«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοφωνία, όπως ισχύει σήμερα και όπου, το κάθε κράτος-μέλος διατηρεί το δικαίωμα του βέτο, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα λειτουργεί προστατευτικά για μικρότερες χώρες όπως είναι η Κύπρος», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων στην Κύπρο Αννίτα Δημητρίου σε παρέμβασή της για το θέμα της κατάργησης του δικαιώματος αρνησικυρίας εντός της ΕΕ.
Στη συνέχεια τόνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο τυχόν απάλειψη του δικαιώματος του βέτο ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων με δυσμενή αποτελέσματα. Κάτι που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφευγε συστηματικά μέσα από τις πολιτικές της, έτσι ώστε να λειτουργούν με βάση την ισότιμη συμμετοχή».
Δημητρίου: Το βέτο είναι μέσο παρέμβασης και επιρροής - Πρέπει να το προστατεύσουμε
Η κα Δημητρίου ανέφερε, ακόμα: «Είναι προς τούτο που πιστεύουμε ότι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εδράζονται στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Δεν πρέπει τα μικρά κράτη μέλη να καταλήξουν ουραγοί αποφάσεων που ενδέχεται να αντίκεινται στα ζωτικά τους συμφέροντα».
«Σε αυτόν τον άξονα πρέπει να κινηθούμε ως Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις δικές του ιδιαιτερότητες, σε συνάρτηση με το κυπριακό αλλά και το μεταναστευτικό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα στο βέτο καθότι αποτελεί μέσο παρέμβασης και επιρροής», κατέληξε, στο τέλος, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.