Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, ανοίγει τα χαρτιά του στην εφημερίδα Political και αποκαλύπτει ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνει στο Κίνημα, εάν και εφόσον τον εμπιστευτεί ο κόσμος για να κρατήσει το πηδάλιο της παράταξης. Στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Political ο κ. Δούκας εξηγεί ποια είναι τα στοιχεία που διαμόρφωσαν αυτό που λέμε σήμερα στην πολιτική αργκό ως «μοντέλο Δούκα» και τι μπορεί να σημαίνει η εφαρμογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Ανοίγει την πόρτα» του Κινήματος σε όσους «δεν προκάλεσαν και δεν περιφρόνησαν την παράταξη και τον κόσμο της».

Είναι αισιόδοξος για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη μέρα και όπως λέει «η δική μου ματιά είναι επίμονα στραμμένη σε ένα άλλο ποσοστό. Στο 43% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ». Απαντά ευθέως εάν η υποψηφιότητά του «σκοντάφτει» στο κλασικό δίλημμα, «νόμιμο είναι, ηθικό είναι;» και στηλιτεύει ως ανήθικα τα «χτυπήματα» που έχει δεχθεί από την ημέρα που ανακοίνωσε τις προθέσεις του. Δεν παραλείπει όμως να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συνυποψηφίους του: «Λέμε όχι στα συντροφικά μαχαιρώματα, αλλά ναι στην πολιτική σύγκρουση. Μόνο έτσι θα αναγεννηθούμε». Αναφερόμενος στις πρώτες αλλαγές που θα κάνει στο ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγεί στην ηγεσία του Κινήματος απαντά:

«Θα αλλάξουμε τη λειτουργία του κόμματος. Τέλος στα μεγάλα και δυσκίνητα όργανα που συνεδριάζουν μια στις τόσες. Και τέλος στο μοντέλο λειτουργίας που περιστρέφεται γύρω από τον αρχηγό και μια κλειστή ομάδα προσώπων» και προσθέτει ότι θέλει η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ να προσδιορίζεται από δύο λέξεις-κλειδιά: Να είναι συλλογική και αποτελεσματική. Γίνεται σαφές ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες του κ. Δούκα θα είναι να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από προσωποκεντρικό κόμμα σε συλλογικό.