Λάδι στη φωτιά έριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά. Κληθείς να τοποθετηθεί για την στάση που τηρεί η ομάδα των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι το κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, για να μένει κανείς μέχρι να φύγει. Παράλληλα, αποκάλεσε αυτή την στάση απολύτως φαιδρή, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν φύγουν οικειοθελώς άμεσα, μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να τους παραπέμψει και εκείνους στην επιτροπή δεοντολογίας, με αίτημα για τη διαγραφή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα αναφορικά με τις κατηγορίες περί της Alt-Right, καθώς την περιγράφει ακριβώς όπως πραγματικά είναι: μια ακραία εθνικιστική οργάνωση που μέχρι και ο Τραμπ αρνήθηκε τη στήριξή της. Προεκλογικά, διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν για Alt-Right πρακτικές τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελαφρά τη καρδία, ενώ ήξεραν πως δεν έχει απολύτως καμία συνάφεια η συγκεκριμένη οργάνωση με οτιδήποτε εντός της Νέας Δημοκρατίας. Σκοπίμως λοιπόν εκτοξεύθηκαν αυτές οι κατηγορίες, με μόνο σκοπό την σπήλωση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο εκτοξεύουν την συγκεκριμένη κατηγορία και εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, προσπαθώντας να τον ταυτίσουν με την ακραία Δεξιά των ΗΠΑ. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσει κανείς, είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι πολύ παλιά για την άκρα Αριστερά και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από κανένα σοβαρό πολίτη. Και για όσους έχουν ενδοιασμούς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρα Αριστερά και δεν τον καλύπτει το «Ριζ» εκ της ριζοσπαστικής στο αρκτικόλεξό του, αρκεί να ρίξει μια ματιά, σε ποια ευρωομάδα ανήκε ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ: στην GUE/NGL, ήτοι την πολιτική «ευρωοικογένεια» των περιθωριακών της Αριστεράς.  

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Μάκης Προβατάς: «Κάνει καλό που δεν αποχωρούν οι συγκεκριμένοι και έχουμε κάθε μέρα αυτές τις διαρροές; Κάνει καλό στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ήτανε καλό να φύγουν σήμερα κιόλας; Να το ξανασκεφτούν; Θα είναι καλό αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο θα τραβήξει αυτό;»

Γιώργος Τσίπρας: «Χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε για όλους. Και για όσους έχουν ήδη υποχωρήσει, δηλαδή ένα τμήμα της "ομπρέλας" που αποχώρισε, χώρος υπάρχει και για τους συντρόφους που είναι ακόμη και τώρα μέσα».

Μάκης Προβατάς: «Δηλαδή αν αποφασίσουν, είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν, παρά τα όσα έχουν λεχθεί».

Γιώργος Τσίπρας: «Βεβαίως. Αρκεί βέβαια να πάμε με μια συντεταγμένη πορεία από εδώ και πέρα. Η κατάσταση που υπήρξε μέχρι τώρα ήταν πρωτοφανής και ανώμαλη, δεν μας κάνει καλό. Μας ζημιώνει, είναι φανερό αυτό, φάνηκε και δημοσκοπικά. Και πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε αμφισβήτηση μιας καθ' όλα δημοκρατικής εκλογής. Και ό,τι διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις -που πάντα θα υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ- μπορούν να συζητηθούν στην πορεία προς το συνέδριο».

Μάκης Προβατάς: «Δεν πρέπει να πάρουν πίσω και τις τόσο βαριές εκφράσεις; Μπορούν να παραμείνουν και ταυτόχρονα να πιστεύουν αυτά που έχουν πει;»

Γιώργος Τσίπρας: «Επειδή ρωτιέται συνέχεια εάν έγιναν κινήσεις και τα λοιπά, απ' όλα αυτά που ειπώθηκαν στο κλείσιμο της κεντρικής επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε "ξεχνάω οτιδήποτε ειπώθηκε μέχρι τώρα και πάμε μαζί", νομίζω τα λέει όλα».

Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Αυτό το έκανε ότι "ξεσκονίζω, να τελειώσουμε". Αυτό ήταν το "ξεσκονιστήρι", δεν ήταν "το ξεχνάμε" κύριε Τσίπρα».

Μάκης Προβατάς: «Κοιτάξτε, τα Alt-Right, δεν ξέρω τι ξέρουν οι σύντροφοι για το Alt-Right, είναι πολύ χοντρό. Πάρα πολύ χοντρό. Η Alt-Right η εναλλακτική δεξιά στις ΗΠΑ, είναι κάτι που επισήμως τουλάχιστον, ακόμη και ο Τραμπ αρνήθηκε την υποστήριξή τους. Είναι ακροδεξιός εθνικισμός».

Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Μπορείτε να πάτε έτσι, με την ομάδα αυτή των 6+6, με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, μέχρι και το συνέδριο; Ή πρέπει η ηγεσία πλέον να το ξεκαθαρίσει, εάν δεν το ξεκαθαρίζει και το τραβάει η άλλη πλευρά, που λέει ότι είναι να φύγει, αλλά παραμένει;»

Γιώργος Τσίπρας: «Προφανώς δεν μπορούμε να πάμε με κανέναν, να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, μένω μέχρι να φύγω».

Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Δηλαδή αν συνεχίζει αυτό και την άλλη εβδομάδα, πρέπει να λάβει μέτρα ο πρόεδρος;»

Γιώργος Τσίπρας: «Μην φτάνουμε ως εκεί. Ήδη με βάση τα δημοσιεύματα της Κυριακής, εγώ περίμενα να υπάρχει διάψευση. Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο πράγμα στο παρελθόν. Και αλλού και στην χώρα μας έχουν υπάρξει δεκάδες διασπάσεις, φραξιονισμοί, οτιδήποτε, το "μένω μέχρι να φύγω" δεν υπάρχει, γιατί θα ήταν απολύτως φαιδρό».

Μάκης Προβατάς: «Υπάρχει ένα όριο στο οποίο λέτε ότι "αν δεν γίνει αυτό, θα σκεφτώ κι εγώ την παραμονή μου στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή όλα αυτά κι εσείς θα τα βλέπετε να συμβαίνουν εσαεί;»

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, δεν υπάρχει εσαεί, αυτό τελειώνει τώρα.»

Μάκης Προβατάς: «Αν δεν τελειώσει, εσείς τι θα κάνετε;»

Γιώργος Τσίπρας: «Θα τελειώσει, δεν υπάρχει περίπτωση. Όπως τελείωσε στην κεντρική επιτροπή με το κομμάτι εκείνο το οποίο υπεράσπιζε τρείς-τέσσερεις συντρόφους που ήταν υπό διαγραφή, που είπαν αυτά τα οποία είπανε, θα τελειώσει και αυτό τώρα, δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει».