Σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί οι διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα έξω από την Πύλο, και θα μεταφερθούν στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας, τόνισε ο Δανιήλ Εσδράς, υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης, μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις». Σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει στη συνέχεια, ο κ. Εσδράς ανέφερε: «Θα κάνουν αίτηση για άσυλο, κι αν όντως έχουν λόγους, θα πάρουν το άσυλο και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Αν δεν το δικαιούνται, θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κατ' αρχάς εθελοντικά και βλέποντας».

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Το Λιμενικό προσπάθησε να τους διασώσει, αρνήθηκαν τη βοήθεια, και μετά κάποια στιγμή το πλοίο έπεσε στο πλάι και δημιουργήθηκε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε Λιμενικό που έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Στο Αιγαίο έχει κάνει απίθανα πράγματα. Το θέμα της Μεσογείου είναι πιο δύσκολο από πλευράς καιρού, ανοιχτής θάλασσας, μεγάλα βάθη, και από πλευράς μεγέθους πλοίου. Άλλο μια βάρκα, άλλο ένα πλοίο 700 ατόμων».

Ο κ. Εσδράς ανέφερε πως πρέπει να υπάρξουν «συμφωνίες μεταξύ χωρών προέλευσης και υποδοχής για να μη χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτά τα καράβια των διακινητών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να υπάρχουν δηλαδή νόμιμα κανάλια για να έρθουν στην Ευρώπη. Γιατί ανάγκες υπάρχουν και στην Ευρώπη που γερνάει, και στους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Άρα νόμιμη μετανάστευση. Η συζήτηση ήταν αυτή στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών μετανάστευσης, δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν 27 χώρες για κοινή πολιτική, αλλά, και μόνο που έγινε μόνιμος μηχανισμός, είναι πολύ σημαντικό.

«Αυτό που καταφέραμε κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας ήταν να περάσουμε έναν κανονισμό που να λέει ότι σε ετήσια βάση οι υπουργοί να συζητούν αυτό που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δυνατότητες για αλλαγές και βελτιώσεις», ανέφερε.