Μόνο ως μικρόψυχη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ απέναντι στη σημαντική εθνική επιτυχία που αφορά το δωρεάν εξοπλιστικό πρόγραμμα από τις ΗΠΑ αλλά και το πράσινο φως για την προμήθεια των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών F-35. Φαίνεται ότι η καταλυτική αμυντική υπεροχή που αποκτά η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία και ο πανικός στα τουρκικά μέσα για την συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ αφήνουν ασυγκίνητα τα δύο κόμματα.

Πιο συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να μαθαίνουμε τους εξοπλισμούς από τις... εφημερίδες, παραβλέποντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, ενώ ζήτησε επίσημη ενημέρωση στη Βουλή: «πριν τις γιορτές, είδαμε διαρροές για αλλαγή του αμυντικού δόγματος και του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Καλό είναι στην επιτροπή εξοπλιστικών, μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της Βουλής, να υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, όπως ορίζει ο νόμος».

Παράλληλα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως η πώληση F-16 στην Άγκυρα «επιβεβαιώνει τον φόβο μας ότι η Τουρκία συνεχίζει ένα παζάρι με τη Δύση που αποβαίνει προς όφελός της. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί η χώρα μας να λάβει εγγυήσεις ότι αυτά τα όπλα και κυρίως τα αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν, σε ένα απευκταίο σενάριο εμπλοκής, εναντίον της χώρας μας», σημείωσε. Φυσικά παρέλειψε να αναφέρει ότι η συμφωνία με τα F-35 δίνει στη χώρα μας υπεροπλία στους αιθέρες, από κοινού με τα Rafale και τα F16 V.

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ζήτησε περισσότερη Ευρώπη και λιγότερη ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο χώρος της Ελλάδας είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος, «είναι ότι ο δικός μας προνομιακός χώρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ είναι μονόδρομος, συμπληρωματικά και εξισορροπητικά προς το ΝΑΤΟ, ιδίως σε ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Άρα, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική, με ισχυρή φωνή και πρωτοβουλίες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες», εξήγησε. Φυσικά η χώρα μας δεν απομακρύνεται από την Ευρώπη αλλά ενισχύει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ αλλά και την άμυνα της, οπότε η θέση του γεννά ερωτηματικά σε σχέση με την επίσημη θέση που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία.

ΚΚΕ: Όχι στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς

Το δε ΚΚΕ εμμένει στην άποψη του ότι η χώρα δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας αρνητικά τη συμφωνία. Σύμφωνα με τον Περισσό οι εξοπλισμοί της Ελλάδας δεν αφορούν την ενίσχυση των συνόρων και του ελληνικού στρατού αλλά υπηρετούν... τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος: «το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης. Υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία, που την πληρώνουν οι λαοί». 

Διαβάστε περισσότερα για