Το 1936, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, ο στρατηγός των Εθνικιστών, Εμίλιο Μόλα, ρωτήθηκε για την τακτική του στην πολιορκία της Μαδρίτης, όταν οι τέσσερις φάλαγγες που διοικούσε πλησίαζαν την πόλη. Απάντησε ότι «ήδη βρίσκεται μέσα στην πόλη μία πέμπτη φάλαγγά μας, τα μέλη της οποίας είναι έτοιμα να ξεσηκωθούν κατά των ερυθρών δημίων»!

Από τότε, ο όρος «πέμπτη φάλαγγα» χρησιμοποιείται για να εκφράσει την «υπόγεια» δράση ατόμων που συμπαθούν τον εχθρό μιας εμπόλεμης χώρας ή γενικότερα την προσπάθεια να υπονομεύσουν κάποιοι το φρόνημα ή την ικανότητα ενός συνόλου να αμυνθεί. Ο όρος χρησιμοποιείται και σε πολιτικές καταστάσεις, κατά κάποιους «καταχρηστικά και καθ’ υπερβολήν».

Αναφορικά με τα παραπάνω, δεν ξέρω αν θα ήταν «καταχρηστικό και καθ’ υπερβολήν» να χαρακτηρίσει κάποιος «πέμπτη φάλαγγα» εκείνους τους «λογιστές» των Βρυξελλών που επιμένουν στην εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών κανόνων, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην πράξη η απόφαση της ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών...

Το θέμα το έθεσε ο υπουργός Αμυνας σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον: «Αν και η ΕΕ συνηγορεί σε περισσότερες δαπάνες, έχει τέτοιους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε αν ξεπεράσεις στο ελάχιστο τα δημοσιονομικά σου όρια τίθεσαι υπό έλεγχο. Οι αγορές θα αυξήσουν τα επιτόκια των ομολόγων σου σε τέτοιο επίπεδο, που θα αντιμετωπίσεις μία κρίση πολύ πριν η ΕΕ αποφασίσει αν είχες δίκιο ή όχι να αυξήσεις τις αμυντικές σου δαπάνες. Ετσι όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Δεν είναι όμως μόνο ο Νίκος Δένδιας... Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έχει προειδοποιήσει ότι ο στόχος του 2% των δαπανών είναι πλέον παρωχημένος. Δεν φτιάχνει μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή αμυνα!

Ομως τη χρειάζεται αυτήν την αμυντική ομπρέλα η Ευρώπη;

Δύο Ευρωπαίοι «λογιστές» –όχι σαν αυτούς της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών– συνηγορούν...

- Ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του κάνει δέκα προτάσεις. Μία από αυτές είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Αμυνα.

- Ο Ενρίκο Λέτα, στη δική του έκθεση, κάνει λόγο για την ανάγκη χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Τους Ντράγκι και Λέτα επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στους «Financial Times», λίγο πριν από την Ατυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπάρχει, άραγε, «ζωή» για την Ευρώπη, χωρίς ενιαία αμυντική ομπρέλα; Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρήσουν ρητορική την ερώτηση και την απάντηση αυτονόητα θετική... Ομως, μη βαυκαλίζεστε… Στην πράξη σημασία έχει τι θα απαντήσει η... «πέμπτη φάλαγγα» των «λογιστών» των Βρυξελλών!