Για το δυσβάσταχτο και δυσανάλογο βάρος που καλείται να επωμιστεί η Κύπρος λόγω της μεγάλης αύξησης των μεταναστευτικών ροών έκανε λόγο στις δηλώσεις της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η ΕΕ πρέπει ν' αναπτύξει γρήγορα αντανακλαστικά, αναλαμβάνοντας, σε όλα τα επίπεδα -γεωπολιτικό οικονομικό, ενεργειακό- δυναμικό ρόλο θωρακίζοντας τα μέλη της, απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις. Συμπέρασμα στο οποίο εστιάσαμε στη Σύνοδο Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο επίκεντρο το μεγάλο θέμα των μεταναστευτικών ροών, που προσλαμβάνει ακόμη πιο επικίνδυνες και εκρηκτικές διαστάσεις, με την κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά και την εργαλειοποίηση του ζητήματος, στη δική μας περίπτωση, από την Τουρκία μέσω κατεχομένων, γεγονός για το οποίο ζητήσαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός την άμεση και έμπρακτη στήριξη της ΕΕ. Παρά τις προσπάθειες για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα από τις πρόσφατες συμφωνίες, το βάρος που δέχεται η Κύπρος εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο και δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος, αλλά και τις δυνατότητές της» δήλωσε η κ. Δημητρίου και πρόσθεσε: 

«Εκφράσαμε την ίδια ώρα την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της γεωπολιτικής κρίσης και να αποκτήσει σθεναρές αντιστάσεις απέναντι στην τρομοκρατία υπερασπίζοντας το κράτος δικαίου. Η προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι δεδομένη, όπως και η συμπαράσταση μας στην Ουκρανία η οποία υπερασπίζεται την εδαφική της κυριαρχία και ακεραιότητα. Την ίδια ευαισθησία αναμένει, από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια και ο κυπριακός λαός, ο οποίος για 50 χρόνια δέχεται τις επιπτώσεις από την Τουρκική εισβολή και κατοχή. Χρειάζεται συνεπώς να ενισχύσουμε συλλογικά και συνεκτικά ακόμη περισσότερο τις δημοκρατικές αξίες και να δράσουμε καταλυτικά στο πεδίο της διπλωματίας».

Συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ 

Η κ. Δημητρίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Gabriel Mariya, και τους Ευρωπαίους επιτρόπους, Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varhèlyi και Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic. 

Στη συνάντηση με τον κ. Βέμπερ τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος το Κυπριακό, με την κ. Δημητρίου να ενημερώνει για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ συζητήθηκε το γεωπολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή. 

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης ανάφλεξης και ο κίνδυνος αφενός η Ευρώπη να βρεθεί αντιμέτωπη μ' ένα νέο παλιρροϊκό κύμα μετανάστευσης, με την κ. Δημητρίου να τονίζει αφετέρου πως η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει αντανακλαστικά και να πρωταγωνιστήσει στην αποκλιμάκωση. 

Ακολούθως στις συναντήσεις με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Gabriel Mariya και τους επιτρόπους  Oliver Varhèlyi και Janez Lenarcic συζητήθηκε το Κυπριακό και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. 

Αυτό που υπογραμμίστηκε είναι η ανάγκη για συνεργασία και οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερων συνεκτικών δεσμών ανάμεσα στα κράτη-μέλη για συλλογική αντιμετώπιση του συνόλου των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν και την Ευρώπη αλλά και ευρύτερη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.