Στην πόλη της Καστοριάς μίλησε νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές 2023.

«Ηθελα να βρεθώ μία φορά ακόμη κοντά σας για να πάρω δύναμη από τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία σας. Είμαι σίγουρος ότι 21 Μαϊου θα γιορτάζει η Ελλάδα μας και η παράταξή μας» σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σε μία κατάμεστη αίθουσα. «Εχουμε εκλογές σε 4 μέρες. Εχω γυρίσει όλη την πατρίδα και έρχομαι πάλι στη Δυτική Μακεδονία για δύο λόγους. Για να πάρω δύναμη από εσάς, αλλά και γιατί θέλουμε να είμαστε κοντά σας και στην επόμενη 4ετια γιατί περάσατε δύσκολα» πρόσθεσε ιδιαίτερα χαρούμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, το δίλημμα των εκλογών»

«Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μία Ελλάδα ισχυρή ή θα επιστρέψουμε στις εποχές όπου η Ελλάδα ήταν το αποπαίδι της Ευρώπης;» είναι το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Limneon" της Καστοριάς.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στις εκλογές του 2019, παρά τις αλλεπάλληλες μεγάλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Απευθύνθηκε στους συνταξιούχους και ιδίως όσους αδικούνται λόγω της προσωπικής διαφοράς και έστρεψε τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Την επόμενη φορά που κάποιοι θα ισχυριστούν ότι νοιάζονται δήθεν για τους συνταξιούχους, στείλτε τους παρακαλώ τον λογαριασμό στην κάλπη. Γιατί οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ότι ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Κατρούγκαλος τσάκισαν τις συντάξεις τους, σας επέβαλαν η προσωπική διαφορά και πέταξαν το μπαλάκι της ευθύνης για να διορθωθεί αυτό στην επόμενη κυβέρνηση".

Δεσμεύτηκε πως "όσο υπάρχει η προσωπική διαφορά, ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν στήριξη από αυτή την κυβέρνηση έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά".

Αναφέρθηκε στο θέμα της παιδείας και των Πανεπιστημίων λέγοντας ότι " απελευθερώσαμε τα Πανεπιστήμια από τους τραμπούκους της βίας, διότι τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και όχι τους κουκουλοφόρους".

Εξήρε το ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το οποίο είπε ότι κάνει εξαιρετική δουλειά.

Για τα τέσσερα Τμήματα του που λειτουργούν στην Καστοριά είπε ότι θέλει να τα στηρίξει και με καινούργιο κτίριο για το Μαθηματικό.

Σε ότι αφορά στα έργα πού βρίσκονται σε εξέλιξη στο νομό Καστοριάς είπε ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και αναφέρθηκε στο Φράγμα του Νεστορίου, στη σήραγγα της Κλεισούρας, την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Ως προς τη σύνδεση με το φυσικό αέριο είπε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να διευκολυνθεί η αλλαγή συσκευών να μπορέσουν να εγκαταστήσουν το φυσικό αέριο.

"Ήθελα να βρεθώ ακόμα μία φορά κοντά σας, να πάρω δύναμη από το χειροκρότημα σας, από το χαμόγελό σας, από τον ενθουσιασμό σας, από την αισιοδοξία σας", είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες της Καστοριάς και πρόσθεσε:"Φουσκώνει σε όλη την πατρίδα ένα μεγάλο γαλάζιο κύμα το οποίο θα φέρει τους μεγάλους νικητές στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Είμαι σίγουρος ότι στις 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης θα γιορτάζει η Ελλάδα μας, η παράταξή μας, θα γιορτάζει και η Καστοριά, μία πόλη τόσο ταυτισμένη με τους παραδοσιακούς αγώνες της Νέας Δημοκρατίας. Η Καστοριά ήταν μπλε, είναι μπλε και θα είναι πάντοτε μπλε".

Είπε ότι η Καστοριά έχει ξεχωριστή θέση στη δική του καρδιά και θα συνεχίσει να είναι κοντά της.

«Το 2019 ούτε εγώ φανταζόμουν πόσες δύσκολες προκλήσεις θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δώσαμε μεγάλες μάχες όμως. Προστατέψαμε τα σύνορά μας και αποδείξαμε ότι έχουμε σύνορα όχι μόνο στη ξηρά, αλλά και σε θάλασσα και αέρα. Πρέπει η Ευρώπη να προστατέψει τα σύνορά της και η Ελλάδα ήταν πρωταγωνίστρια σε αυτό. Αμέσως μετά πήρα την πιο δύσκολη απόφαση της 4ετιας, να κλείσω την χώρα απέναντι σε έναν ιό που δεν γνωρίζαμε, δεν είχαμε σχέδιο αντιμετώπισης. Κλείσαμε τη χώρα, αλλά μείναμε κοντά στην οικογένεια και της επιχειρήσεις. Κρατήσαμε ζωντανό τον ιστό της οικονομίας μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε αυτή την 4ετια.

Θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις στην Ευρώπη

«Μπορούμε να υλοποιήσουμε μία πολιτική που θα μειώσει την ανεργία. Είμαι περήφανος που δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Φέραμε επενδύσεις που ούτε φανταζόμασταν στο παρελθόν. Θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις στην Ευρώπη» είπε ακόμη ο Κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Τουρκία, αναφέροντας πως η χώρα «χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης, στήριξε τις Ενοπλες δυνάμεις, έφερε τα rafale, ενώ έχει γίνει η Ελλάδα σταθερός γεωπολιτικός παράγοντας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη»

Αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που έγιναν αιτία για να υπάρξει ακρίβεια. «Ενισχύσαμε τα νοικοκυριά και επέστρεψε τα έσοδα από την υπερφορολόγηση στον καθένα ξεχωριστά και συγκρατήσαμε τις τιμές στα τρόφιμα». «Τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει» είπε σημειώνοντας πως «κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε».

Μητσοτάκης: Τσίπρας και Κατρούγκαλος τσάκισαν τις συντάξεις

Για τον απολογισμό της 4ετιας, σημείωσε πως μείωσε η ΝΔ τους φόρους. Αναφέρθηκε στους συνταξιούχους και στην «αδικία του νόμου Κατρούγκαλου». «Ο Τσίπρας και ο Κατρούγκαλος τσάκισαν τις συντάξεις και πέρασαν την ευθύνη στην επόμενη κυβέρνηση. Θα έχουν την στήριξή μας οι συνταξιούχοι μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά οριστικά».

«Βάλαμε τις βάσεις για να αλλάξει επιτέλους πίστα η Ελλάδα και να γίνει μία πραγματικά Ευρωπαϊκή χώρα» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός κάνοντας μία αναφορά στον τομέα της ανάπτυξης. «Εχουμε μεγάλα, μεσαία και μικρά έργα και ξεκολλάμε έργα που κάποιοι είχαν ξεγράψει. Σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην Δυτική Μακεδονία όπου επιτέλους έρχεται και το φυσικό αέριο. Θέλουμε να έχετε μία εναλλακτική φτηνή λύση θέρμανσης» συμπλήρωσε μέσα σε χειροκροτήματα. Είπε μάλιστα πως το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» έχει «σπάσει τα κοντέρ σε αιτήσεις».

Μητσοτάκης: Η αντιπολίτευση στην απελπισία της είναι έτοιμοι να τάξει τα πάντα

«Επειδή οι εκλογές είναι για το μέλλον. Συγκρίνεται και η αξιοπιστία των κομμάτων. Εμείς ότι είπαμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα κάναμε πράξη. Μπορούν να πουν το ίδιο οι αντίπαλοί μας που θα… έσκιζαν τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο και μας έβαλαν σε τρίτο; Και τώρα πανηγυρίζουν λέγοντας ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια που οι ίδιοι έβαλαν. Είναι σαν τον πυρομανή που βάζει φωτιά στο σπίτι και μετά πανηγυρίζει γιατί καλεί την πυροσβεστική να την σβήσει. Στην απελπισία τους είναι διατεθειμένοι να τάξουν τα πάντα. Οταν τους είπαμε να στείλουν το πρόγραμμά τους να κοστολογηθεί ανεξάρτητα για να δούμε αν αντέχει η ελληνική οικονομία το πρόγραμμά τους, ακολούθησε σιωπή γιατι ξέρουν ότι θα φανεί το ψέμα τους και η υποκρισία τους, αλλά και ο αφόρητος λαϊκισμός τους» τόνισε.

Για τους μισθούς ανέφερε πως στόχος είναι μία ανάπτυξη που θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Το αποτύπωμά της να είναι καλύτεροι μισθοί για όλους με κατώτερο 950 στο τέλος της 4ετιας και μέσο μισθό 1.500. Είναι εφικτοί στόχοι». Σημείωσε πως θα ασχοληθεί προσωπικά με ζητήματα που αφορούν την Καστοριά. «Σε 4 χρόνια θα τρίβουμε τα μάτια μας από τις επενδύσεις που θα έρθουν στη Δυτική Μακεδονία. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Θα καλύψουμε τις χαμένες θέσεις εργασίας. Η Δυτ. Μακεδονία πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια».

«Το μόνο κόμμα που μιλά ανοιχτά για το δημογραφικό είναι η ΝΔ» πρόσθεσε σημειώνοντας πως θα αυξηθεί το αφορολόγητο για τις οικογένειες.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: