοσιογράφου «με πράσινο ήλιο, Χαριλάου Τρικούπη 50, όλα. Κάρμινα Μπουράνα, κι όλα;» ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ποιος είπε ότι οι σοσιαλιστές, δεν μπορούν ταυτόχρονα να είναι και συντηρητικοί;

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του κυρίου Κανελλάκη, ότι πολλοί του έχουν πει πως «ο Παπανδρέου αν ήθελε, θα ήταν και πλανητάρχης. Τέτοιες ικανότητες είχε». Κυρίως διότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί. Το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να είναι γεννημένος από Αμερικανούς πολίτες και μάλιστα στις ΗΠΑ - ή σε χώρο που θεωρείται έδαφος των ΗΠΑ, όπως οι στρατιωτικές βάσεις ανά τον κόσμο (Natural-born-citizen clause). Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο -ακόμη κι αν είχε γεννηθεί από Αμερικανούς γονείς- αυτομάτως θα τον απέκλειε από τη διαδικασία. Αυτά να τα πείτε στους φίλους σας, για να μην σας εκθέτουν. Επίσης ενδιαφέρον έχει η κριτική που έκανε στη Μιλένα Αποστολάκη, καθώς όπως είπε ο κύριος Κανελλάκης «πώς ξύπνησες ξαφνικά ένα ωραίο πρωί και είπες "είμαι έτοιμη για πρωθυπουργός". Από που κι ως πού είσαι έτοιμη για πρωθυπουργός; Ξέρεις τι ευθύνες έχει ο πρωθυπουργός;», ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου «κάποιος ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος για αρχηγός ενός κόμματος -και μάλιστα κυβερνητικού κόμματος-, διεκδικεί και την πρωθυπουργία. Εσείς είστε έτοιμος να διεκδικήσετε την πρωθυπουργία;», ο κύριος Κανελλάκης είπε «Δεν πάω για πρωθυπουργία Γιάννη (...) δεν πάω να γίνω πρωθυπουργός, να πάρω την θέση του πρωθυπουργού. Πάω να αντιπροσωπεύσω και να παλέψω για τον λαό, που σημαίνει ότι θα είμαι και πρωθυπουργός. Όπως είμαι και δημοσιογράφος - αν γίνω πρωθυπουργός, θα είμαι κοντά στο λαό. Δεν είναι ο στόχος μου να πάρω την καρέκλα». Τώρα πώς ο κύριος Κανελλάκης θα γίνει πρωθυπουργός, ενώ δεν πηγαίνει για την πρωθυπουργία, παραμένει ένα μυστήριο. Το οποίο μυστήριο, ίσως να μπορούσαν να μας το λύσουν οι συνταγματολόγοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Όμως το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν άλλο: εφόσον εκλεγεί ο κύριος Κανελλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα πετάξει έξω τις καρέκλες απ' το κτήριο της Χαριλάου Τρικούπη και θα βγάλει όλα τα στελέχη στους δρόμους με... ζιβάγκο! Όπως χαρακτηριστικά είπε «Κι άμα θα βγω; Θα πετάξω όλες τις καρέκλες έξω, μέσα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Όλοι στους δρόμους. Και με το ζιβάγκο του Ανδρέα; Με το ζιβάγκο του Ανδρέα γίνονται - φόρεσαν σήμερα αυτές τις γραβάτες και τα παπιγιόν και τις σαμπάνιες και τα όλα αυτά που τρώτε - και τα χαβιάρια. Μέσα απ' τον Ανδρέα. Έχουνε πλουτήσει, έχουνε μπει μέσα καιροσκόποι, έχουν μπει μέσα διάφοροι, μετά πήγαν σε άλλα κόμματα, για να γίνουν βουλευτάκια». Αυτό που κρατάει κανείς, είναι ότι στο πρωτόκολλο ένδυσης των στελεχών του κόμματος, θα προβλέπεται μόνο το ζιβάγκο! Βέβαια κατά τους θερινούς μήνες θα υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι, αλλά -προφανώς- κάποιες θυσίες θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να επικοινωνηθεί επαρκώς ο συμβολισμός της ολικής επαναφοράς, της ΠΑΣΟΚικής ορθοδοξίας!

Η δήλωση του Γιάννη Κανελλάκη

Γιώργος Γρηγοριάδης: «Ο στόχος σας, ποιος είναι; Να αναβιώσετε το παλιό ΠΑΣΟΚ;»

Γιάννης Κανελλάκης: «Να αναβιώσουμε το παλιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, στη βάση της διακήρυξης του Ανδρέα Παπανδρέου - που τον ζητάνε πάρα πολλοί και για αυτό και ξεκίνησα να είμαι υποψήφιος. Επειδή μου το ζήτησαν πολλοί συνάδελφοι, φίλοι, πολίτες, να αναβιώσουμε τον Ανδρέα. Δεν ξεχνιέται ο Ανδρέας, τι να το κάνουμε; Όσο και να θέλουμε -»

Γιάννης Πιτταράς: «Με πράσινο ήλιο, Χαριλάου Τρικούπη 50, όλα. Κάρμινα Μπουράνα, κι όλα;»

Γιάννης Κανελλάκης: «Τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου, του μεγάλου μας ιδρυτή. Ξέρετε τι μου έχουν πει πολλοί; Ότι ο Παπανδρέου αν ήθελε, θα ήταν και πλανητάρχης. Τέτοιες ικανότητες είχε. Το ξέρεις Γιάννη, γιατί είσαι πιο παλιός απ' τον Γιώργο. Το ξέρεις πολύ καλά, έχεις ζήσει και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και ξέρεις τις αντιδράσεις του κόσμου. Αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε, δεν θα υπήρχαν νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΚΑΠΗ, δρόμοι, σχολεία, πολλά πράγματα που τα έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ. Τι έκαναν οι τελευταίες κυβερνήσεις μετά το ΠΑΣΟΚ - μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου; Πείτε μου κάποια έργα που έγιναν, να σας πω μπράβο».

Γιάννης Πιτταράς: «Οι υπόλοιποι δεν έχουν σημείο αναφοράς τον Ανδρέα Παπανδρέου; »

Γιάννης Κανελλάκης: «Δεν με ενδιαφέρει, τι κάνουν οι υπόλοιποι, τι κάνει ο Κανελλάκης».

Γιάννης Πιτταράς: «Δηλαδή, ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας, η Μιλένα, δεν έχουν σημείο - ο Γερουλάνος;»

Γιάννης Κανελλάκης: «Δεν με ενδιαφέρει, κρίνονται από τις δραστηριότητές τους. Κάποιοι και κάποιες είπανε, ότι "εγώ είμαι έτοιμος για να κυβερνήσω, είμαι έτοιμος για πρωθυπουργός". Πώς είσαι έτοιμος ή έτοιμη για πρωθυπουργός; Πώς ξύπνησες ξαφνικά ένα ωραίο πρωί και είπες "είμαι έτοιμη για πρωθυπουργός". Από που κι ως πού είσαι έτοιμη για πρωθυπουργός; Ξέρεις τι ευθύνες έχει ο πρωθυπουργός; (...) Πώς το λες αυτό;»

Γιώργος Γρηγοριάδης: «Ωραία, λες λοιπόν για αυτούς. Εσύ είσαι έτοιμος να τα κάνεις όλα αυτά, που λες;»

Γιάννης Κανελλάκης: «Είμαι πανέτοιμος να αγωνιστώ για αυτά και αγωνίζομαι εδώ και 40 χρόνια ως δημοσιογράφος για όλα αυτά και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά».

Γιάννης Πιτταράς: «Κάποιος ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος για αρχηγός ενός κόμματος -και μάλιστα κυβερνητικού κόμματος-, διεκδικεί και την πρωθυπουργία. Εσείς είστε έτοιμος να διεκδικήσετε την πρωθυπουργία;»

Γιάννης Κανελλάκης: «Δεν πάω για πρωθυπουργία Γιάννη».

Γιάννης Πιτταράς: «Ε, πώς γίνεται αυτό;»

Γιάννης Κανελλάκης: «Μισό λεπτό να σου εξηγήσω τι σημαίνει πρωθυπουργία. Δεν πάω να γίνω πρωθυπουργός, να πάρω την θέση του πρωθυπουργού. Πάω να αντιπροσωπεύσω και να παλέψω για τον λαό, που σημαίνει ότι θα είμαι και πρωθυπουργός. Όπως είμαι και δημοσιογράφος - αν γίνω πρωθυπουργός, θα είμαι κοντά στο λαό. Δεν είναι ο στόχος μου να πάρω την καρέκλα. Κι άμα θα βγω; Θα πετάξω όλες τις καρέκλες έξω, μέσα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Όλοι στους δρόμους. Και με το ζιβάγκο του Ανδρέα; Με το ζιβάγκο του Ανδρέα γίνονται - φόρεσαν σήμερα αυτές τις γραβάτες και τα παπιγιόν και τις σαμπάνιες και τα όλα αυτά που τρώτε - και τα χαβιάρια. Μέσα απ' τον Ανδρέα. Έχουνε πλουτήσει, έχουνε μπει μέσα καιροσκόποι, έχουν μπει μέσα διάφοροι, μετά πήγαν σε άλλα κόμματα, για να γίνουν βουλευτάκια. Το να κυνηγάμε αξιώματα, να κυνηγάμε τον πλουτισμό, δεν είναι σοσιαλισμός. Δεν είναι του Παπανδρέου αυτά. Ο Παπανδρέου ήταν σεμνός και ταπεινός αγωνιστής της ζωής. Για αυτό και τον αγάπησε ο ελληνικός λαός -και τον αγαπάει- και στη μνήμη του, κρατήθηκε το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική κοινωνία».