παντοδυναμία (η) 1. απεριόριστη δύναμη «χάρη στην παντοδυναμία του στο κόμμα ο σύντροφος μπρόεδρος συγκάλεσε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής όπου, αφού μίλησε ο ίδιος, είπε στα υπόλοιπα στελέχη αν έχουν κάτι να πουν να στείλουν e-mail» 2. πλάσμα που τρομάζει, μπαμπούλας «αν δεν φας όλο σου το φαγητό θα έρθει η παντοδυναμία να σε κυβερνήσει» 3. κατασκευή που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει φόβο, σκιάχτρο «ο Αλέκσης και ο Νίκος κατασκεύασαν μια παντοδυναμία και προσπαθούν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους μπας και τους ψηφίσουν»

Απ’ ό,τι φαίνεται η προεκλογική καμπάνια και των δύο λιγότερο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, θα βασιστεί στον μπαμπούλα της «παντοδυναμίας Μητσοτάκη». Δηλαδή, στην πεποίθηση ότι είναι τρομακτικό ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός να κυβερνήσει χωρίς να υφίσταται εκβιασμούς από έναν-δύο βουλευτές (και όσους μπορεί να τους επηρεάζουν), οι οποίοι σε μια μικρή κοινοβουλευτική πλεοψηφία θα είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν κυβερνητικό ζήτημα. Πιθανόν τόσο ο σύντροφος Τσίπρας όσο και ο σύντροφος Νικόλας δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι στις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για πρωθυπουργό και όχι για τροχονόμο ομάδων πίεσης. Από την άλλη, για όποιον ελπίζει να κρατήσει την κυβέρνηση σε ομηρία και να την εμποδίσει να κάνει τις αλλαγές για τις οποίες εξελέγη, η αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ένας απολύτως θεμιτός στόχος, οπότε πάω πάσο.  

Αναγκαίοι υπότιτλοι

Δεν ξέρω αν το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων -της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- μόνο ένας γνωρίζει με επάρκεια ξένες γλώσσες. Οι άλλοι δύο μάλλον δεν μπορούν ούτε CNN να δουν χωρίς να υπάρχει δίπλα τους κάποιος που να τους εξηγεί τι παρακολουθούν.

Προοδευτικό πρόγραμμα σε απλή μπακαλική

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ασαφή κοστολόγηση. Αν κρίνουμε από το τι λένε δημοσίως ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το κόστος του «νέου ΕΚΑΣ» κυμαίνεται από τα 300 εκατομμύρια μέχρι το 1 δισ. Πράγμα φυσικά εντελώς αδιάφορο αφού για την «προοδευτική παράταξη» οι άνθρωποι είναι πάντα πάνω από τους αριθμούς και δεν έχουν όρεξη να τους μελετήσουν.  

Του ποδαριού…

Επειδή κάποιοι μπορεί να ανησυχείτε για την εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκλογική Επιτροπή του κόμματος, έχω να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οπως είπε και ένα από τα μέλη της Επιτροπής, η συντρόφισσα Κατερίνα Νοτοπούλου, «η εκπροσώπηση της κοινοβουλετικής ομάδας θα είναι αρτιμελής».