«Καλύτερα να ανεβαίνεις ένα δύσβατο βουνό παρά να κυλιέσαι στον βούρκο», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη διάρκεια της συνδιάσκεψης της ομάδας των «6+6», αναφερόμενος στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι την ήθελε λοιπόν αυτήν την τοποθέτηση-παραδοχή ο Νάσος Ηλιόπουλος; Ακολούθησε άλλη μια «θύελλα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το κόμμα του κ. Ηλιόπουλου; Μέσα από αυτό το κόμμα δεν αναδείχθηκε; Δεν ήταν κοντά στον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα;» ήταν η απάντηση της «Εφημερίδας των Συντακτών». Η Ελενα Ακρίτα και η Ελένη Αυλωνίτου ήρθαν στο κατόπι του. «Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου», έγραψε η βουλευτής Επικρατείας μεταξύ άλλων. «Ολος ο κόσμος που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είμαστε πολλοί, γιατί είμαστε με το κόμμα και τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο, είμαστε κατά τον κ. Ηλιόπουλο ‘‘ο βούρκος’’!» έγραψε μεταξύ άλλων η πρώην βουλευτής. Είναι προφανές πως κάποιοι αντιλήφθηκαν τις συνέπειες μιας δήλωσης σαν αυτή στο επικοινωνιακό πεδίο και όχι μόνο, εξ ου και η αντίδραση. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι άλλωστε βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα αποτελεί προβεβλημένο μέλος της γενιάς των 30άρηδων του κόμματος. Αριστερός εμφύλιος λοιπόν και αυτά που ακούγονται προκαλούν αίσθηση. Αλλά αποτελούν την ταφόπετρα της εν Ελλάδι ριζοσπαστικής και ελευθεριακής Αριστεράς. 

Ζουν με τις συνέπειες 

Ολα αυτά δεν εκπλήσσουν απολύτως κανέναν. Η Αριστερά δεν έχει καλή ιστορία όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών της. Οι διαμάχες στο παρελθόν ήταν πολλές και ενίοτε με τραγικά αποτελέσματα. Αλλες εποχές ήταν βέβαια, αλλά ουδείς φαίνεται να παραδειγματίστηκε. Σήμερα, οι βαριές εκφράσεις δίνουν και παίρνουν. Η περιφρόνηση προς κάθε στοιχείο αστικής συγκρότησης έχει τις συνέπειές της. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις διαφορές των κομμάτων του αστικού χώρου και του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν σύννεφα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η τραγική εικόνα που βγαίνει προς τα έξω τον διαψεύδει. Ο Νάσος Ηλιόπουλος προσπάθησε να «μαζέψει» αυτό που είπε, λέγοντας διά των κοινωνικών μέσων πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα. Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοί μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο». Είναι όμως αυτά πειστικά για τα στελέχη που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ; 

Ξεκάθαρα απέναντι 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ξεκάθαρος σε ένα πράγμα: είναι «απέναντι» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου πως «πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το “μαξιλάρι” του κ. Τσακαλώτου. Ξεκάθαρο αυτό», ο Νάσος Ηλιόπουλος έσπευσε να αντιδράσει. Και είπε μεταξύ άλλων πως «ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως «αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν ‘‘μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή’’ που ζητούσε π.χ. ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο… Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν’ αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα». 

Απέτυχαν και αποτυγχάνουν 

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν για τα βασικά της πολιτικής τους και της κυβερνητικής ιστορίας τους. Είναι μάλιστα προφανές πως από εδώ και πέρα, εφόσον επέλθει κάποια στιγμή ηρεμία (αμφίβολο για την ώρα με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα), θα είναι δύσκολο να αντιπολιτευτούν. Απέτυχαν παταγωδώς ως κυβέρνηση, αποτυγχάνουν πλέον παταγωδώς και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και κάποιοι στρέφουν την προσοχή τους αλλού. Το ΠΑΣΟΚ ήδη πέρασε στη δεύτερη θέση στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, αν και δεν έχει αξιοσημείωτη αντιπολιτευτική παρουσία. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.