Την επιβεβαίωση ότι πρωινές ώρες χθες το καράβι που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών, σταμάτησε, έχασε τη μηχανή του και μετακινήθηκαν οι επιβαίνοντες έκανε ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

«Εμείς αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι ότι πρωινές ώρες χθες πριν συμβεί το συμβάν έχασε, σταμάτησε, έχασε τη μηχανή του, σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν και μετά από λίγο, επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Διότι οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι. Άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο», τόνισε συγκεκριμένα στην ΕΡΤ, μιλώντας για το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Συνεχίζοντας ο Νίκος Αλεξίου είπε: «Από τη στιγμή λοιπόν που εντοπίστηκε εναέριως είχε ήδη αποπλεύσει και το παράκτιο περιπολικό σκάφος και με το που έγινε εντοπισμός του προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία, παραπλέοντα φορτηγά πλοία, όπως προβλεπόταν από τα σχέδια του Παρισιού. Του παρείχαν τροφή, εφόδια. Από κει και πέρα όμως οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη συνδρομή, δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν για Ιταλία.
Αυτό έγινε και μέσω ασυρμάτου έγινε και με τον κόσμο που ήταν πάνω, έγινε και τηλεφωνικά με το μέσο του θαλάμου επιχειρήσεων υπήρχαν. Έγινε και με τηλέφωνο και με τα επικοινωνιακά μέσα και με τον κόσμο που ήταν επί του καταστρώματος.

Η πληροφορία που δόθηκε αν θέλετε στον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων είναι ότι βρίσκεται αυτό το σκάφος εκεί και έρχεται η Ιταλία. Από εκεί και πέρα η ακρίβεια των πληροφοριών αυτών ελέγχεται. Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε δεδομένα, είναι αυτό που ξέρουμε ότι έγινε ότι προσεγγίστηκε το σκάφος από δύο φορτηγά πλοία, από παράκτιο περιπολικό σκάφος. Εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «μιλάμε για ένα καράβι το οποίο είναι στην κατάσταση που το βλέπετε φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους να το κυβερνούν, που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας. Από κει και πέρα σε μια ανοικτή θάλασσα η πορεία που παίρνεις δεν είναι προκαθορισμένη. Δεν είναι αν μου επιτρέπετε αυτή η απλοϊκότητα δεν είναι δρόμος διαγραμμισμένος, ο οποίος τον ακολουθείς και πας. Ένα απλό φορτηγό το προσέγγισε μετά το Λιμενικό. Όχι από αυτά τα οποία το Λιμενικό δέσμευσε από εμπορικό πλοίο και δέσμευσε εμπορικό πλοίο που προβλέπεται από τις διαδικασίες να δεσμευτούν ότι είναι στην περιοχή. Το πρώτο «Όχι» δεν ήταν λογικό. Γι’ αυτό μιλάμε ότι έγινε μεσημεριανές ώρες. Πήραν κανονικά τα τρόφιμα εφόδια από αυτό το πρώτο φορτηγό πλοίο. Αλλά για να καταλάβετε πόση ήταν η επιθυμία τους να μην έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην θάλασσα, το δεύτερο φορτηγό πλοίο που τους προσέγγισε να τους δώσει τροφή, εφόδια δεν τα δέχτηκαν».

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες είπε ότι «από χθες είναι άνω του συμβάντος, δηλαδή είχαμε 2 3 μποφόρ. Τώρα έχουμε άπνοια. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, το μόνο το οποίο δυσχεραίνει είναι η μεγάλη απόσταση αλλά από κει και πέρα όμως έχουμε πλήρη ανάπτυξη δυνάμεων. Έχουμε ήδη αυτή την ώρα που μιλάμε έξι παραπλέοντα και δύο πλωτά του λιμενικού καθώς και ελικόπτερο το οποίο επιχειρεί».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε: «Θα σας πω ένα από τα νομικά ζητήματα και την βία και τον διαχωρισμό που έχει κάθε ζώνη, την κυριαρχία που έχει το κάθε κράτος στην κάθε ζώνη του. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα 25 μέτρων κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψει την πορεία του βιαίως. Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε για πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Και μάλιστα δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε. Και επειδή όταν σας έλεγα το ιστορικό το διακόψαμε. Όταν λοιπόν χθες το βράδυ κατάφερε και έφτασε το παρακάτω περιπολικό σκάφος το δικό μας και του αρνήθηκαν τη συνδρομή, εμείς παραμείναμε στο σημείο που λέγαμε μαζί του, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε. Και αν μου επιτρέπετε καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρ’ όλη την αντίδραση τους παραμείναμε εκεί για τη δικιά τους προστασία».

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία και κατά δεύτερον είναι και μια προανακριτική διαδικασία. «Οπότε μέχρι να έχουμε τις επίσημες μαρτυρικές καταθέσεις καλό θα είναι να μη λέμε κάτι επισήμως. Έχουμε κάποιες πρώτες πληροφορίες οι οποίες βοηθούν την έρευνα αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι», είπε.