Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Manfred Weber, πραγματοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής τους στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπό το φως των βίαιων τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ, την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ ή το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF), τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα , μετανάστευση και εξωτερικές σχέσεις.
Οι ηγέτες του ΕΛΚ είχαν επίσης μια λεπτομερή και εποικοδομητική συζήτηση για την προεκλογική εκστρατεία και τα επόμενα βήματα του κόμματος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές το 2024.
Η πρώτη του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ
Για πρώτη φορά συμμετείχε σε σύνοδο του ΕΛΚ ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ συγκάλεσε στις 13/10 έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή και μια χώρα με άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, ο ΠτΔ σημείωσε ότι μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη όπως η ΕΕ να αναμειχθεί πιο ενεργά στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απώλεια αμάχων» και πως η πολιτική ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο, είτε στην απομάκρυνση Ευρωπαίων πολιτών και πολιτών άλλων χωρών από την περιοχή, είτε στην στήριξη των προσπαθειών για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, θέμα που συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι και με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να στηρίξουμε τις χώρες της περιοχής που αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειδικότερα την Αίγυπτο και την Ιορδανία, χώρες οι οποίες έχουν κύριο ρόλο στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση.