Αιχμές άφησε η βουλευτής και υποψήφια για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, προς όσους βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς τους την πρόθεση να «βρουν καρέκλες», στην περίπτωση που ευοδωθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση, η κυρία Γιαννακοπούλου μίλησε για ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν θα μετακινείται από τις πάγιες θέσεις του, μόνο και μόνο για να συνταχθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυρία Γιαννακοπούλου άφησε αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, καθώς και στο ζήτημα των μη-κρατικών πανεπιστημίων. Η κυρία Γιαννακοπούλου επέμεινε στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αυτονομία, πάει να πει και ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που διευρύνει την επιρροή του, που ανοίγει την αγκαλιά του σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και, που δεν γίνεται συνιστώσα ενός θολού σχήματος, το οποίο αυτή τη στιγμή, είναι σε ένα φαντασιακό επίπεδο», διατυπώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή της στο σενάριο μιας εκλογικής συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν εννοεί πράγματι τα σενάρια συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γιαννακοπούλου είπε ότι «οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται, απλά και μόνο χάριν μιας συγκόλλησης κορυφής, χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση σε προγραμματικό επίπεδο, είναι ναι -ξεκάθαρα και θα σας το πω- μια θολή κουβέντα, επάνω σε ένα φαντασιακό επίπεδο. Το θέμα είναι τι προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να υπάρχουν και όχι τι λέμε μεταξύ μας, απλά για να βρουν καρέκλες κάποιοι». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι, η κυρία Γιαννακοπούλου είπε «δεν ξέρω. Αυτοί οι οποίοι βάζουν ενδεχόμενα σε μια τέτοιου είδους ατζέντα, χωρίς πρωτίστως να προτάσσουν, πάνω σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «το να πάμε και να συζητάμε έτσι ευκαιριακά, δείχνει μια αδυναμία. Εγώ αυτή την αδυναμία δεν θέλω να την πολλαπλασιάσω με αυτόν τον τρόπο».

Θα αποδομήσει η κ. Γιαννακοπούλου το κεντρικό αφήγημα του κ. Ανδρουλάκη;

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυρία Γιαννακοπούλου με τη συγκεκριμένη θέση της, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο έχει ήδη κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όμως, η κυρία Γιαννακοπούλου αποδίδει στον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι το κόμμα στην πράξη -και υπό την ηγεσία του-, μετακινήθηκε από τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ (επιστολική ψήφος, μη-κρατικά πανεπιστήμια) προκειμένου να συνταχθεί με την αντιπολίτευση. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ρητορική της Νάντιας Γιαννακοπούλου, καθώς τα συγκεκριμένα δυο νομοσχέδια -στα οποία το ΠΑΣΟΚ έκανε «κωλοτούμπα», αναφορικά με τις επίσημες θέσεις του κόμματος και το πώς τελικά ψήφισε-, συνιστούν μεγάλη «τρύπα» στο αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη, περί της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε κάλλιστα η κυρία Γιαννακοπούλου, να αποδομήσει το κεντρικό μήνυμα επάνω στο οποίο έχει χτίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης την διεκδίκηση της ανανέωσης της εντολής του. Το μόνο που χρειάζεται να θέσει στον δημόσιο διάλογο ως ερώτημα, είναι αν οι συγκεκριμένες δυο «κωλοτούμπες», ήταν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς», η οποία έβρισκε σύμφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη! Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα μιλάμε για ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, μιλάμε για έναν αυτόνομο οργανισμό; Δεν βλέπετε καθόλου το ενδεχόμενο συνεργασίας Κεντροαριστερών δυνάμεων; Όπως για παράδειγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή κάποιο άλλο κόμμα;»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η αυτονομία είναι κατ' αρχάς η αυτονομία των θέσεων, της παρουσίας μας και των προτάσεών μας και είναι αυτό το οποίο σας είπα -»

Γιώργος Κακούσης: «Οι θέσεις σας, μπορεί να συμπίπτουν και με θέσεις άλλων κομμάτων».

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Βεβαίως. Όμως αυτό ακριβώς σημαίνει ότι όταν εμείς έχουμε θέσει στον πολιτικό διάλογο εδώ και δεκαετίες, είτε το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, είτε το ζήτημα των μη-κρατικών (σ.σ. πανεπιστημίων), αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να φοβόμαστε, ή να ετεροπροσδιοριζόμαστε και τελικά, να φεύγουμε από τη θέση μας και σώνει και καλά, να συντασσόμαστε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτονομία, πάει να πει και ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που διευρύνει την επιρροή του, που ανοίγει την αγκαλιά του σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και, που δεν γίνεται συνιστώσα ενός θολού σχήματος, το οποίο αυτή τη στιγμή, είναι σε ένα φαντασιακό επίπεδο. Οποιαδήποτε συνεργασία -»

Γιώργος Κακούσης: «Θολό σχήμα σε φαντασιακό επίπεδο είναι τα σενάρια συνεργασίας που έχουν ακουστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι;»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται, απλά και μόνο χάριν μιας συγκόλλησης κορυφής, χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση σε προγραμματικό επίπεδο, είναι ναι -ξεκάθαρα και θα σας το πω- μια θολή κουβέντα, επάνω σε ένα φαντασιακό επίπεδο. Το θέμα είναι τι προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να υπάρχουν και όχι τι λέμε μεταξύ μας, απλά για να βρουν καρέκλες κάποιοι».

Γιώργος Κακούσης: «Ποιοι;»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Δεν ξέρω. Αυτοί οι οποίοι βάζουν ενδεχόμενα σε μια τέτοιου είδους ατζέντα, χωρίς πρωτίστως να προτάσσουν, πάνω σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Γιώργος Κακούσης: «Αυτοί το κάνουν για τις καρέκλες, ή από αγωνία για το ποιος θα βρεθεί να μπει απέναντι στον Μητσοτάκη;»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Το ποιος θα μπει απέναντι στον Μητσοτάκη, δεν είναι ένα ζήτημα συγκόλλησης κορυφής. Είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικών και πάνω σε αυτό, πρέπει να μπορέσουμε να το δούμε, ποιο πρόσωπο μπορεί να εκφράζει αυτές τις πολιτικές. Το να πάμε και να συζητάμε έτσι ευκαιριακά, δείχνει μια αδυναμία. Εγώ αυτή την αδυναμία δεν θέλω να την πολλαπλασιάσω με αυτόν τον τρόπο».