Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στις μέχρι τώρα κινήσεις του, επιδεικνύει σχετική άγνοια κινδύνου ως προς τη σοβαρότητα των πολιτικών του απόψεων. Αυτό που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία είναι η εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τις προγραμματικές του θέσεις στην οικονομία

Σοβαροί παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Στέφανος Κασσελάκης τα μακροοικονομικά στοιχεία. Θεωρούν ότι περισσότερο τον ενδιαφέρει να υπάρχει το όνομά του σε κάποιες παραγράφους, παρά το ίδιο το περιεχόμενο των θέσεών του. Βασιζόμενος σε πολιτικές άκρατου λαϊκισμού, μοιράζει δισ., δεξιά και αριστερά, χωρίς στοιχειώδη κοστολόγηση, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς σοβαρότητα. 

Με αφορμή τις θέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες τα δισ. που αναφέρει αυξομειώνονται ανάλογα με το πόσο καλός είναι ο... καιρός της ημέρας, ο προβληματισμός για το δρόμο που έχει διαλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει. Μέχρι στιγμής, το δημοσιονομικό κόστος των βασικών μέτρων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής, αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, 8 δισ. ευρώ είναι ετήσιο κόστος για τα επόμενα έτη, 40 δισ. ευρώ είναι το συνολικό πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στα τέσσερα έτη εφαρμογής, χωρίς καμία ρεαλιστική πηγή εσόδων και αγνοώντας τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. 

Κάνει το μαύρο άσπρο 

Αφού ξεσπάει «κατακραυγή», ο Στέφανος Κασσελάκης αρχίζει τις δικαιολογίες και προκειμένου να διατηρήσει τα όποια ελάχιστα ψήγματα αξιοπιστίας του μένουν, καταφεύγει σε διαρροές. Λέει λοιπόν: «Οσον αφορά τα μέτρα της ακρίβειας, το ΓΛΚ επιβεβαιώνει σχεδόν πλήρως την κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδει αυτή του υπουργείου Οικονομικών (2,6 δισ. εμείς, 2,7 δισ. το ΓΛΚ και 4,2 δισ. το υπουργείο). Η διαφορά που προκύπτει είναι διότι το ΓΛΚ προσθέτει στο 2024 τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 21%, που στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το νωρίτερο από 1 Ιανουαρίου 2025, ήτοι μετά την ολοκλήρωση του μέτρου του μηδενισμού του ΦΠΑ στα βασικά είδη. Επίσης δεν προσμετρά και δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τα έσοδα ύψους 3,2 δισ. από την επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερκέρδη των τραπεζών, διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας για το 2023, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Εδώ ακριβώς είναι η υποκρισία, αλλά και η άγνοια Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζει μια φορολογική πολιτική που σε κάθε περίπτωση προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν είναι σίγουρο αν μπορεί να εφαρμοστεί. 

Σε άλλη διαρροή που έκανε άτυπα για να δικαιολογηθεί, ανέφερε ότι η κυβέρνηση: 

«1. Αγνοεί έσοδα από την ένταξη των μερισμάτων στη φορολογική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα –λέει– δεν υπολογίζει ότι 6,3 δισ. ευρώ μερισμάτων (εκ των 6,7 δισ. ευρώ) φορολογούνται στα μεγάλα εισοδήματα με συντελεστές 38 έως 49%.
2. “Φορτώνει” την κοστολόγηση με τριπλάσιο ποσό προκαταβολής φόρου. Από τις δηλώσεις του 2023 των νομικών προσώπων, προκύπτει συνολικό ποσό προκαταβολής φόρου στα 3,76 δισ. ευρώ, το οποίο όμως συμψηφίζεται με το ποσό της προκαταβολής του προηγούμενου έτους, η οποία είναι 2,64 δισ. ευρώ.
3. Αγνοεί τις δυνατότητες ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που προσφέρουν τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022 και σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024.
4. Αδιαφορεί για τα υπερκέρδη». 

Αδικαιολόγητα αδιάβαστος 

Oταν αναφέρεται στο ζήτημα της ακρίβειας, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να μη γνωρίζει ότι για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ έχει καθιερώσει καθημερινούς εντατικούς ελέγχους, βάζοντας υψηλότατα πρόστιμα στους παραβάτες.
Παράλληλα, για το πλαφόν κέρδους που εξαγγέλλει συνεχώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιβληθεί ήδη ανώτατο περιθώριο κέρδους σε εισαγωγείς-εγχώριους βιομηχανικούς παραγωγούς και αποθήκες λιανεμπορίου. 

Την ίδια ώρα, έχει προχωρήσει ήδη ο μηδενισμός του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών, όπως τα προσδιορίζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., κάτι που μάλλον δεν γνωρίζει ο νεόκοπος πρόεδρος. 

Από όλα τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ο Κασσελάκης και το κόμμα του κάνουν υπολογισμούς στα καφέ πέριξ της Κουμουνδούρου και αμφισβητούν το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην ουσία θέλουν να έχουν το ακαταλόγιστο και να λένε ό,τι θέλουν, χωρίς να βασίζονται σε αρχές και κανόνες.