Η σημαντική εθνική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμφωνία μαμούθ ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει δωρεάν εξοπλιστικά και έγκριση για την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, η οποία φυσικά έχει και σημαντικές γεωπολιτικές και διπλωματικές επεκτάσεις, έφερε αμηχανία στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Αριστερά για παράδειγμα αντιδρά με μίζερο τρόπο απέναντι σε μια συμφωνία που τρόμαξε ακόμα και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου δηλώνει αρνητικό στη συμφωνία, αναφέροντας ότι την προμήθεια των F-35 θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός από την τσέπη του, εις βάρος της υγείας και της παιδείας. Μάλιστα εκφράζουν την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια ατέρμονη κούρσα εξοπλισμών αλλά να βρει διπλωματικές λύσεις με την Τουρκία: «Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή άμυνα, όχι όμως μια ατέρμονη και πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο ελληνοτουρκικός διάλογος, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες με βάρος στην διπλωματία και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Καλούμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει χωρίς διφορούμενα και με αποφασιστικότητα αυτόν τον δρόμο. Η πομπώδης διαφήμιση της αγοράς πανάκριβων όπλων κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Μάλιστα η Νέα Αριστερά αντιδρά με τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ξεχνώντας φυσικά οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεργάστηκε αγαστά με τους Αμερικανούς, χωρίς βέβαια να έχει σημαντικά ανταλλάγματα. Δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Ο κ.Μητσοτάκης το αποσιωπά και κομπάζει πως πέτυχε να μας δοθούν πλεονάσματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ως αποτέλεσμα της πλήρους ευθυγράμμισης του με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον». Μάλιστα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τελικά η Τουρκία θα αγοράσει τα F-16. Φυσικά παραλείπουν να αναφέρουν ότι τα F-35 είναι κλάσης ανώτερα πολεμικά αεροσκάφη και οι Τούρκοι ήδη κατηγορούν τον Ερντογάν για μεγάλο διπλωματικό στραπάτσο.

Φυσικά την ίδια μικρόψυχη στάση είχαν χθες τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετα, θεωρώντας ότι οι εξοπλισμοί θα ενισχύσουν όχι την Ελλάδα αλλά το... ΝΑΤΟ! Ο δε εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει σαφή θέση και ζήτησε ενημέρωση από την Βουλή, ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση γενικά και αόριστα ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη! Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, ενδεικτικό της αμηχανίας που έφερε στα κόμματα αυτή η μεγάλη διπλωματική επιτυχία που ενισχύει καταλυτικά την άμυνα της χώρας και διευρύνει τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ.