Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 2019, τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, που είχε υπογραφεί έναν χρόνο νωρίτερα (12 Ιουνίου 2018) στον οικισμό Ψαράδες, στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.
Μια συμφωνία που, έξι χρόνια μετά, αμφισβητείται προκλητικά από τη σημερινή ηγεσία του γειτονικού κράτους, ενώ η προηγούμενη ηγεσία που την υπέγραψε σε πολλά σημεία δεν την εφάρμοσε!
Είναι γνωστές οι απόψεις του εθνικιστή πρωθυπουργού Μίτσκοσκι, ο οποίος δηλώνει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πρωθυπουργός της «Μακεδονίας», ενώ μιλά συνεχώς για «μακεδονικό έθνος» και ότι «το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει επιλυθεί».
Οχι όμως ότι ήταν καλύτερος και ο πρώην πρωθυπουργός Ζάεφ. Δεν εφάρμοσε ποτέ την αλλαγή του ονόματος σε δημόσιους οργανισμούς ή σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου, αλλά ούτε και σε νομικές οντότητες που φαινομενικά δεν είχαν άμεση σχέση με το κράτος, όπως η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου! Ποιος δεν θυμάται την ένταση που προκλήθηκε, τον Ιούνιο του 2021, όταν τα Σκόπια κατέβηκαν στο γήπεδο με το εθνόσημο «Μακεδονία» στις φανέλες, ενώ o Ζάεφ έκανε ανάρτηση με το «μακεδονικό» εθνόσημο. Τότε η απάντηση της Αθήνας ήταν το «πάγωμα» της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας.
Και μέχρι σήμερα οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να έχουν σε βιβλία τους τον χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας», ο «ήλιος της Βεργίνας» βρίσκεται σε πολλά κτήρια, η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών εξακολουθεί να ονομάζεται «Μακεδονική», ενώ έχουν υλοποιήσει μερικώς την υποχρέωσή τους να αναρτούν ενημερωτικές πινακίδες σε μνημεία, αναφέροντας την ελληνική καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων.
Πολλά από τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είχαν επισημανθεί από τη ΝΔ, αλλά η τότε κυβέρνηση Τσίπρα τα αγνόησε όλα.
Από άποψη Διεθνούς Δικαίου η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη συμφωνία ή συνθήκη, δεν μπορεί να ανακληθεί και παραμένει σε ισχύ επ' αόριστον. Οι δε διατάξεις της είναι νομικά δεσμευτικές και για τα δύο μέρη.
Μόνο που η σκοπιανή ηγεσία, σήμερα, σε κάθε ευκαιρία φροντίζει, με προκλητικές αλυτρωτικές δηλώσεις της, να τη ναρκοθετεί! Βέβαια, τον δρόμο για να συνετιστεί ο εθνικιστής Μίτσκοσκι τον έχει δείξει η Βουλγαρία. Πώς; Οταν τα Σκόπια αρνιόντουσαν να δεχθούν τη συνταγματική αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας, η Σόφια έβαλε βέτο στην ένταξή τους στην Ε.Ε. Με τη μεσολάβηση της Γαλλίας επετεύχθη συμβιβασμός. Ομως ο Μίτσκοσκι υπαναχώρησε υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία «είναι άδικη για τη μακεδονική ταυτότητα» και ότι επιβλήθηκε υπό εξωτερική πίεση. Αποτέλεσμα; Η ένταξη των Σκοπίων να είναι στον αέρα!
Ισως η Σόφια, τελικά, να έχει δίκιο, ότι τα σκοπιανά είναι βουλγαρικό ιδίωμα... Γιατί, μάλλον, μόνο σ' αυτή τη γλώσσα μπορεί να καταλάβει ο κ. Μίτσκοσκι!