Ανατροπή στον υφιστάμενο εσωκομματικό χάρτη τουΠΑΣΟΚ, με σαρωτικές αλλαγές στους συσχετισμούς και πιθανές εκπλήξεις απόσυρσης υποψηφιοτήτων στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να επιφέρει η υποψηφιότητα της Aννας Διαμαντοπούλου. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν την πρώην υπουργό να έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις, υπολογίζοντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και ιδιαίτερα των ποιοτικών χαρακτηριστικών που την εμφανίζουν να υπερέχει από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το επιτελείο της τη φέρουν δεύτερη στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς (πρώτος ο Χάρης Δούκας, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης) και πρώτη στο Λεκανοπέδιο.
Γράφει ο Κώστας Κορέλλης
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η κυρία Διαμαντοπούλου, εφόσον παρουσιάσει την υποψηφιότητά της, θα δώσει στη δημοσιότητα και συγκεκριμένο πλάνο με τις πολιτικές της προτεραιότητες». Οι υποστηρικτές της κάνουν λόγο για μια «πρωθυπουργίσιμη» υποψηφιότητα που θα αλλάξει τα δεδομένα στο «κάδρο» των υποψήφιων αρχηγών και που θα κινητοποιήσει δυνάμεις γύρω από τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν ότι η πρώην επίτροπος, έχοντας πείσει ότι διαθέτει «στιβαρό σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πλάνο», θα καταφέρει να μπει στη μάχη του δεύτερου γύρου, αφήνοντας εκτός τον Νίκο Ανδρουλάκη και με πιθανότερο σενάριο να έχει απέναντί της τον Χάρη Δούκα.
Και όλα αυτά σε μια αναμέτρηση που κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στον δεύτερο γύρο, κατά τον οποίο μια ενδεχόμενη επιβεβαίωση του παραπάνω σεναρίου θα έχει απρόβλεπτες εξελίξεις για τον σημερινό πρόεδρο.
Επαφές με τους πρώην
Η Αννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο επεδίωξε συνάντηση, αλλά εκείνες τις ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν εκτός Αθηνών. Επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, «είχε μια πολύ καλή συζήτηση και με πολύ πολιτικό βάθος…».
Στόχος των συγκεκριμένων επαφών της κ. Διαμαντοπούλου ήταν να βολιδοσκοπήσει τους πρώην αρχηγούς του κόμματος σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητά της για την ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις υπήρξαν ιδιαίτερα θετικοί, αλλά ταυτόχρονα και κατηγορηματικοί ότι δημοσίως δεν πρόκειται να λάβουν θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι εκτός απροόπτου η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού θα αναγγελθεί αύριο Τρίτη ή την Τετάρτη, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται ότι οι αναλυτές στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα κι Ευρώπη, που έχει ιδρύσει η κ. Διαμαντοπούλου, ετοιμάζουν την πολιτική πλατφόρμα με την οποία η πρώην υπουργός θα συνοδεύσει την υποψηφιότητά της. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στο Δίκτυο έχουν φτάσει περισσότερα από 5.000 μηνύματα με τα οποία προτρέπουν την κ. Διαμαντοπούλου να προχωρήσει.
Πάντως, εν αναμονή της συγκεκριμένης εξέλιξης, οι επτά υποψήφιοι ήδη έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τη γιορτή για τα 50ά γενέθλια του κόμματος στις 3 Σεπτεμβρίου.
Η εκτίμηση των περισσοτέρων είναι ότι η παρουσία της κ. Διαμαντοπούλου στη μάχη για την ηγεσία ίσως επηρεάσει τα πολυσυλλεκτικά εκλογικά ακροατήρια των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, αλλά και εκείνα του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη, και σίγουρα θα συμπιέσει τις υποψηφιότητες της Μιλένας Αποστολάκη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, σε βαθμό που ίσως κάποια από τις δύο ή και οι δύο αναγκαστούν να αποσυρθούν.
Επί της διαδικασίας
Τέλος, αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), στην οποία θα προστεθούν και εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων και από εδώ και πέρα θα αποφασίζει για όλα όσα έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία: Από τις ημερομηνίες για τα ντιμπέιτ, την επιβεβαίωση των μελών με την καταβολή της συνδρομής, το κλείσιμο των εκλογικών καταλόγων και όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες. Εκτός από τον καύσωνα λόγω καιρικών συνθηκών, προ των πυλών είναι και… πολιτικός καύσωνας.