Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αντικείμενο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Επισήμανε ακόμη ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Στην τηλεδιάσκεψη παρέστησαν ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Καταδικάζει τη βαρβαρότητα το ΕΛΚ

Όπως αναφέρεται σε δήλωση κατόπιν της έκτακτης τηλεδιάσκεψης κορυφής που έλαβε χώρα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς κατά του κράτους του Ισραήλ και την αδικαιολόγητη βαρβαρότητά της εναντίον αμάχων.

«Καλούμε τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιστρέψουν τις σορούς όλων των δολοφονηθέντων» επισημαίνεται.

Τονίζεται ότι η υποστήριξή «προς το Ισραήλ δεν θα σταματήσει ποτέ. Είναι ιερή ευθύνη κάθε κράτους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να προστατεύει τους πολίτες του και να αμύνεται από την τρομοκρατία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Πιστεύουμε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί ούτε μιλά για τον παλαιστινιακό λαό, επομένως η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο, είναι ευθύνη της ΕΕ να επανεξετάσει προσεκτικά τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Παλαιστίνη και να διασφαλίσει ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης» υπογραμμίζει το ΕΛΚ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλήσει με μία φωνή και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποκλιμακώσει την κρίση και να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι δεν θα γίνουν στόχος περαιτέρω εχθροπραξιών. Η ΕΕ πρέπει επίσης να συνεργαστεί στενά με όλους τους περιφερειακούς παράγοντες για να διασφαλίσει ότι κανείς, ούτε με λόγια ούτε με έργα, δεν τροφοδοτεί περαιτέρω την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η επιδίωξη άμεσων και στενών συμφερόντων δεν γίνεται ανεκτή. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει επίσης να συμβάλουν στη διακοπή της αδιάκριτης αναπαραγωγής τρομοκρατικού περιεχομένου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και καλωσορίζουμε την ηγεσία των ηγετών μας του ΕΛΚ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που θα βρεθούν στο Ισραήλ σήμερα», καταλήγει το ΕΛΚ.