Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά. Με την ελπίδα δηλαδή να ενισχύσει το κόμμα και κυρίως να προστατέψει έναν εκ των εκλεκτών του, ο οποίος φιγουράρει και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Της Αντιγόνης Στίγκα

Μάχη ψήφο δίνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά για να διατηρήσουν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις εκλογές του 2019, δημοσκοπικά όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί αργά αλλά σταθερά, χάνοντας ψηφοφόρους κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Αυτός είναι και ο ένας λόγος, λένε οι κακές γλώσσες, που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά. Με την ελπίδα δηλαδή να ενισχύσει το κόμμα και κυρίως να προστατέψει έναν εκ των εκλεκτών του, ο οποίος φιγουράρει και στα ψηφοδέλτια του κόμματος, μολονότι ευθύνεται για τη διάλυση του κομματικού μηχανισμού κατά τη θητεία του σε θέση ευθύνης.

Στο διά ταύτα –και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– μεγάλος νικητής της κάλπης θα είναι η Νέα Δημοκρατία έστω και αν στη Β΄ Πειραιά τερματίσει δεύτερη, μια ανάσα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η Β΄ Πειραιά με τις λαϊκές συνοικίες αποτέλεσε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ ήδη από τη μεταπολίτευση ενώ εκεί το ΚΚΕ καταγράφει ισχυρές δυνάμεις. Είναι άλλωστε και από τις περιοχές που στην τοπική αυτοδιοίκηση κυριαρχούν οι αριστεροί και κεντροαριστεροί αυτοδιοικητικοί: από τον ΣΥΡΙΖΑίο δήμαρχο Περάματος και τον κεντροαριστερό δήμαρχο του Δήμου Αγίου Ιωάννη Ρέντη - Νικαίας μέχρι τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήμαρχο του Κερατσινίου. Ενώ ως δήμαρχοι έχουν θητεύσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας είναι επιτυχία που πιστώνεται αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κεντρώα στροφή με φιλολαϊκά μέτρα.

Με τη συσπείρωση του κόμματος να χτυπάει κόκκινο, όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως την Κυριακή το κόμμα θα καταγράψει οριακή μείωση συγκρατώντας επί της ουσίας τις δυνάμεις της. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποχωρεί αισθητά χάνοντας δυνάμεις προς το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα αριστερά κόμματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάλι, δεν έχει καταφέρει να πείσει και η μικρή αύξηση των ποσοστών του κόμματος αποδίδεται κυρίως στο αδιέξοδο των πολιτών που δεν θέλουν να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως η αύξηση δεν αρκεί για να κάνει τη διαφορά ή να εξασφαλίσει περισσότερες έδρες. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ηγείται της κούρσας για τη ΝΔ, με τους Βρεττάκο και Τραγάκη να ακολουθούν με μικρή διαφορά ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφωνας Αλεξιάδης κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση με τον πρώην υπουργό του Γιώργου Παπανδρέου να «πληρώνει» τη βίλα της Πάρου. Καταϊδρωμένη η Νίνα Κασιμάτη για την τρίτη θέση. Αμφίρροπη είναι η μάχη στο ΠΑΣΟΚ όπου όλα θα κριθούν στον τερματισμό.

Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ

Και από τις λαϊκές συνοικίες στους αστούς της Α΄ Πειραιά, όπου παραδοσιακά κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία ειδικά στα νησιά. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει χαρακτηριστικά κατάρρευσης χάνοντας έως και δέκα μονάδες σε σχέση με το 2019. Μικρά κέρδη για ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, αλλά μεγάλη αύξηση σε ακραία κόμματα. Εντυπωσιακό είναι πως ενώ η Ελληνική Λύση δείχνει να «σβήνει», το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δείχνει να αντέχει.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, η νεοεισερχόμενη Δόμνα Μιχαηλίδου κάνει κούρσα νίκης, πίσω όμως από τον Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος θεωρείται και από τους συνυποψηφίους του το απόλυτο φαβορί. Την τρίτη θέση φαίνεται να έχει κατοχυρώσει ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος, κουβαλώντας βαρύ όνομα αλλά και ακολουθούμενος από φανατικούς φίλους.

Η ανατροπή έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Θοδωρή Δρίτσα να χάνει, όπως όλα δείχνουν, την πρωτιά από τον καθηγητή ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα. Τη δεύτερη θέση όμως διεκδικεί ως παρακαταθήκη και η Γεωργία Γεννιά ενώ ήσυχη δύναμη αποδεικνύεται η Κατερίνα Λογοθέτη, κόρη του άλλοτε δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη, η οποία καταγράφεται με αυξητική τάση, γεγονός που θα μπορούσε να την καταστήσει την έκπληξη της κάλπης.